Skocz do zawartości

podwójny vanos- katalizator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat katalizatorów jest szeroko opisany na forum jednak chcę być pewny co zrobić:

wiem,że w starszych silnikach na poj. vanosie wycięcie katalizatora nie pwoduje komplikacji typu wywalanie błędów ale czy tak jest w moim modelu: 523 na podwójnym vanosie bo cos mi się obilo o uszy że może być taki problem? Mam kompletnie zapchany katalizator i wolałbym uniknąć kupowania nowego- co radzicie, może ktoś jezdzi bez i nie ma problemów?

Opublikowano
Skąd pewność, że zapchany ? Jeżeli faktycznie, to lepiej jak najszybciej wymień na sprawny.
Opublikowano
  • Autor
Wiem,że najlepiej wstawić nowy ale chciałbym otrzymać odpowiedz : czy wycięcie/wybebeszenie katalizatora w moim silniku nie spowoduje problemów?
Opublikowano
Jeśli masz sondę za katalizatorem to będziesz miał błędy w kompie.
Opublikowano
Twój silnik ma dwa katy i cztery sondy lambda przed katem i za katem. Wycięcie kata nie wchodzi raczej w gre bo będą błędy a moze nawet silnik przejdzie w tryb awaryjny. Poszukaj zamiennika lub ostatecznie jakąś używke z angola z małym przebiegiem.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki o taką odpowiedz mi chodziło- czytałem o wycięciu kata ale w pojedyńczym vanosie a co do mojego nie byłem pewny. Będę musiał znaleść coś w rozsądnej cenie bo nie ma jazdy- wiekszość koni gdzieś pognała.
Opublikowano
Co do angoli to podobne nie jest plug&play - trzeba coś rzeźbić.
Opublikowano
Przy M54 w E39 nie ma praktycznie żadnej rzeźby, poza tym że sondy przed katem nie są wpięte w swoje oryginalne uchwyty (angole mają dłuższe przewody). Wszystkie mocowania do silnika i reszty układu wydechowego pasują P&P.