Skocz do zawartości

Do czego służy drugi akumulator ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich !!! Jestem nowym użytkownikiem - wszystkich serdecznie witam, oraz prosze o wyrozumiałość. Mam pytanie o drugi akumulator w mojej E34 525i Touring.Do czego on służy ? Znajduje sie on w bagażniku po jego lewej stronie i jest dużo mniejszy niz ten podstawowy. Czy może służy on do podtrzymania pamieci komputera pokładowego lub innych podzespołów elektronicznych, które mają wbudowana pamięć? Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi.To mój pierwszy samochód z serii BMW i dopiero poznaj tę marke . Jak narazie jestem z niego bardzo zadowolony.
Opublikowano
Ale ja nie ma webasta i napewno nie bylo go tu nigdy. Samochód zakupilem od znajomego i on mial go od nowosci i nic napewno w nim nie zmienial. Czy jest możliwe ze ten akumulator byl od nowosci na wyposażeniu tego samochodu pomimo braku webasto ???
Opublikowano
jest to rocznik - końcówka 92r model z 93r. końcówka numeru indentyfikacyjnego ( 7 ostatnich cyfr ) GB83176 . I auto posiada fabryczny immobilaizer jesli to jest istotne .
Opublikowano
jest to rocznik - końcówka 92r model z 93r. końcówka numeru indentyfikacyjnego ( 7 ostatnich cyfr ) GB83176 . I auto posiada fabryczny immobilaizer jesli to jest istotne .

Dokładnie jest to 09.92', ale nic tam nie mogę znaleźć, rzadnej dodatkowej baterii. Przykro mi ale chyba Ci nie pomogę.

Poszukaj sam na:

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=HJ51&mospid=47393

Powodzenia

Darek

Opublikowano

W E34 i E39 istnialy wersje z dwoma bateriami. Nie pamietam dokladnie

jakie obwody zasila dodatkowa bateria ale zalozenie jest z grubsza takie

zeby w trudnych warunkach (silne mrozy etc) uklady elektroniki silnika,

zaplonu itp zasilac z osobnej mniejszej baterii a rozrusznik z "duzego"

akumulatora - poniewaz rozrusznik krecacy "zamarzniety" silnik pobiera

potezny prad i powoduje duzy spadek napiecia.

Na ponizszym rysunku jest opisany caly zestaw montazowy takiej

dodatkowej baterii

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HJ51&mospid=47393&btnr=84_0310&hg=84&fg=95&hl=10

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Wnikliwie sprawdźiłem ten temat i dodać mogę do poprzedniego postu, że jest to dodatkowy akumulator montowany do zestawu telefonu- nie tylko webasta.

Sprawdż czy są u Ciebie jakieś Slady po nim (gdyby tak owego zestawu niebyło)

Opublikowano
Niestety nie ma w tym samochodzie telefonu. Po godz. 16 wyjde z pracy i sprawdze dokładnie i jutro wam napisze czy są jakieś ślady na to że jednak kiedys był on tam zamontowany. Czy mam szukac czegos konkretnego ? Np. jakis gniazd wtykowych do ładowarki w schowku itp. ???
Opublikowano

Oryginalnie do zestawu, była zakładana podstawa pod telefon na konsoli z prawej strony lewarka (sprawdż czy są otwory po niej) i zobacz otwór po antenie na lewym tylnim błotniku.

To tak na szybko bez żadnego demontowania czegoś by to sprawdzić

Opublikowano

Sprawdziłem wczoraj czy mam jakieś ślady po telefonie samochodowym ale żadnych nie znalazłem. Samochód nie posiada żadnych otworów po antenie w lewym błotniku ani sladów instalki koło pulpitu z prawej strony.I ogólnie nie znalazłem nic co by mogło świadczyć o istnieniu tam takiego telefonu. Tak więc chyba skłaniał bym sie do teorii kolegi iż : w trudnych warunkach (silne mrozy etc) uklady elektroniki silnika,

zaplonu itp zasilac z osobnej mniejszej baterii a rozrusznik z "duzego"

akumulatora - poniewaz rozrusznik krecacy "zamarzniety" silnik pobiera

potezny prad i powoduje duzy spadek napiecia.

