Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam e36 1.8 w automacie... i od kiedy ja posiadam meczy mnie jej spalanie. Non-stop utrzymuje sie na poziomie 17l przy naprawde spokjnej jezdzie w trybie ekonomicznym - malo tego moje autko jedzie jak osiol ciagniety za uszy. Czyli jednym slowem nie jedzie a pali jak ETA :) . Rozumiem zeby to bylo 12-14 z racji automatycznej skrzyni biegow ale 17 to chyba lekka przesada. \

I teraz tak,

po podlaczeniu komputera jedyny blad to blad czujnika predkosci

po analizie spalin na wolnych obrotach wszystko idealnie w normie - przy 300tys, delikatnie podwyzszony poziom

pozatym odpala, chodzi rowno... wszystko niby ok.

Moze ktos ma jakies pomysly bo mi juz rece opadaja a portfel coraz bardziej cienki.

_______

Dołączyłem do tego tematu posty, z dubla jaki zamieściłeś w E36. Dostajesz ostrzeżenie. Przy okazji zapoznaj się z formatem tytułowania wątków, jaki obowiązuje w E36, bo kiepsko tam temat zatytułowałeś. mattiss

Opublikowano
W cylku powiedzmy mieszanym... na bezynie... nie mam gazu... najpierw musze dojsc z tym spalaniem do ladu... potem instalacja,prawdopodobnie stag.
Opublikowano
Rozumiem że podajesz średnie spalanie, ale większość jeździsz pewnie po mieście. Wydaje mi się że jest ono realne, chyba ze to spalanie w trasie. I jeszcze jedna uwaga. Może to bez znaczenia, ale skoro masz błąd czujnika prędkości, to skąd wiesz że licznik podaje Ci prawdziwy przebieg? Może ze spalaniem wszystko ok, a jedynie licznik bije za mało kilometrów. Skoro masz zlokalizowaną awarię, to zacznij od niej.
Opublikowano

A nie czuć zapachu benzyny? Może zjadło Ci już przewody paliwowe i gdzieś sobie kapie?

To że mocniejszy jak zimny to nie wydaje Ci się a tak jest i tak ma być :mrgreen:

Opublikowano

Przewody napewno nie bo Bunia stoi w garazu i zadnej plamki. Licznik teraz nie dziala wcale wiec faktycznie km nie licze, ale jak dzialal to tyle palila i nadal jest to samo wychodzi prawie 1pln/1km. TO chyba nie jest norma. Nie mowiac o tym ze w trybie S albo po kick-downie widac jak wskazowka paliwa opada. Przeciez to jest horror. Mialem wczesniej w manualu. Jechala jak szalona i powyzej 10l nie bylo mowy.

Mozliwe ze analiza spalin i komputer jest ok a sonda lambda ma dosc?

Czy moze jest jakis element odpowiedzialmy za moc/spalanie, ktorego komputer niewykryje?

Moze swiece maja dosc i nie przepalaja do konca - dlatego nie ma mocy - ale w spalaniu nie powinno to grac roli - bo dawka paliwa sie nie zmienia?

Boje sie ze jak wstawie LPG to bedzie 30/100

I gdzie tu sens?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Najlepiej podłączyć ja pod kompa.

Moim zdaniem pierwsza lambda może podawać zła wartość tlenu i przepływke warto sprawdzić. Może być ze oba czujniki podają zła wartość i komp szaleje.

Rekin Król Szos!

Gaz do kuchenki nie do samochodu a na prąd to odkurzacz!

Opublikowano
u mnie po wymianie sondy spalanie spadło o 2-3 litry w M50B25 , a zorientowałem się przez przypadek na przeglądzie instalacji gazowej ... myślałem , że to przez mój styl jazdy paliła średnio 15 litrów :)
Kamil
Opublikowano

Gwoli wyjaśnienia ETA drogi kolega paliła jak diesel czyli wąchała paliwo, obroty jak diesel czyli szybko się kończyły więc szybko odchodziła od zera, 85% mocy ety w silniku m20b27 np dostępne już przy 1650obr\min. Przy mocy 129km miała większy moment obrotowy niż 184km m30b28, paliła za to jak 518i przy 120km\h obrotomierz pokazywał <2000obr\min więc ile to paliło nie trudno się domyślić - NIC. Projekt zarzucono ze względu na nowocześniejsze diesle a szkoda bo tu nie było efektu Turbo dziury no i pewnie dlatego, że mało koni żle wyglądało w prospektach. Co do twojej usterki obstawiam przepływke lub sonde.

Dane co do ety zapożyczone z bkb.bydgoszcz.pl RUCIOL

Opublikowano
No to czas wymienic, co proponujecie, uniwersaalna bosch/ngk w rozsadnych pieniadzach, czy dedykowana z kosmiczna sume??