Skocz do zawartości

320i Hamulec postojowy i 1/4 obrotu koła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pół roku temu wymieniałem tarcze a pare dni wcześniej szczęki DELPHI hamulca postojowego - poprzednie szczęki były prawie zerowe. Nie wymieniałem tylko sprężynek (tzw. zestawu montażowego), gdyż wszystkie były w całości i nic nie było popękane. Wcześniej i później, mimo wstępnej regulacji, miałem/mam dziwny objaw - zanim koło stanie to zawsze wykona 1/4 obrotu, nawet da się na maksymalnym podniesieniu lewarka ręką zakręcić kołem te 1/4 i dopiero stanie koło, w dodatku obojętnie w którą stronę się kręci. Po analizie wydaje mi się że całe szczęki wykonują lekki obrót zamiast stać sztywno w miejscu. Co może być tego powodem?

Dodam tylko że dźwignia ciężko się podnosi , koła stoją raczej nieruchomo na 8 ząbku. Dociągnąłem przy dźwigni dzisiaj obydwie linki by na 5 ząbku koła stały, testowałem to ręcznie na podlewarowanym całym tyle i koła na NIE zaciągniętej dźwigni nie wytwarzały oporu, jednak przy przejechaniu 10 km wyraźnie auto ruszało ze skrzyżowania z oporem. Przed chwilą poluźniłem linki i wróciłem do poprzednich "8 ząbków", auto samo się toczy - tzn. nie ma żadnego oporu, a mimo wszystko nadal pozostaje problem z tym 1/4 obrotu.

Dodatkowo powiem że przy zaciągnięciu na 5 i 8 ząbkach koła podczas jazdy nie stają "dęba", dopiero przy zatrzymaniu się blisko całkowitym. Nie wiem jak to opisać :-)

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków, albo następnym razem dam ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Witam serdecznie,

Podłączam się do tematu, (e36 coupe 320i). Wymienione tarcze, szczęki, klocki - z tyłu oczywiście :). Hamulec ręczny po regulacji działa dobrze, niemniej jednak mam taki sam problem jaki opisuje kolega prl, zanim ręczny zadziała auto przesuwa się o 1/4 obrotu koła i dopiero staje nieruchomo. Również mam wrażenie, że szczęki przesuwają się w swoich mocowaniach. Dodam, że gdy zaciągnę hamulec postojowy, auto wykona swój ruch (czyli te 1/4 obrotu) zatrzyma się, wtedy mogę cofnąć (na aktywnym hamulcu) o 1/2 obrotu koła.

Jest to trochę denerwujące, wszelkie sugestie mile widziane :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Powodem tego obrotu koła najprawdopodobniej jest źle wyregulowany ręczny . Proponuję odpuścić na maksa regulację przy dzwigni ręcznego potem wyregulować dobrze regulacją w kołach i dopiero po tym zabiegu podciądnąć przy dzwigni
Opublikowano
Nic nie daje regulacja, u siebie ustawiałem ostatnio ręczny i zębatkami w piastach i naciągiem linek przy "klamce". Ustawiłem żeby idealnie oba koła w tym samym momencie łapały a i tak łapią po delikatnym obrocie kół. A w sumie co wam to przeszkadza? Raczej się samochód z góry nie stoczy jak cofnie się o 20cm :P Od zawsze tak miałem i z tego co widziałem u wielu znajomych w E36 tak samo jest, co to przeszkadza?
Opublikowano
Nic nie daje regulacja, u siebie ustawiałem ostatnio ręczny i zębatkami w piastach i naciągiem linek przy "klamce". Ustawiłem żeby idealnie oba koła w tym samym momencie łapały a i tak łapią po delikatnym obrocie kół. A w sumie co wam to przeszkadza? Raczej się samochód z góry nie stoczy jak cofnie się o 20cm :P Od zawsze tak miałem i z tego co widziałem u wielu znajomych w E36 tak samo jest, co to przeszkadza?

Dodam że nie mogę ustawić by koła stały idealnie sztywno. Efektem tego było ostatnio zjeżdżanie auta na skrzyżowaniu pod górę :(

A co mi to przeszkadza? W poprzedniej BMW tego nie miałem, było wręcz idealnie.

Opublikowano

Witam serdecznie,

Regulację przeprowadzałem dokładnie tak, jak opisuje kolega "seba e36". Po regulacji jedyną poprawą jest równomierne rozłożenie siły hamowania. Ciekawa sprawa, wymiany dokonywałem sam (mechanik amator :D ) i całość złożyłem dokładnie tak samo, tak mi się przynajmniej wydaje.

Pozdrawiam