Skocz do zawartości

750 (E32) nie chce zapalic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Mam problem :(

Odstawilem samochod do malowania, postal tam tygodnie. W tym czasie pare razy go odpalali, przestawiali. W koncu padl akumulator. W dniu odbioru auta chlopaki podladowali aku, twierdza, ze na chwile odpalil, po czym zgasl. To bylo wczoraj, do dzisiaj nie udalo mi sie go odpalic. Objawy sa ciekawe. Rozrusznik kreci, momentami tak jakby lekko chcial zaskoczyc, ale nic konkretnego. Iskra jest, paliwo tez dochodzi, bo swiece sa zalewane. Wyglada to mniej wiecej tak jakby albo zaplon albo wtrysk nastepowal nie w tym momencie co powinien. Probowalem robic reset kompa przez odlaczenie aku na kilka godzin, ale nic to nie pomoglo. Czy ktos moze spotkal sie juz z czyms takim? Dodam, ze wszystkie kable wysokiego napiecia i inne sa podlaczone prawidlowo, nikt ich nie pozamienial. Przestawienie rozrzadu tez raczej nie wchodzi w gre, bo ten jest na lancuchu. Zglupialem juz, a chcialbym w koncu pojezdzic porzadnym autem :) Z gory dzieki za wszelkie wskazowki.

Pozdrawiam

Ernest

GG 3269889

0608/46-31-20

Opublikowano

Witam - sprawdzłes czy przepustnice sie otwieraja, moze po prostu brak powietrza. Przy pracach blacharskich był odłaczony akumlator, moze ktos spawał obok czujnika połozenia walu i on jest uszkodzony. Długo krecisz silnikiem ?.

POzdrawiam

Opublikowano
Przepustnic nie sprawdzalem, ale to raczej odpada, bo na zimno to i bez powietrza powinien zapalic, spawane tez nic nie bylo. Gdyby czujnik na wale byl uszkodzony to chyba w ogole by iskry nie bylo??
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Sądząc z Twojego opisu to u mnie było coś bardzo podobnego... Na zimnym silniku były problemy z odpaleniem. Tzn. pierwszy rozruch, silnik zapalał i po kilku sekundach gasł. Przy ponownym zapaleniu znowu zapalał "od dotknięcia" i gasł po 1-2 sekundach. Po takim kilkukrotnym zapaleniu nagle łapał i bez problemów wszysto chodziło. Na ciepłym silniku takich problemów nie było.

Tydzień temu w warsztacie sprawdzono mi sondę L, pompę paliwa i w końcu wymontowano silnik krokowy (czy jak kto woli - silnik wolnych obrotów). Okazało się że elektrozawór który steruje dopływem powietrza jest stale otwarty. Trochę nie chciało mi się wierzyć że to może być powodem, ale od tygodnia nie ma żadnych problemów...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

W mojej 750il mam podobny problemik i też nie wiem jak go rozwiązać

A mianowicie od niedawna mam inst gazową i przejezdziłem już na niej 10 tyś km Ostatnio zauważyłem że silnik coraz gorzej zapala na benzynie

tj: gaśnie zaraz po zapaleniu, po naciśnięciu gazu przez 2sekundy nie chce wejść na obroty, z wydechu czuć niespalone paliwko itp

Przy rozgrzanym silniku jest wszystko ok

Wymieniłem wszystkie swiece i zastanawiam sie czy nie wymienić przewodów ale mam kupione nieorginalne za 377zł komplet

Powidzcie mi czy one są aż takie złe jak mi mówią??

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano
W mojej 750il mam podobny problemik i też nie wiem jak go rozwiązać

A mianowicie od niedawna mam inst gazową i przejezdziłem już na niej 10 tyś km Ostatnio zauważyłem że silnik coraz gorzej zapala na benzynie

tj: gaśnie zaraz po zapaleniu, po naciśnięciu gazu przez 2sekundy nie chce wejść na obroty, z wydechu czuć niespalone paliwko itp

Przy rozgrzanym silniku jest wszystko ok

Wymieniłem wszystkie swiece i zastanawiam sie czy nie wymienić przewodów ale mam kupione nieorginalne za 377zł komplet

Powidzcie mi czy one są aż takie złe jak mi mówią??

Wydaje mi się, że masz uwaloną sonde L...

Marcin 750

PS

Tylko nie pisz, że jakby była uwalona to na gazie by nie chodził...

Bo jak tak napiszesz :) to zaproszę Cię do siebie i udowodnie, że na gazie chodzi jak błyskawica (a sondy mam odłączone - fizycznie... a poza tym są uwalone :( ).

Instalacje gazową mam z komputerem (na Sonde L i TPS'a), steruje 2 x silniczkami krokowymi

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Witam

Z tego, co piszesz wynika,ze nie wiesz napewno, czy po naladowaniu aku. odpalil. Do czego zmierzam: spotkalem sie z wrecz identyczna sytuacja, tyle ze w 740 E38. Gazownicy odlaczyli na chwile aku. i podlaczali sie do kompa. Po tym auto nie odpalalo wogole (rozrusznik krecil). Rozwiazaniem byl przelacznik z lewej strony pod kierownica (w malym schoweczku). Koniecznosc jego uzycia nastepowala wylacznie po odlaczeniu akumulatora.

Moje auto nie odpalalo na benzynce, gdy wysunal sie przekaznik od zaplonu. Wcisnalem - dziala bez problemu.

Tak czy owak mam wrazenie, ze problem stanowi jakies zabezpieczenie przed uruchomieniem.... moze sie myle.

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem ;)

Pozdr.

Opublikowano

No i sie wyjasnilo.

Przyczyna byly zjarane 2 sterowniki w obu komputerach. Jaka przyczyna? Trudno stwierdzic. Albo jak to sie mowi zlosliwosc rzeczy martwych, albo co podejzewam bardziej spalily sie podczas wspawywania jednej blachy. Chlopaki twierdza, ze odlaczali akumulator do spawania, oraz ze pozniej jeszcze auto odpalalo. No ale nikomu juz nic nie jestem w stanie udowodnic, wiec niech tak zostanie. Jestem lzejszy o dodatkowe 450zl. A przy okazji mam pytanko, gdzie w tym modelu znajduja sie silniczki krokowe? Chcialbym je sprawdzic, bo troche smierdzi z wydechu zle spalanym paliwem.

Pozdrowki

Ernest

Opublikowano

Ernest co prada to juz bez znaczenie ale sadze ze spalily sie te sterowniku w momencie ladowania aku, moze durnie nie odlaczuli wlasnie klem lub tylko jedna pozostawiajac np. + i to bylo przyczyna, wazna jest wlasnie kolejnosc odlaczania akumulatora jak i jego podlaczania.

Ps. Bede do swojej gaz wstawiam tylko teraz u kogo najlepiej we Wroclawiu koszt z tego co wiem to ok 3tys.