Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie-w jaki sposob podladowac akumulator w bmw e61 530d; sa 3 "kontrolki"-(akumulator oryginalny bmw); w zaleznosci od koloru- zolta, zielona, czarna, aku informuje o stanie naladowania; u mnie jest kolor czarny- "wymagane podladowanie";

w jaki sposob naladowac aku, aby nie popsuc auta...?

pozdrawiam

Opublikowano
Wejdź sobie tu i wszystko będziesz wiedział http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/15/c/18/d/0/id/51

thx.

co do naszych samochodow- aby poprawnie naladowac akumulator:

wg. instrukcji obsługi (odkopalem ja gdzies :mrgreen: )

trzeba go ladowac w samochodzie - nie odlaczac

podlaczyc pod maska do wyjscia "+" oraz do masy.

koreczkow do odkrecenia w aku nie widzialem

laduje najnizszym pradem jaki jest dostepny w prostowniku....

pozdrawiam

Opublikowano
Bardzo dobre podejście . Zawsze zasada była taka,że lepiej jest naładować aku. mniejszym prądem a dłużej, niż odwrotnie.A jeśli chodzi o koreczki w aku to one tam są ale się ich nie rusza bo teraz są to aku tzw. bezobsługowe i jak będziesz go ładował małym prądem to nie grozi ci "gotowanie"akumulatora.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

To jeszcze jedno głupie pytanie:) : a gdzie w E61 jest akumulator bo jakoś tak się wstępnie rozglądałem to nie dopatrzyłem się...

No i drugie pytanie to wkońcu odłączać go w razie ładowania czy pod maską podpinać zasilacz do plusa a do masy minusa?

W którym miejscu jest bezpieczna masa na takie podłączenie?

Opublikowano
Przeciez kolega BMW320d wyraznie napisal AKUMULATORA SIE NIE ODLACZA. Otrworz maske i bedziesz mial plus pod plastikowa czerwona oslona i obok minus (masa). Podlaczasz prostownik i ladujesz. A najlepiej bys zrobil jakbys najpierw zanim wsiadziesz do samochodu przeczytal instrukcje.
Opublikowano
O ile dobrze pamietam to laduje sie 50 Ah - 5A, 70Ah -7A i podobnie. Pod koniec ladowania mozna troche zmniejszyc prad. Proponowalbym sprawdzic jaki akumulator siedzi i jezeli kwasowy to poluzowac korki.
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam Wydaje mi sie ze mam podobny problem z AKU jakis czas temu wywalilo mi blad poduszek i napinaczy. na kompie wykazalo ze mam zbyt niskie napiecie... Blad dalo sie latwo usunac i bylo cacy az do wczoraj...znowu wywalilo blad ...zdajac sobie sprawe ze moze byc to ten sam problem zajzalem pod oslone AKU i co... CZARNA KONTROLKA... aku orginalny 5 wiosenek juz ma... czytajac wszystkie posty w tym temacie stwierdzilem ze moze go jednak podladuje zanim wywale i wloze nowy...

Niewiem jednak jak dlugo go ladowac...???

jest to 90ah wiem ze na wolnym ladowaniu i z aku w samochodzie ile w przyblizeniu JAK DLUGO??

pozdroo

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Akumulator możesz ładować w aucie. Ważne aby ładować prostownikiem który sam (automatycznie) w miarę jak aku jest ładowany, zmniejsza prąd ładowania.

Dodatkowo diody informują o stanie naładowania.

Jest to bezpieczne, tak ładują w ASO.

Podłączamy do biegunów wyprowadzonych pod maską.

Pozdrawiam.

Moje E90:

viewtopic.php?f=26&t=134314

Edytowane przez frack

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

ok dzieki...wlasnie doczytalem sie ze moj prostownik automatycznie sie wylaczy i oczywiscie sam bedzie zmniejszal prad ladowania... tak wiec dzieki za odpowiedz..

pozdro