Skocz do zawartości

320i Wentylator chlodnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam forumowiczów,

kupiłem swoją e46 ponad tydzień temu :) prawie 300tys przebiegu = stan bdb -, sedan, od zachodnich sasiadów, narazie nie widać dużo wad...,

mam problem z wentylatorem chłodnicy, gdyż się nie włącza, rozebrałem (silnik gorący itp) podpiełem na krótko do wentylatora (bezpośrednio pod silnik) masę i zaczął się kręcić, wnioskuję że sterownik wentylatora przekazuje "+" i dostaje sygnał sterujący, a brakuje mu tylko masy..., moja wina, że podczas oględzin nie wziełem miernika i nie obejżałem połączeń przewodów przy samym sterowniku...,

a chcę zapytać czy od wentylatora chłodnicy jest przekaźnik jak tak to gdzie i czy jest też bezpiecznik (chociaż myślę że i tak sprawny) mam "sam naprawiam w PL" ale tam jest bieda z informacjami...

za kilka wskazówek będę wdzięczny...

pozdrawiam

Opublikowano
Włącz klime i zobacz czy Ci się włączy od razu wiatrak od chłodnicy, jeżeli masz jeden oczywiście :wink:
Opublikowano
  • Autor

witam,

nie mam klimy u siebie... i mam jeden wentylator

Opublikowano
musisz rozebrać plastikową obudowę przy wentylatorze, najpierw trzeba ją odkręcić. Prawdopodobnie oderwał się jeden z przewodów (mogą być już zaśniedziałe). Przylutujesz i będzie śmigać
Opublikowano
  • Autor

witam,

dzięki za informację, właśnie tak zrobiłem, środkowy przewód był luźny, a mocowanie było prawie całe "zeżarte", ale dało rade podlutować tak dość mocno..., tylko niewiem czy się włączy..., bo jeździłem trochę i lipa.... temperatura cały czas w pionie...na wtyczce na między głownymi przewodami i minusem i sterującym też było 12V a nie kręcił się...., może sterownik padł? Wtyczkę czujnika (na gumowym wężu - ten od wiatraka) zwierałem, ale bez tego też było napięcie jak wyżej..., więc niewiem, sam wentylator na krótko kręci się...

najprościej rozumując by włączył się wentylator oprócz + i - powinno być napięcie +sterujący.. tak jak w radiu "memory" nie ? jak tak to moduł uszkodzony będzie :/ ?

Opublikowano

masz interfejs aby podpiąć do kompa? tak najłatwiej sprawdzić bo włączasz wentylator z menu inpy i od razu widzisz

skąd jesteś? może gdzieś blisko i mógłbyś podjechać pod kompa?

Opublikowano
  • Autor
,pod kompa by się przydało bo od zakupu nie byłem nigdzie... jestem Malbork/Tczew
Opublikowano
Mam identyczny problem tylko ze ja w swojej buni mam klime a nie działa mi wiatrak i nie wiem co jest kupiłem nowy wiatrak i tez nic
Opublikowano
Mam identyczny problem tylko ze ja w swojej buni mam klime a nie działa mi wiatrak i nie wiem co jest kupiłem nowy wiatrak i tez nic

a kupiłeś nowy czy używany wiatrak ?

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor

witam,

chyba u mnie sie problem rozwiązał, mianowicie: drugi raz rozebrał wszystko i przewód od "-" chyba sie skorodował razem z mocowaniem, ale dalo rade to polutować tak pożądnie..., wiatrak się załącza...., tylko jeszcze mam pytanko czy on sam reguluje sobie obroty ? bo jak na krótko podłączałem to mi się wydaje że szybciej się kręcil....,

Opublikowano
są dwa tryby pracy wiatraka - kręci się dość powoli(tryb normalny) lub dużo szybciej (musiałbyś zagrzać nieźle auto aby wszedł na te wyższe obroty)
Opublikowano

przez TC » Sob Lip 17, 2010 12:48 pm

SerD1990 napisał(a):

a kupiłeś nowy czy używany wiatrak ?

pytanie jest tendencyjne :lol:

może mieć pecha i kupił uszkodzony, oczywiście. Ale pewnie problem jest w zasileniu lub termowłączniku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
są dwa tryby pracy wiatraka - kręci się dość powoli(tryb normalny) lub dużo szybciej (musiałbyś zagrzać nieźle auto aby wszedł na te wyższe obroty)

Przy obecnej pogodzie?

Opublikowano
Ej, w e46 albo się kręci albo nie. przecież to nie wisco.