Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Odkąd kupiłem swojego compacta 316i miałem wrażenie, że sprzęgło nie działa do końca tak jak powinno. Jak ruszam i puszczę sprzęgło prawie od razu, nie zależnie czy silnik ma 1,5tys obrotów, czy 3,5tys. to silnik ani nie dławi się, nie trzęsie, a opony też nie piszczą- sprzęgło działa, dajmy na to, podobnie do automatycznej skrzyni, sprawia wrażenie jakby płynnie odpuszczało. Inne ciekawe zjawisko, które zaobserwowałem to lekkie ślizganie się sprzęgła w trakcie jazdy- dzisiaj jechałem około 60km/h, czwarty bieg, wciskam gaz do podłogi i widzę, że obroty rosną nieproporcjonalnie w stosunku do prędkości. Po chwili odpuściłem gaz, auto lekko drgnęło i obroty spadły z powrotem do prawidłowego poziomu. Po jakimś czasie podczas rozpędzania auta wcisnąłem gaz w podłogę na dwójce i nic się nie działo, auto normalnie przyspieszało, więc kompletnie nie mam pojęcia co to może być. Myślałem z początku że to zużyte tarcze sprzęgła, ale ruszając autem bez gazu odpuszczając samo sprzęgło łatwo zdławić silnik, więc to też raczej nie to. Może coś jest nie tak z regulacją pedału sprzęgła?

Pozdrawiam

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano

Witam

Podłączam się pod temat bo u mnie sytuacja wygląda podobnie.

Sprzęgło wydaje się być zdrowe ale nie raz w czasie jazdy auto po wciśnięciu pedału gazu dostaje jakby nie proporcjonalnie obroty do prędkości.Tak jakby straciło moc.Nie występuje to za każdym razem.

Czy taki jest objaw końca sprzęgła?Czy to może być np:przepływomierz,katalizator,sonda lambda?

Czy może wystarczy zrobić reset komputera?

Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
Jest to typowy objaw ślizgającego się sprzęgła. Może być spowodowany zwykłym zużyciem, wyciekiem oleju ze skrzyni lub silnika, zacieraniem łożyska wyciskowego na tulei ślizgowej, wewnętrznym rozwarstwieniem elastycznych przewodów układu wysprzęglającego... Bez rozebrania się nie obejdzie.
Opublikowano
Ile może kosztować naprawa takiej usterki w wersji najbardziej i najmniej optymistycznej?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wróciłem z przejażdżki moim BMW po 2-tygodniowej przerwie i parkując samochód usłyszałem nowy dźwięk- przypominał on świdrowanie, które nasilało się wraz z obrotami. Odnoszę wrażenie, że ów dźwięk dochodził z okolic skrzyni biegów ( podejrzewam, że to dźwięk felernego sprzęgła). Co może to oznaczać?

Ps. We wtorek mam przegląd, więc pewnie na 100% dowiem się co jest grane.

Opublikowano
Właśnie wróciłem z przejażdżki moim BMW po 2-tygodniowej przerwie i parkując samochód usłyszałem nowy dźwięk- przypominał on świdrowanie, które nasilało się wraz z obrotami. Odnoszę wrażenie, że ów dźwięk dochodził z okolic skrzyni biegów ( podejrzewam, że to dźwięk felernego sprzęgła). Co może to oznaczać?

Ps. We wtorek mam przegląd, więc pewnie na 100% dowiem się co jest grane.

Daj znać co wyszło po przeglądzie.

U mnie na początku było słychać takie świdrowanie po wciśnięciu sprzęgła na odpalonym silniku.

Teraz jest to również słyszalne (ale bardzo delikatnie) na odpalonym silniku i nie wciśniętym sprzęgle.

Wydaje mi się że to łożysko sprzęgła (szykuję się powoli do wymiany kompletu).

Czy ktoś może napisać co jeszcze przy okazji wymienić ? jakieś simeringi skrzyni ? bo widzę że skrzynia lekko zaolejona z zewnątrz.

Opublikowano

Auto właśnie jest w warsztacie. Całe sprzęgło do wymiany niestety... . Ciekawe jakie tajemnice jeszcze kryje moje auto.

Pozdrawiam :)