Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam ,male pytanko czy jest sens wkladania skrzyni do sedana e46, moj znajomy ma e36 i szczerze srednio to dziala a e46 jest lepiej wygloszone , czy ktos ma e46 z tuba lub skrzynia i jak to dziala ps. jaka moc audio ( RMS).
Opublikowano

Musiałbyś sprecyzować czy zależy Ci na tym, żeby słyszeli Cie sąsiedzi i chcesz robić hałas, czy zależy Ci na tym aby grała muzyka. Subwoofer z reguły warto montować, natomiast to jak będzie pracował zalezy nie bezpośrednio od mocy ale od średnicy głośnika, skrzyni w jakiej się znajduje i jak jest zasilany.

Optymalnym rozwiązaniem ( do muzyki ) będzie 10 calowy głośnik w skrzyni zamkniętej ok 25l w mocy ok 300w zasilany jednokanałowym wzmacniaczem o podobnej mocy.

Opublikowano
zalezy mi na muzyce wewnatrz , lubie glosno posluchac muzyki w ktorej jest duzo basu , chodzi o to czy jak wloze skrzynke to cos bede slyszal wewnatrz a nie tylko rejestracje na zewnatrz jak brzeczy , bo na tylna polke to raczej zadne glosniki nie wejda chyba ze sie myle.
Opublikowano

Mam skrzynkę z 10'' głośnikiem. Dostałem to na gratisie razem z piecem Blaupunkta 240W RMS więc wsadziłem. Jak gra głośno to coś tam słychać... Ogólnie auto dobrze wytłumione i dobrze słychać po otwarciu bagażnika. W E39 efekt był ten sam.

Tyle ode mnie - pozdrawiam.

Opublikowano
no i lipa tez tak przypuszczałem, głośniki na polce to raczej nic tam oprócz serii nie wejdzie większego, jeszcze nie sprawdzałem ale chyba sie tam za dużo to nie da zrobić.
Opublikowano
Półka z tyłu jest strasznie miękka. Siedzą tam głośniki 16cm z papieru... Zainwestujesz w nowe a efekt popsuje mało sztywna półka :(
Opublikowano
no i lipa tez tak przypuszczałem, głośniki na polce to raczej nic tam oprócz serii nie wejdzie większego, jeszcze nie sprawdzałem ale chyba sie tam za dużo to nie da zrobić.

Nawet jakby ta półka była z betonu i każdy głośnik by tam wszedł to odradzam takie rozwiązanie, bo to z założenia błędne.

Opublikowano
mialem wczesniej skrzynke blaupunkta 240 rms i wzmacniacz , radio clariona fajnie gralo tyle ze to bylo w skodzie felicji a tam jak ktos wie wyciszenie jest jak by go niebylo tak ze tam to gralo fajnie, ale sprzedalem sprzecik razem z autem, wiem ze polka nie ma porownania do skrzynki tyle ze moj znajomy ma bmw e36 identyczny sprzet jak mialem i powiem tak ze skrzynke slyszlem ale tylko na zewnatrz ,w srodko slyszalem bardziej przednie glosniki niz skrzynie, zastanawiam sie nad jakas mocniejsza skrzynka tylko czy to bedzie mialo sens ???
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ostatnio zamontowałem dwa jajka z infinity 300 watt i powiem tak , trochę trzeba bylo pokabinowac ale bylo warto, dzwiek wewnątrz jest o niebo lepszy niz seria teraz słychać BASSSSSS !!! dodam tylko ze jeszcze nie mam wzmacniacza i mam radio dvd marki RipSpeed (nie polecam) , wiec powiem tylko tyle ze montowanie skrzyni mija sie z celem po co sobie zagracac bagażnik a dzwiek i tak bedzie przytłumiony bardziej beda was slyszec ludzie na ulicy niz wy wsrodku , a z glosnikami wewnatrz naprawde jest glosno.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam ostatnio zamontowałem dwa jajka z infinity 300 watt i powiem tak , trochę trzeba bylo pokabinowac ale bylo warto, dzwiek wewnątrz jest o niebo lepszy niz seria teraz słychać BASSSSSS !!! dodam tylko ze jeszcze nie mam wzmacniacza i mam radio dvd marki RipSpeed (nie polecam) , wiec powiem tylko tyle ze montowanie skrzyni mija sie z celem po co sobie zagracac bagażnik a dzwiek i tak bedzie przytłumiony bardziej beda was slyszec ludzie na ulicy niz wy wsrodku , a z glosnikami wewnatrz naprawde jest glosno.

Witam ;) możnaby poprosić jakieś zdjęcia oraz opis sposobu montażu w tylnej półce tego zestawu? sam mam pomysł aby w miejsce oryginalnych 16 w półce sedana zamontować coś nowszego, markowego że średniej, a nawet niższej półki cenowej. W poprzednich autach miałem podobne rozwiązania i byłem zadowolony - audiofilem nie jestem ;) a z moich amatorskich doświadczeń wynika że nowy głośnik z lekką membraną zamontowany w fabrycznym miejscu da znacznie lepsze brzmienie niż kilkuletni oryginalny papierowy lub nowy za mocny - zaznaczam że to jedynie moje odczucia.

