Skocz do zawartości

330Ci Coupe - ciezko zamykajace sie drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Tak jak w temacie. Mam BMW E46 coupe i problem z dzwiami. Musze dobrze trzasnac aby sie zamknely. Bylo tak odkad kupilem ten samochod wiec myslalem ze tak ma byc plus kolega utwierdzil mnie w tym przekonaniu mowiac ze coupe nie maja ramki wokol szyby i dlatego tak sie zamykaja.... ale ostatnio mialem okazje sprawdzic w innej coupe i tam drzwi zamykaja sie bardzo lekko.

Moje pytanie:

czy jest jakis sposob wyregulowania tych drzwi?? Widzialem film na YouTube jak gosciu wyciaga plastikowa zaslepke w drzwiach i dokreca imbusem znajdujaca sie tam srube ale u mnie nic to nie zmienilo wiec moze ktos tutaj spotkal sie z tym problemem.

Z gory dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da sie, da :) Na początek sprawdz jak się zamykają przy opuszczonych szybach, potem popatrz po ryglach na słupkach czy nie mają śladów tarcia. W zależności co i gdzie powoduje problem reguluje się różne elementy, od rygla na słupku przez pochylenie szyby po same drzwi. Trzeba też najpierw ustalić czy same drzwi są zeszczelinowane względem karoserii.
Opublikowano
Ja mam to samo z drzwiami pasażera, przy otwartej szybie zamykają się idealnie albo nawet wręcz za lekko. Przy zamkniętej trzeba jednak mocniej je pchnąć/szarpnąć aby się zamknęły. Może i się da ale jak interesowałem się kiedyś tematem to nie znalazłem nikogo kto zrobiłby to we Wrocławiu nie wspominając już o znalezieniu kogoś kto umiałby wyregulować kąt pochylenia szyby.
Opublikowano
Da sie, da :) Na początek sprawdz jak się zamykają przy opuszczonych szybach, potem popatrz po ryglach na słupkach czy nie mają śladów tarcia. W zależności co i gdzie powoduje problem reguluje się różne elementy, od rygla na słupku przez pochylenie szyby po same drzwi. Trzeba też najpierw ustalić czy same drzwi są zeszczelinowane względem karoserii.

U mnie czy szyba jest podniesiona czy opuszczona drzwi zamykaja sie tak samo...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po obu stronach? Szczeliny w koło są jednakowe, płaszczyzny przednie/tylne zlicowane, drzwi nie odstają, listewki na drzwiach/błotnikach schodzą się bez przesunięć???

Opublikowano

Po obu stronach? Szczeliny w koło są jednakowe, płaszczyzny przednie/tylne zlicowane, drzwi nie odstają, listewki na drzwiach/błotnikach schodzą się bez przesunięć???

Po obu stronach tak samo. Szczeliny sa rowne, listewki idealnie sie schodza drzwi nie odstaja. Wydaje mi sie ze to gdzies trzyma przy zamku ale pewnosci nie mam...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po obu stronach tak samo. Szczeliny sa rowne, listewki idealnie sie schodza drzwi nie odstaja. Wydaje mi sie ze to gdzies trzyma przy zamku ale pewnosci nie mam...

Jeżeli drzwi przy otwieraniu 'zeskakuja' z zamka to można podregulować rygiel na słupku o ile to nie celowy zabieg mający za zadanie ustawić drzwi na miejscu po zamknięciu.