Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiadam 525 tds touring z systemem nivo na tylnym zawieszeniu. Samochod przechyla sie na lewo, zawieszenie dziala, nie ma wyciekow, podczas jazdy sie nie przechyla. Czy ktos sie orientuje co to moze byc??
Opublikowano
przede wszystkim nivomat jest to zawieszenie samo poziomujace sie w zaleznosci od obciazenia,a efekt przechylania to widze ze masz jak w amerykancach lowrider :8) trzeba sprawdzic gruche zawory krok po kroku az dojdziesz do celu,
fajne autko, tylko maly silnik")
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kolego Duży,mam pytanko czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego czy to działa jak nie ma ciężaru w bagażniku,wiem ze działało mi to bo kiedyś pojechałem z kumplem na CPN on wysiadł z tyłu i autko siadało delikatnie obniżało się,Jak cos wiesz na ten temat to napisz bardzo bym prosił,a i jeszcze jedno wymieniałem żarówki w liczniku i zobaczyłem ze sa tam dwie kontroli jedna pokazuje amortyzator a drógo obok jest mały samochodzik i szczałka góra i dół.Dziekuje i czekam na jakies wiadomosci.
Opublikowano
Witam, padnięty akumulator ciśnienia na tym kole, na które się kłania. U siebie robiłem generalny remont NIVO, także mogę odpowiedzieć na każde pytanie. Sprawdzenie, czy NIVO działa, można bez obciążenia, na kanale odkręcić cięgno od zaworu i na włączonym silniku poruszać od końca jednego zakresu do drugiego, auto powinno wstawać i się obniżać. Uwaga, cykl zajmuje chwilę, więc proszę się zrażać, że nie zadziała od razu. Generalnie NIVO jest ok, bardzo trwałe, a amortyzatory można regenerować, ja polecam. Z drugiej strony nie jest nawet dużo droższe w eksploatacji niż zwykłe zawieszenie. No chyba, że ktoś ma BMW i liczy każde 100 PLN wydane na auto. Bezwzględnie należy przestrzegać oleju jaki powinien być w NIVO, naklejka na zbiorniku wyrównawczym, pod żadnym pozorem nie należy nalewać czerwonych ATFów czy to Dextronem mineralnym II czy syntetycznym III. Ja u siebie mam mineralny CHF na zakrętce, bez problemu zalane LHMem, podobna specyfikacja i wszystko jest ok.
pozdrawiam Bartek
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Pozwolę sobie odświeżyć temat - mam inne pytanie w związku z NIVO.

Z tylnego prawego koła na dziurach dobiegają stuki. Sprawdzałem na trzepaczkach i od dołu nie widać żeby coś było nie tak. Moje podejrzenie to górna poduszka na amortyzatorze. Do wymiany chciałem się przygotować i kupić nową zawczasu. I tu mam zonka. Według Real OEM do NIVO są poduszki o innych numerach niż do zwykłej zawiechy (choć na oko wyglądają podobnie). Zwykłe poduszki można dostać od 30-40 zł, do NIVO póki co znalazłem tylko w serwisie za ok. 160 zł.

Stąd moje pytanie: Czy do NIVO pasują zwykłe poduszki czy trzeba szukać dedykowanych? Zmieniał może ktoś i może się wypowiedzieć?

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
Ja u siebie to odłączyłem, pożarte przewody już miałem i jak zapiąłem załadowaną przyczepkę do auta to popękały od ciśnienia :/ Póki co zrobiłem sobie obejście układu z przewodu hamulcowego, póki co mam ważniejsze rzeczy do naprawy w tym aucie i kasa mi na co innego potrzebna :D

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Według Real OEM do NIVO są poduszki o innych numerach niż do zwykłej zawiechy (choć na oko wyglądają podobnie). Zwykłe poduszki można dostać od 30-40 zł, do NIVO póki co znalazłem tylko w serwisie za ok. 160 zł.

Stąd moje pytanie: Czy do NIVO pasują zwykłe poduszki czy trzeba szukać dedykowanych? Zmieniał może ktoś i może się wypowiedzieć?

Na 100% spręzyny do nivo są inne. Co do górnego mocowania wydaje mi się że są inne, ponieważ jest to całkowicie inny układ niż zwykły, działa na innej zasdzie... Numery cześci są inne. Faktycznie ciężko znaleś tą część... Zapytaj u chłopaków w Silesiaparts.pl :cool2: