Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi prosze jak to ma byc? mam najprostrzy uklad pokretel bez klimy - z lewej natezenie wiatraka,w srodju temperatura (niebieskie-czerwone) z prawej regulacja nawiewu (szyba-nogi-twarz). Jak puszcze powietrze na szybe lub nogi to zawsze leci cieple (bez wzgledu na to w jakiej pozycji ustawione jest srodkowe pokretlo) natomiast jak puszcze nawiew na twarz to ze wszystkich 4 kratek leci zawsze zimne !!! Tak ma byc czy mam cos spaprane? po co w takim razie jest regulacja cieple-zimne skoro wszystko reguluje sie samo prawym pokretlem ???

Dzieki i pozdrawiam. E36 320i

Opublikowano

witam

przez srodkowe leci tylko zimne

a szyba i nogi ma leciec takie jak sobie ustawisz

jak leci tylko ciepłe to prawdopodobnie masz uszkodzony elektrozawór regulujacy przepływ cieczy do nagrzewnicy

znajduje sie pod maska w okolicach serwa hamulcowego

rozkrec i zobacz moze jest zatarty albo odpadła koncówka z niego

kumplowi tak sie stało przyspawalismy i chodzi :cool2:

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
Ja miałem podobny problem tylko w wersji z klimą. Tak to najprawdopodobniej elektrozawory. Po wyjęciu wtyczki i sprawdzeniu miernikiem owinien być opór ok 18 ohm na bocach w elektrozaworze. Jesli jest zero prerwał się drucik, wystarczy zlutowac.
Opublikowano
Mam ten sam problem w wersji z klima. Jakiej bym temperatury nie ustawil to na szybe i nogi prawie zawsze wieje gorace powietrze. Prawie, poniewaz czasem dziala dobrze :? Ale teraz juz bede wiedzial jak to naprawic. Dzieki!
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam. Ja mam nie tyle problem z ogrzewaniem co zastanawia mnie jak zrobić sobie ciepełko...:( Regulacja mi działa, tylko chciałbym móc ustawić ciepełko na twarz, na nogi i szybę to czasem przy porannych mrozach za mało. Nie wiem po co konstruktorzy tak to przewidzieli. Czy da się jakoś przekierować ciepłe powietrze na twarz??
Opublikowano

Konstruktorzy tak wymyślili i kniec. :D

Ale odpowiadając na Twoje pytanie. Da się! :D Musisz delikatnie przekręcać pokrętłem od regulacji "gdzie ma lecieć powietrze" z pozycji tylko na szybę w stronę nawiewu na twarz. Tak w 3/4 drogi będzie lecieć ciepłe powietrze i tu i tu. Oczywiście temp. musisz także podnieść. Bo inaczej nie nada. Podobnie rzecz się ma z nawiewem na nogi. Ale to nie zawsze zadowoli twoje oczekiwania. To jest pół środek!! Ja tak nie robię, wolę sobie raz na jakiś czas podczas jazdy przekręcić tak gdzie wolę aby leciało powietrze. Jeśli ustawidz na twarz i szybę ciepłe to przy wielkim mrozie będzie mało tu i tu. :| Jeśli chcesz ciepło na twarz, to podkręć ogrzewanie na maxa i daj na szybę a nawiew na III lub IV bieg.

Opublikowano
Mnie sterowanie ogrzewaniem w E36 to tak nie specjalnie sie podoba.W E30 bylo to owiele lepiej rozwiazane-3 suwaki ktorymi moglem sobie ustawic nawiew jak tylko chcialem.Czemu z tego zrezygnowano?Tylko dlatego ze suwaki przestarzale wygladaja?