Opublikowano
W większości aut montowanie skrzyni nie ma za dużego sesu chyba ze efekt ma mieć nie wiele wspólnego z muzyka , jeszcze w kombi rozumiem tuba będzie ładnie grac i nagłaśniać wnetrze auta w innym wypadku bedzie to stłumiony łomot . Tak zwany bass ma swoją fale dzwiękową i w zależności od mocy itp fala ta bedzie miała efektywność w pewnej odległości ( kilku mertów) do tego umieszczona standardowo dziek leci albo w bok albo do tyłu auta . Ja projektując sobie dobre nagłośnienie bardziej skupił bym sie na przefiltrowaniu dzwięku zwrotnicami ( orginalnie w bmw występują bardz żadko ) dopiero pużniej zastosował bym pomysł z e65 gdzie dwie tuby basswe zostały umieszczone pod fotelam kierowcy i pasażera . allegro bez problemu można kupić te głośniki w cenie 200- 300 zł zestaw .Efekt będzie o wiele lepszy niż wielka tuba w bagażniku.Innym rozwiązaniem myśle że też nie złym w sedanie widzłem zamontowany głośnik w otworze na pokrowiec na narty .
Opublikowano
We fabryczne miejsca za wiele sie nie zmiesci wymiana glosnika na drugi takich samych rozmiarow tez za duzo nie daje , wiec niestety ale trzeba bylo sie troche pomeczyc. Ja zdemontowalem fabryczne glosniki i kubełki w ktorych sie znajdowaly ,w tym momecie odslaniaja sie dziory w karoserii przez ktore widac bagaznik , w bagazniku do gory przykrecilem plyte pilsniowa w ktorej wczesniej wyciolem identyczne dziory na wymiar nastepnie zrobilem takze z tej plyty dystansy na gosniki wszystko poskrecalem do kupy i dziala super. pomiedzy kazdy element nalezy dac jakis kawalek materialu ( np.guma ) zeby nic nie brzeczalo . najlepsze jest to ze nic nie tzeba wiercic ani ciac w samochodzie wystarczy wykozystac orginalne dziorki w aucie , miescea w bagazniku zostaje praktycznie tyle samo napewno wiecej niz po wlozeniu skrzyni. postaram sie w rzucic pozniej zdjecie,ps. wnetrze auta rowniez zostaje seryjne wiec nie trzeba sie bac o szyby bo nic nie widać z zewnątrz.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W większości aut montowanie skrzyni nie ma za dużego sesu chyba ze efekt ma mieć nie wiele wspólnego z muzyka , jeszcze w kombi rozumiem tuba będzie ładnie grac i nagłaśniać wnetrze auta w innym wypadku bedzie to stłumiony łomot .

To ciekawe co piszesz, zwłaszcza że każdy poprawnie nagłośniony samochód posiada subwoofer i zwykle jest to skrzynia zamknięta o litrażu adekwatnym do potrzeb głośnika subniskotonowego, rodzaj nadwozia nie ma tu znaczenia, znaczenie ma za to rodzaj preferowanej muzyki, prawidłowa obudowa ,odpowiednio sparowany głośnik ze wzmacniaczem oraz odpowiednio zestrojony z zestawem przednim. Jeśli te wszystkie warunki zostaną spełnione to przy instalacji SQ uderzenie subbasowe odczuwalne jest na poziomie deski rozdzielczej, czyli zgrane ze sceną.

Innym rozwiązaniem myśle że też nie złym w sedanie widzłem zamontowany głośnik w otworze na pokrowiec na narty .

Sugerujesz, ze subwoofer tak zamontowany ma szansę zagrać poprawnie z kilkuset litrami powietrza za sobą ?

Ja projektując sobie dobre nagłośnienie bardziej skupił bym sie na przefiltrowaniu dzwięku zwrotnicami .

Dzielenie dzwięku za pomocą zwrotnic, to podstawa bez której nic poprawnie nie zagra, ale nie ma to nic wspólnego z zastąpieniem subwoofera. System przedni powinien grać do granicy 80-60 Hz nie niżej, ponieważ te zakresy zarezerwowane są dla głośnika subniskotonowego.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
A ja w E36 wywalilem glosniki z tylu i te pudełka od nich. Zostaly dziury i maskownice i w koncu slychac i czuc tube ktora jest w bagazniku 30cm glosnik. Polecam efekt ten sam jak uchylone siedzenie. Do tej pory mialem glosniki bez pudelek i tube ale tuba wyplula mi jedna membrane i w obu glosnikach podarlo gabke :mrgreen: