Skocz do zawartości

320d straciła moc przy 140 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i mam prosbe o pomoc otóż dzisiaj jechałem sobie autostradą ok 180-200 km/h

i nagle musiałem przychamowac bo zjechał na mój pas inny samochód i po hamowaniu wytraciłem predkosc do ok. 130km/h , nastepnie but w podłoge a auto doszło do 140 km/h i koniec ani km więcej

Przejechałem taką predkoscia ok 5 km i potem wszystko wróciło do normy :D

Moje pytanie co to było???

Z góry dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam :D

Opublikowano

1. Zaworek turbo

2. Zaworek ERG

3. Problemy z przeplywka

W tej kolejnosci bym sprawdzal.

Opublikowano
  • Autor

hej możecie mnie naprowadzić gdzie są te zaworki no i co mam z nimi zrobić przeczyścić???

no i czy można zrobić to samemu ???

Opublikowano
moze zmienna geo lopatek turbiny?:>
Opublikowano

Zaworek nr. 1 -> http://static.bmwfans.info/images/epc/NDk3ODZfcA==.png

Przeczyscic nalezy -> http://img247.imageshack.us/img247/3761/elektrozaworls8.jpg siatke na zaworku, uwazaj na piny mocujace obudowe bo odpadaja

Jak sie nie chcesz w to bawic to -> http://www.allegro.pl/item1090404768_zawor_czujnik_turbiny_egr_bmw_e46_e39_e38_diesel.html

Mozna kupic za 120 zl poszukaj na allegro taki sam nowy ale za 120.

Mozesz tez zamienic zaworek turbo i erg. Choc u Ciebie problem wystapil tylko raz wiec trudno bedzie stwierdzic czy jest nadal czy nie.

Opublikowano
  • Autor

co masz dokładnie na myśli??

Opublikowano
ja mial cos takiego i poprostu zaworek padl mi 116€ w ASO

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

-----------------------------------------------------

Opublikowano

co masz dokładnie na myśli??

mialem na mysli zmienna geometrie lopatek turbiny, jezeli silownik jest padniety albo zatarty, turbawka bdzie miala niedoladowanie albo przeladowanie;) ale bardziej wygalda mi to na zaworki:) zamiana miejscami elektrozaworu egr z turbo, nie zaszkodzilaby:) jak i samo wyczyszczenie egr, moznaby tez nasmarowac silownik turbiny smarem miedzianym, co tez nie zaszkodzi:)
Opublikowano
  • Autor

A wiec jak panowie myslicie przeczyscic zaworki i jezdzic dalej i obserwowac czy problem sie powtórzy??

Czy ten problem bedzie tez mógł się powtarzac przy mniejszych prędkosciach lub innych sytuacjach???

Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
,

Edytowane przez yoshimura01

Opublikowano
,

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z czarnym kołnierzem to oryginalny BMW a srebrny ma Pierburg.
Opublikowano
,

Opublikowano
  • Autor

Witam i odrazu dziekuje za wszystkie sugestie ale nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, koledzy powyżej pisza o zamianie tego zaworu czyli mam rozumiec obydwa są takie same czyli turbo i erg

Czy powinienem wymienić obydwa???

Aha i czy ten zawór nie nazywa sie egr a nie jak pisza koledzy erg??? czy to pomyłka???

Pozdrawiam :)

Opublikowano
Nazywa sie EGR = exhaust gas recirculation. Oba sa takie same. Jak beda oba zanieczyszcozna podmiana to nie rozwiazanie. A jesli jedne to drugi musisz tez czyszczic albo kupic bo bedzie dlugo domykal zawor egr.