Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

komputer mówi mi że za ~3500km czas na podnośnik (okresowy przegląd?)

co w skład takiego przeglądu wchodzi? (co jest sprawdzane?)

za tydzień/dwa wybieram się na wakacje samochodem (zrobię pewno ponad 5kkm), nie wiem czy zdążę zrobić pełen przegląd, na co muszę zwrócić uwagę? może na jakiś 'uproszczony' przegląd wysłać?

poziom oleju i płynu w chłodnicy sam sprawdzam, płyn hamulcowy wymieniony około roku temu.

Opublikowano
to taki standardowy przegląd, sprawdzaja stan opon, klocków, tarcz hamulcowych, zawieszenie czy nie ma luzów, sprawdzają połączenie gumowe wzrokowo czt nia ma jakichś uszkodzeń no i wszystkie płyny. Jeśli nie czujesz, ze coś dolega Twojemu auto, sam sprawdzasz wszystko jak należy i nie jest auto na gwarancji to nic sie nie stanie jak przekroczysz ten przegląd.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Dodam do tego jeszcze, że ponoć robią diagnostykę komputerową.

Piszę ponoć, bo chociaż taką informację przekazał mi człowiek w Bawaria na Czerniakowskiej (że zrobią) to bardzo wątpię że zrobili.

A dlaczego wątpię? Ano gdy odbierałem auto pytam:

Ja: czy wszystko jest ok?

Pan: jak najbardziej.

Ja: Żadnych błędów na komputerze?

Pan: Żadnych

Ja: (w myśli) no to kurka cud się zdarzył, albo są ślepi, że nie zauważyli błędu skrętu świateł, ale że jak zwykle byłem spóźniony, więc podziękowałem i pędem do auta z nadzieją, że może jednak skasowali i się nie pojawi (błąd). Wsiadam do auta i odpalam i co? Ano nic się nie zmieniło. Dzisiaj dzwoniłem do nich z pytaniem czy mają może wydruk z mojej diagnostyki, niestety oczywiście nie mają. No ręce opadają :?

Być może ASO wychodzi z założenia że przy takim przebiegu (34kkm) nic się nie może złego dziać z autem, więc po co się trudzić?

No cóż będą musieli zrobić ją jeszcze raz :)

Opublikowano
co któryś tam przegląd jest podłączany komputer na serwisie, nie na każdym przeglądzie. Co drugi chyba albo co trzeci

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
W książce serwisowej wszystko jest opisane, po kolei co zawiera się w danym przeglądzie.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Dodam do tego jeszcze, że ponoć robią diagnostykę komputerową.

Piszę ponoć, bo chociaż taką informację przekazał mi człowiek w Bawaria na Czerniakowskiej (że zrobią) to bardzo wątpię że zrobili.

A dlaczego wątpię? Ano gdy odbierałem auto pytam:

Ja: czy wszystko jest ok?

Pan: jak najbardziej.

Ja: Żadnych błędów na komputerze?

Pan: Żadnych

Ja: (w myśli) no to kurka cud się zdarzył, albo są ślepi, że nie zauważyli błędu skrętu świateł, ale że jak zwykle byłem spóźniony, więc podziękowałem i pędem do auta z nadzieją, że może jednak skasowali i się nie pojawi (błąd). Wsiadam do auta i odpalam i co? Ano nic się nie zmieniło. Dzisiaj dzwoniłem do nich z pytaniem czy mają może wydruk z mojej diagnostyki, niestety oczywiście nie mają. No ręce opadają :?

Być może ASO wychodzi z założenia że przy takim przebiegu (34kkm) nic się nie może złego dziać z autem, więc po co się trudzić?

No cóż będą musieli zrobić ją jeszcze raz :)

wg mojej opini, serwisowalem u nich 2i1/10auta uwazam, ze to ASO to wielka pomylka (mowie o serwsie, obecnym Kierowniku serwisu, byly Kierownik P.Tomasz C. byl OK i wdrazal w zycie "dobre" opinie Klientow, Mistrz tez ma wiedze chyba tylko z szkolen bo praktyka z diagnoza aut fatalna....)...szkoda, poniewaz np. sprzedawcy sa naprawde kompetentni i wiedza duzo prawdziwych rzeczy a nie tylko danych z prospektow...dobra strona jest to, ze jedna z osob przyjmujacych do serwisu to P. Arek :cool2: , ma ogolna wiedze, ze potrafi odpowiedziec na troche wiecej niz tylko kiedy bedzie umyte auto :mrgreen:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

no i wybrałem się za granicę i [BAD] :/

po niecałym 1000km padła turbina. okazało się że jest jakiś mały magiczny filtr oleju który nie został wymieniony.

Jak często go wymieniacie ?

Opublikowano
no i wybrałem się za granicę i [bAD] :/

po niecałym 1000km padła turbina. okazało się że jest jakiś mały magiczny filtr oleju który nie został wymieniony.

Odpowietrzenie skrzyni korbowej, pewnie o to Ci chodzi. Ja ten filtr czyściłem, teraz przy najbliższej obsłudze go wymienię, z tego co pisali koledzy na forum, co 2-gą wymianę oleju należy go wymienić.

Pzdr.

Opublikowano

Odpowietrzenie skrzyni korbowej, pewnie o to Ci chodzi. Ja ten filtr czyściłem, teraz przy najbliższej obsłudze go wymienię, z tego co pisali koledzy na forum, co 2-gą wymianę oleju należy go wymienić.

Pzdr.

Możecie go wskazać w realoem ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Pzdr.

Możecie go wskazać w realoem ?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/t/g/222.png

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VC31&mospid=48480&btnr=11_3668&hg=11&fg=15

Pozycja nr 11

Opublikowano

tak mniej więcej to wyglądało - jak część 11ta a w środku mała gąbeczka.

mechanik z niemieckiego ASO powiedział mi że w tym modelu można/powinno się to wymieniać razem z wymianą oleju i filtra oleju (każdym razem)

Opublikowano
tak mniej więcej to wyglądało - jak część 11ta a w środku mała gąbeczka.

mechanik z niemieckiego ASO powiedział mi że w tym modelu można/powinno się to wymieniać razem z wymianą oleju i filtra oleju (każdym razem)

A to wymieniaj :) , ja wymieniam zawsze wszystkie filtry co obsługę i mam spokój, bynajmniej nie oszczędzam na tym. A filtr odp. skrzyni korb teraz też wymienię - jak wspomniałem wcześniej.

Pzdr.

Opublikowano

no ja nie wiedziałem, bo skąd miałbym, nie jestem mechanikiem ;)

w każdym razie nie wiem do końca jaki problem powstał przez ten filtr, czy to zanieczyszczenia wpadły do turbiny? z tego co zrozumiałem (niestety słabo po angielsku mechanik mówił), to chyba uszczelki poszły w turbinie i olej zaczął do niej wpadać (zapach spalonego oleju był, żadnego dymu na szczęście).

ten element to sie chyba nazywa separator oleju.

nadal mam trochę jeszcze zapachu oleju, mechanik powiedział że resztki muszą się wypalić z układu wydechowego, ale już przejechałem z 3kkm i nadal trochę czuję.

a z ciekawostki, kiedyś gdzieś pisali o tym sposobie, a reszta się śmiała że tak to można było robić w polonezach :)

w każdym razie jak mechanik sprawdzał samochód na parkingu, to odkręcił korek od oleju i sprawdzał czy go nie 'podnosi' powietrze z środka. czyli nadal jednak stosują tę metodę :)