Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 315
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety po 4 latach padła żarówka w ringach. Napiszcie czy pod zaznaczonym na zdjęciu deklem jest ta żarówka. Jeśli tak to jak zdjąć ten dekiel?

http://img202.imageshack.us/img202/997/z001s.jpg' alt='z001s.jpg]'>

Uploaded with ImageShack.us[/img]

Opublikowano

Witam,

wczoraj moje prawe ringi dokończyły żywota, prośba do Kolego Karbo, opisz swoją naprawę, chętnie skorzystam, wymieniasz na ori żarówkę czy jakiś mod?

Sprawdzone na szybko ceny w ASO to poziom 122-125 złotych, modyfikowana (obudowa z nową żarówką) 50 złotych.

Ledów nie biorę pod uwagę.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Żarówka halogenowa, jak do latarki, kosztuje 10zł. Tydzień temu wymieniłem ,a zaznaczam że nie jestem techniczny i wymiana jest b. łatwa. Wymieniłem na 20W i świeci lepiej/mocniej. W dziale zrób to sam jest pokazane na przykładzie ringów E60, ale tak samo jest u nas. viewtopic.php?f=15&t=146561

Przy E90 oprawka jest jakby metalowa ale nie ma żadnego problemu z wycięciem/nacięciem pilniczkiem jak na ostatnim zdjęciu.

Edytowane przez wajser
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za podpowiedź, jak możesz podeślij mi link do tego wątku i opisz proszę typ żarówki, z góry dziękuję.

Pzdr.

p.s.

CO ŚLEPEMU PO OCZACH, Dzięki :D

Edytowane przez toker
Opublikowano
Żarówka halogenowa, jak do latarki, kosztuje 10zł. Tydzień temu wymieniłem ,a zaznaczam że nie jestem techniczny i wymiana jest b. łatwa. Wymieniłem na 20W i świeci lepiej/mocniej. W dziale zrób to sam jest pokazane na przykładzie ringów E60, ale tak samo jest u nas.

czy różnica jest zauważalna?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

czy różnica jest zauważalna?

Tak, świeci jakby pełniejszym światłem. Jeżeli stoję przed bramą garażową ok. 1.5 m to widać przy 20 W podświetlony okrąg a przy 10W lekką poświate. Czy nadaje się jako światła dzienne...nie wiem.

Opublikowano

Myślę, że kwestia czasu jak pęknie szkiełko i nadpalą/stopią Ci się ringi od ciepła z żarówki (czyt. za dużego ciepła). :cool2:

Pzdr.

Opublikowano
Myślę, że kwestia czasu jak pęknie szkiełko i nadpalą/stopią Ci się ringi od ciepła z żarówki (czyt. za dużego ciepła). :cool2:

Pzdr.

Jeżeli tak się stanie napewno dam znać ku przestrodze, ale jestem dobrej myśli :P

Opublikowano

Pzdr.

Jeżeli tak się stanie napewno dam znać ku przestrodze, ale jestem dobrej myśli :P

U mnie kiedyś właśnie szybka pękła (podejrzewam, że gdzieś musiała się tam dostać woda podczas mycia nadkoli karcherem, ale nie wiem do końca jak bo przecież obudowa jest szczelna) i się ring nadtopił (pisałem kiedyś o tym, w archwium na pewno jest) i [BAD] mokra z ringa - świeciły słabiej niż w lampie lewej :), niby szybka ma absorbować ciepło, ale jak żaróka w Twoim przypadku jest 2x mocniejsza niż standardowa to jakby nie patrzeć coś musi się popsuć :). No ale oby nie. :cool2:

Pzdr.

Opublikowano
eXiDe mysle, ze jestes za duzym pesymista. Kiedys zadalem sobie duzo trudu i szukalem na necie ile ciepla wydziela zarowka 10W i 20W, (gdzies to musi byc, mozliwe ze nawet w tym watku) i wyszlo ze ilosc wydzielanego ciepla jest oczywiscie wieksza ale nie az tak drastycznie, wiec wg mnie nic sie nie stanie. Tak czy inaczej moje ringi jeszcze sie trzymaja.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
Do Toker-a. W oryginale była żarówka 10W ja założyłem 20W . Wybór należy do Ciebie :lol:
Opublikowano

Dzięki Wajser.

właśnie udało mi się dojść do etapu, że widzę srebrną obudowę żarówki, POMOCY!!

jak ją wyjąć z gniazda? wy jest na wcisk, czy jest wkręcana???

udało się bez zdejmowania koła zdjąć przód nadkola, potem czarny dekielek.

Czekam na info.

Pzdr.

Opublikowano
Obudowa wraz z żarówką jest mocowana na 2 wkręty po bokach. Włóż czupryne w nadkole :lol:
Opublikowano (edytowane)

Panowie

wszystkim serdeczne podziękowanie za odpowiedzi i podpowiedzi, stan na wieczór jest radosny :D .

Ring świeci a w kieszeni dźwięczy.

Potwierdzam i informuję:

Żarówka Philips 10W 12 V cena w Inter Carsie 11,77 PLN, oznaczenie w IC: PHI 12024.

Srebrna osłona przykręcona na dwa długie cienkie blachowkręty, najlepiej odkręcać torksem, mnie udało się płaskim śrubokrętem o szer. 2-3 mm.

Polecam zacząć zdejmowanie czarnego dekielka z obudowy reflektora od górnego zatrzasku, podważyć płaskim szerokim śrubokrętem lub łagodnie zakończonym nożem, jak odskoczy podważyć dolny zatrzask (widać go dobrze).

Proszę nie zapomnieć o silikonowym oringu i założyć go na rant dekielka, dekielek na obudowę lampy.

Na koniec nie zapomnieć włożyć kawałka zakola i ew. koła :wink: .

Jak będa pytania podpowiem, mój opis dotyczy prawej lampy.

Cena ori elemntu w Inchcape Wwa 123,00 PLN.

Pozdrawiam piątkowo.

Edytowane przez toker
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja dzisiaj także wymieniłem tyle, że na oryginalną. Potwierdzam wszystko co napisał kolego toker.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Z tym, ze PHI 12024 to oryginał. Jak zdemontujesz i poczytasz to zobaczysz. Ponieważ to halogen nie wolno go dotykać palcami - tłuszcz. Oryginał z ASO ma już założoną oprawkę i mechanik wkładając żarówkę ma łatwiej. Szczególnie gdy nie zdejmuje nadkola. A czas mechanika w ASO kosztuje. Właśnie to 110 zł, które oszczędzamy. :D
Opublikowano
"wajser" jak maja sie twoje ringi? Czy z perspektywy czasu mozesz napisac, czy te 20W nadaje sie aby je wlaczyc jako swiatla dzienne?

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
a jak włoze takie ledy do e92 to bedzie to działać? tzn,czy bedzie roznica miedzy światlami postojowymi a dziennymi i nie bedzie sie to jakoś kłucić? mialem ledy w e90 i teraz tez mnie korci na nie :)