Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno kupiłem 320d (150KM) 2002 rok.

I problem mam następujący:

Luz na kierownicy ale taki jakby tylko na samej kierownicy nie czuć tego dalej. Ok. 0,5-1cm luzu jest, nie słychać żadnego stuku, puku czy czegoś tam.

Maglownica jest ok, sucha nie cieknie, sprawdzana przez mechaników (kilku), twierdzą ze jest sprawna.

Co może być przyczyną? Zawieszenie i wszystkie gałeczki są ok.

Czy jest gdzies jakis krzyżak w kolumnie kierowniczej (ewentualnie zaraz za kierownicą) który może miec luz?

I jeszcze jedna sprawa, autko mam w automacie, czy wymieniać olej w skrzyni? Jesli tak to jaki olej najlepszy? Przebieg 165000km. Pytam bo mechanik twierdzi ze jak jest tam jakas naklejka na skrzyni to sie nie wymienia.

I jeszcze jedno, czy normalnym jest ze automacik jak przekłada biegi i 1 na 2 to jest taki efekt małego szarpnięcia (jast to odczuwalne tak jakby silnik pociągnoł). Dzieje się tak tylko przy lekkim dodawaniu gazu, jak gwałtownie przyspieszam to płynnie zmienia tak ze nawet nie czuc kiedy zmienia bieg.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
U mnie też jest lekki luz,ale chyba mam luz na jednym z drążków, jeżeli chodzi o olej w skrzyni to wymień dla spokojności będziesz się lepiej czuł psychicznie, ja wymieniłem i mam z głowy. Jeżeli chodzi o olej w skrzyni to musisz znać kolor tabliczki na misce oleju i numer z tej tabliczki,potrzebne jest 9l oleju, a i wymień od razu filtr i uszczelkę.
Opublikowano

Ponad rok temu chciałem kupić E46 w automacie (później odpuściłem) i dowiadywałem się w paru miejscach o skrzynie automatyczne.

Oto co się dowiedziałem ... : w 9 na 10 E46 jest skrzynia GM. W/g zaleceń serwisu BMW nie wymienia się oleju w skrzyni. Natomiast Producent skrzyni zaleca ( nie znam okresu co ile).

Dlatego jeśli masz samochód "serwisowany" w ASO to wymiana oleju jest wskazana gdyż wcześniej nikt tam nie zaglądał. Inna sprawa to skrzynie automatyczne potrzebują częstszej wymiany oleju niż manuale.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Podłączę się do pytania o ten niewielki luz na kierownicy, bo u mnie też taki występuje. Zawiechę przód mam całą wymienioną poza końcówkami drążków, ale ostatnio byłem na przeglądzie i poprosiłem magika aby mi sprawdził końcówki. Po sprawdzeniu okazało się, że są ok. Ale luz dalej występuje. Faktycznie jest on bardzo niewielki ale jest. Też myślałem o jakimś przegubie w kolumnie kierowniczej, ale potrzebuję wypowiedzi kogoś, kto się orientuje akurat w tym zagadnieniu lub miał podobny problem. Pozdrawiam!
Dolo
Opublikowano

Sprawdz maglownice bo to pewnie na niej zaczyna sie luz.

Do mnie dzis moja wraca z regeneracji - też miałem luz, do tego wyciek pojawił sie w drugim miejscu i na dodatek bunia prowadziła sie na koleinach - koła mam małe bo 16".

• 7 lat później...
Opublikowano

witam mam problem bo mnie nosi na koleinach i przy wyprzedzaniu np. Tira lub na dziurach jak droga jest pochylona to musze kontrowac caly czas kierownice jestem juz po zregenerowaniu magla za przeszło 1400zl

JAKI moze byc dopuszczalny luz zregenerowanej Maglownicy wymieniona zostal cala NOWA LISTWA za 430zl + uszczelniacze + robocizna...

mam taki objaw ze : WYCIĄGAM kluczyki ze stacyjki blokuje kierownice i ruszam.... reakcja na maglu jest zerowa.... wymieniłem nawet nowy sprzegacz czyli przegub gumowy za ktory nowy zapłaciłem ok (220zl ory. bmw. ) nic to nie dało. luz jest w maglownicy bo cala kolumna przegub reaguje od razu.. czy reklamowac magiel czy przyczyny moga byc inne ?

zawieszenie Ok. zbierznosc ok amrtyzatory OK chociaz sa stare jak i poduchy amora. chociaz nie widac nic niepokojącego na stacji diagnastycznej :mad2:

opony koła całe przekładam letnie zimowe przod tył -tył przód i to nic nie daje..