Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem w czasie jazdy samochod zaczal dymic na niebiesko, mocy nie braklo, i po przejechaniu ok 50km ubylo troche oleju

co moglo sie stac

p;ozdrawiam

Opublikowano

No bardzo chaotyczny ten wątek, nie ma w nim nic o dymieniu ;)

Jeśli bierze olej i go spala i dym jest niebieski, to turbina. Sprawdzić nie zaszkodzi.

Pzdr.

Opublikowano
Witam jednak bylo to tylko wypalanie dpf-u, po przejechaniu ok 400km bardzo spokojnie, a nastepnie wyjechaniu na autostrade samochod zaczal dymic na niebiesko, ale po chwili przestal jest wszystko ok pozdr
Opublikowano
Ciez, Twoja opinia jest pierwszą dowodzacą ,że DPF wypala sie samoczynnie. Proszę opisz to w wątku o DPF. Jest tam kilka stron dyskusji, która nie zakonczyła sie jednoznacznym stwierdzeniem czy w BMW filtr jest wypalany automatycznie czy trzeba go bezwzglednie wymieniać? viewtopic.php?f=70&t=67635
Opublikowano
Ciez, Twoja opinia jest pierwszą dowodzacą ,że DPF wypala sie samoczynnie. Proszę opisz to w wątku o DPF. Jest tam kilka stron dyskusji, która nie zakonczyła sie jednoznacznym stwierdzeniem czy w BMW filtr jest wypalany automatycznie czy trzeba go bezwzglednie wymieniać? viewtopic.php?f=70&t=67635

myslalem, ze tam jest wszystko juz napisane, u mnie nie "dymilo na zaden kolor" ale filtr wypalal sie sam co jakies ~8tys. km, objawialo sie to tym, ze jak podczas procesu wjechalem do garazu to byl smrod ~"palonej gumy", najpierw myslalem, ze to od opon ale nie byly palowane a walilo, ze nie mozna bylo oddychac, dowiedzialem sie, ze taki "zapach" idzie jak przepla sie DPF...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Mam jedno pytanie. Wyobrażacie sobie aby puszka wielkości DPFa zmieściła całą sadzę z przelotu rzędu 200kkm? Czasami scenka opada na widok batorego jaki powstaje w czasie kiepskiego startu, czy zmiany biegu podczas przyspieszania pełnym ogniem. Przecież ten DPF musiałby być wielkości zbiornika paliwa aby możeeee zmieścić sadzę z 100kkm....

Pojemność pojemnością ale wyobrażacie sobie jakim utrudnieniem byłby tak zapchany filtr w przelocie spalin? Turbo padałoby w mgnieniu oka.

DPF każdej firmy wyapala się! Każdej! Poczytajcie o tym. Podstawowa zasada tego ustrojstwa. W VW wypala się średnio co 300-600km-zależne od stylu i miejsca jazdy. Dziw aż bierze, że w buni dopiero po 8kkm poczułeś wypalanie. Podejrzewam, że odbywało się o wiele częściej ale jakoś nie zwróciłeś na ten fakt uwagi. :)

Opublikowano
Dziw aż bierze, że w buni dopiero po 8kkm poczułeś wypalanie. Podejrzewam, że odbywało się o wiele częściej ale jakoś nie zwróciłeś na ten fakt uwagi. :)

oczywiscie zgadzam sie, stawiam, ze 90% seryjnych wypalen nie rejestrowalem jako uzytkownik (nie zapala sie zadna kontrolka :mrgreen: , nie ma obrazku na wyswietlaczu: ....wypalanie.... :mrgreen: ) a zauwazylem/poczulem tylko te, ktore nakurat trwaly jak wjezdzalem do garazu...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Mi raz przydarzyło sie wypalania w trakcie powrotu z wakacji, jechałem wtedy w Austrii i nagle troche szarawego dymu za autem. Oblał mnie zimny pot bo pomyślałem, ze albo silnik albo turbo padło. Auto jechało normalnie, po 10-15 minutach mu przeszło, ani śladu dymienia.

Rozwiązanie nie jest zbyt dobre moim zdaniem bo widząc dym z wydechu człowiek nie wie czy to awaria turbo gdzie powinno sie od razu wyłączyć silnik czy wypalania, którego najlepiej nie przerywać.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv