Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem bo zanikł mi wsteczny bieg, tzn.: czasami jest ale to raczej rzadziej niż częściej i skrzynia jak jest zimna to wyje głośniej niż silnik pracuje i jest to już od jakiegoś czasu. Do przodu jeździ normalnie czasami lekko szarpnie przy zmianie biegu ale dosłownie lekko. Wcześniej ze skrzyni zaczął wyciekać olej i leciał centralnie na wydech i produkowało się dużo dymu. Zapewne mam skrzynie już do naprawy ale niech ktoś mi podpowie co mogło w niej się zużyć i jaki jest koszt naprawy?? Czy dam rade sam to zrobić bo mam trochę zdolności manualnych i narzędzi. A i sporadycznie ale to raz na pare tygoni włącza się w tryb awaryjny. Model skrzyni to 5hp30 BMW 540iA 93r :? :? :mad2:
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
mam ten sam problem :P na początek spróbuj dolać olej do skrzyni. jak to nie pomoże to licz się z kilkoma tysiącami za naprawę. Według mnie lepiej kupić sprawną skrzynie
Opublikowano
A jaką masz pewność że używana skrzynia będzie sprawna w 100%??
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
niedawno zmieniałem skrzynie u siebie, i tez zastanawiałem sie nad naprawą... znalazłem angola i jeszcze sie nim przejechałem zanim ja wykrecili do tego dostałem jeszcze gwarancje rozruchową... raz ze taniej dwa wymiana skrzyni to pare godz a naprawa pare tyg... polecam wymiane
Opublikowano
Pewności nigdy niema że się używana nie zepsuje po tygodniu, a naprawa w tych autach jest już praktycznie nieopłacalna ponieważ przeważnie przewyższa wartość auta.
Opublikowano
Nie zgadzam się, że naprawa w ASB w tych autach jest nieopłacalna jeśli ma się naprawdę zadbany egzemplarz i zamierza się go jeszcze trochę potrzymać to ja polecam naprawę. Fakt faktem, że naprawa często kształtuję się na poziomie 3-4 tyś zł, ale jest to pewniejsze od wymiany. Sam przerabiałem ten temat i twierdzę, że lepiej naprawiać niż wymieniać.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
Opublikowano
ja bym powieział ze nie ma gwarancji na naprawioną skrzynie jestem mechanikiem i nie spotkałem sie jeszcze z długowiecznoscią napraiwianych skrzyn... nie oszukując sie w polsce ciezko o dobry serwis asb.ZF dla BMW robi swietne skrzynie i lepiej tam nie grzebac.. problem tych skrzyn jest taki ze serwis niemiecki nie zmienia oleju w asb niewazne jaka tabliczka.. jezeli skrzynia była serwisowana prywatnie i zmieniano olej niema prawa sie nic dziac..