Skocz do zawartości

316Ti 1,8 benz 115KM - wskazówka spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam możne mi ktoś pomoże wydaje mi się ze tego wcześniej nie miałem tego u siebie a chodzi o to że po wyrzuceniu na luz wskazówka spalania ni z gruszki ni z pietruszki zaczyna rosnąć i do dochodzi do rożnych wartości 9-10 l nawet 20 l jeśli wyrzucę przy większej prędkości kiedy auto się toczy spada na 0 im mniejsza prędkość zaczyna rosnąć a po zatrzymaniu znowu opada do zera.
Opublikowano
Witam możne mi ktoś pomoże wydaje mi się ze tego wcześniej nie miałem tego u siebie a chodzi o to że po wyrzuceniu na luz wskazówka spalania ni z gruszki ni z pietruszki zaczyna rosnąć i do dochodzi do rożnych wartości 9-10 l nawet 20 l jeśli wyrzucę przy większej prędkości kiedy auto się toczy spada na 0 im mniejsza prędkość zaczyna rosnąć a po zatrzymaniu znowu opada do zera.

mam to samo w 330d.

Opublikowano

Wszystko jest ok.

Silnik chodzi - więc spala paliwo. Dlatego wskaźnik tak pokazuje.

A skoro chodzi na luzie to cały czas spala tyle samo.

Jeśli auto zwalnia to silnik spala tą samą ilość paliwa, ale na coraz krótszym dystansie. Także przeliczając na 100 km wychodzi, że spalanie rośnie. Dlatego wskaźnik pokazuje coraz wyższe wartości podczas zwalniania. Po zatrzymianiu opada na 0. Tak więc wszystko jest ok.