Skocz do zawartości

E36 w automacie - kosmiczne spalanie - pomozcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam e36 1.8 w automacie... i od kiedy ja posiadam meczy mnie jej spalanie. Non-stop utrzymuje sie na poziomie 17l przy naprawde spokjnej jezdzie w trybie ekonomicznym - malo tego moje autko jedzie jak osiol ciagniety za uszy. Czyli jednym slowem nie jedzie a pali jak ETA :) . Rozumiem zeby to bylo 12-14 z racji automatycznej skrzyni biegow ale 17 to chyba lekka przesada. \

I teraz tak,

po podlaczeniu komputera jedyny blad to blad czujnika predkosci

po analizie spalin na wolnych obrotach wszystko idealnie w normie - przy 300tys, delikatnie podwyzszony poziom

pozatym odpala, chodzi rowno... wszystko niby ok.

Moze ktos ma jakies pomysly bo mi juz rece opadaja a portfel coraz bardziej cienki.

_______

Dołączyłem do tego tematu posty, z dubla jaki zamieściłeś w E36. Dostajesz ostrzeżenie. Przy okazji zapoznaj się z formatem tytułowania wątków, jaki obowiązuje w E36, bo kiepsko tam temat zatytułowałeś. mattiss

Opublikowano
a gdzie ci tyle pali w miescie ??? jaka instalacja (sekwencja ) ??
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
  • Autor
W cylku powiedzmy mieszanym... na bezynie... nie mam gazu... najpierw musze dojsc z tym spalaniem do ladu... potem instalacja,prawdopodobnie stag.
Opublikowano
  • Autor
Na zimnym silniku jakby mial wieksza moc....
Opublikowano
Rozumiem że podajesz średnie spalanie, ale większość jeździsz pewnie po mieście. Wydaje mi się że jest ono realne, chyba ze to spalanie w trasie. I jeszcze jedna uwaga. Może to bez znaczenia, ale skoro masz błąd czujnika prędkości, to skąd wiesz że licznik podaje Ci prawdziwy przebieg? Może ze spalaniem wszystko ok, a jedynie licznik bije za mało kilometrów. Skoro masz zlokalizowaną awarię, to zacznij od niej.
Opublikowano

A nie czuć zapachu benzyny? Może zjadło Ci już przewody paliwowe i gdzieś sobie kapie?

To że mocniejszy jak zimny to nie wydaje Ci się a tak jest i tak ma być :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

Przewody napewno nie bo Bunia stoi w garazu i zadnej plamki. Licznik teraz nie dziala wcale wiec faktycznie km nie licze, ale jak dzialal to tyle palila i nadal jest to samo wychodzi prawie 1pln/1km. TO chyba nie jest norma. Nie mowiac o tym ze w trybie S albo po kick-downie widac jak wskazowka paliwa opada. Przeciez to jest horror. Mialem wczesniej w manualu. Jechala jak szalona i powyzej 10l nie bylo mowy.

Mozliwe ze analiza spalin i komputer jest ok a sonda lambda ma dosc?

Czy moze jest jakis element odpowiedzialmy za moc/spalanie, ktorego komputer niewykryje?

Moze swiece maja dosc i nie przepalaja do konca - dlatego nie ma mocy - ale w spalaniu nie powinno to grac roli - bo dawka paliwa sie nie zmienia?

Boje sie ze jak wstawie LPG to bedzie 30/100

I gdzie tu sens?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
wyglada na sonde... ale po podpieciu do kompa powinno ja pokazac gdyby bylo cos nie tak. sprobuj podpiac sie na innym kompie. daj znac co i jak
Opublikowano

Najlepiej podłączyć ja pod kompa.

Moim zdaniem pierwsza lambda może podawać zła wartość tlenu i przepływke warto sprawdzić. Może być ze oba czujniki podają zła wartość i komp szaleje.

Rekin Król Szos!

Gaz do kuchenki nie do samochodu a na prąd to odkurzacz!

Opublikowano
u mnie po wymianie sondy spalanie spadło o 2-3 litry w M50B25 , a zorientowałem się przez przypadek na przeglądzie instalacji gazowej ... myślałem , że to przez mój styl jazdy paliła średnio 15 litrów :)
Kamil
Opublikowano

Gwoli wyjaśnienia ETA drogi kolega paliła jak diesel czyli wąchała paliwo, obroty jak diesel czyli szybko się kończyły więc szybko odchodziła od zera, 85% mocy ety w silniku m20b27 np dostępne już przy 1650obr\min. Przy mocy 129km miała większy moment obrotowy niż 184km m30b28, paliła za to jak 518i przy 120km\h obrotomierz pokazywał <2000obr\min więc ile to paliło nie trudno się domyślić - NIC. Projekt zarzucono ze względu na nowocześniejsze diesle a szkoda bo tu nie było efektu Turbo dziury no i pewnie dlatego, że mało koni żle wyglądało w prospektach. Co do twojej usterki obstawiam przepływke lub sonde.

Dane co do ety zapożyczone z bkb.bydgoszcz.pl RUCIOL

Opublikowano
  • Autor
No to czas wymienic, co proponujecie, uniwersaalna bosch/ngk w rozsadnych pieniadzach, czy dedykowana z kosmiczna sume??
Opublikowano
uniwersalna za normalne pieniądze ... nie ma co przesadzać to nie nowe ferrari :)
Kamil