Jeśli ktos ma jesczce inne zdanie na ten temat to proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie !!!!!!

Opublikowano

TIS opisuje dwa rodzaje dodatkowych baterii - Telefonbaterie i

Bordnetz batterie (wtedy wystepuje jeszcze Startbatterie czyli duzy aku)

wiec wyglada na to ze wszyscy moga miec racje :)

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano
No to super, wreszcie sie dowiedziałem do czego on moze służyć. W takim razie dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiam.
Opublikowano

a do webasta trzeba osobny akumulator? hmm wiecie co nie wiem czemu w instrukcji jest akumulator 55 ah dla 2,5 litra wydaje sie troche mało.. to w tirach montuje sie pare akumulatorów ale kto wie ... jaki akumulator powinien być do alternatora 90 A?

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
a do webasta trzeba osobny akumulator? hmm wiecie co nie wiem czemu w instrukcji jest akumulator 55 ah dla 2,5 litra wydaje sie troche mało.. to w tirach montuje sie pare akumulatorów ale kto wie ... jaki akumulator powinien być do alternatora 90 A?

Pozdrawiam

Akumulatory i alternatory sa rozne w zaleznosci od wyposazenia auta

w dodatkowe fabryczne akcesoria. U mnie na przyklad alternator jest

140A a akumulator 72Ah.

Mysle ze auto z webasto bedzie raczej mialo powiekszona std baterie niz

dodatkowy aku.

Opublikowano
dokładnie wydaje mis się,ze masz racje .. raczej stawiam na to konstrukcja przygotowana jest na dwa akumulatory bo cżeść była montowana w środku bo pod maskąsie nei miescił :) powiedzmy wieszy silnik czy jakiewebasta srasta ... no nie wiem nic mi nie przychodzi do głowy dla mnie to głupoda wstawiać 2 aku jak w tirach...:)
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
dokładnie wydaje mis się,ze masz racje .. raczej stawiam na to konstrukcja przygotowana jest na dwa akumulatory bo cżeść była montowana w środku bo pod maskąsie nei miescił :) powiedzmy wieszy silnik czy jakiewebasta srasta ... no nie wiem nic mi nie przychodzi do głowy dla mnie to głupoda wstawiać 2 aku jak w tirach...:)

Mazdy 626 (o ile pamietam) starej generacji mialy taka wersje ktora

posiadala dwie baterie z tym ze byly identyczne - jedna zapieta do

rozrusznika, druga do sieci pokladowej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja panowie miałem w 7 (która sprzedaje na części)własnie drugi akumulator,troszkę większy od motocyklowego 12v-25Ah, w bagarku pod osłoną przy prawym błotniku(tył)własnie do Webasta,i tam również znajdowalo sie całe sterowanie do w/w urządzenia.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, ja tez mam pytanko dotyczace tych akumulatorow.

Posiadam 390 520d i jest jeden akumulator w bagazniku po prawej stronie(rozumiem, ze do tego uproszczonego webasta-rest). To w takim razie gdzie u mnie sie znajduje ten wlasciwy akumulator?

Sorki za takie pytanie, ale betke mam niedlugo i jestem raczej technicznym laikiem:)

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie, ja tez mam pytanko dotyczace tych akumulatorow.

Posiadam 390 520d i jest jeden akumulator w bagazniku po prawej stronie(rozumiem, ze do tego uproszczonego webasta-rest). To w takim razie gdzie u mnie sie znajduje ten wlasciwy akumulator?

Sorki za takie pytanie, ale betke mam niedlugo i jestem raczej technicznym laikiem:)

Pozdrawiam

A to nie jest wlasnie ten wlasciwy? :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano

Hmmm, chodzi o to, ze wyczytalem na tym forum, ze ludzie maja w seriach 7 i e39 rowniez po dwa. Jestem raczej pewny, ze gdzies jest ten drugi. Ten mniejszy w bagazniku po prawej stronie jest m.in. od webasta(ja posiadam to uproszczone webasto).

To jak to w koncu jest??:)