Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moja babką gdyż na zimno odpala idealnie(łapie odrazu) natomiast na rozgrzanym silniku silnik zaczyna pracę po kilku sekundach kręcenia rozrusznikiem. Problem pojawił się przy wyższych temperaturach powietrza(25 stopni). W zimę zarówno na ciepło jak i na zimno babka odpalała idealnie. Po przejechaniu 50km odkręciłem korek wlewu oleju i wydobywał sie z tamtąd(chyba jakiś dym,para nie wiem co to było). Silnik pracuje dobrze, przyspiesza, kręci się na obroty. Podczas przygazówki z wydechu wydobywa się czarny dym(to chyba dobrze). Jeszcze dodam że auto ma przebieg 210 tys.

Co może być przyczyną kiepskiego odpalania na ciepło?? Proszę o wasze wypowiedzi i ewentualne koszty napraw.

Jestem nowy na forum wiec proszę o wyrozumiałość

Opublikowano

Co do cen rozrządu z robocizną podałem całkowity koszt kompletu OE BMW ze wszystkimi uszczelkami, itp. Na allegro wątpię że taniej będzie(kwota robocizny, którą przyjąłem to 400zł) :mrgreen: Co do pompy podałem całkowitą regeneracje w Boschu wiec koszt możliwe że może być niższy na allegro bądź u innych firm zajmujących sie regeneracją. :shock:

pozdr

Opublikowano (edytowane)

A co dokładnie w pompie powoduje takie objawy jak wyżej wymieniłem??

Kolega w oplu też miał 2.5TDS i jak padła pompa to mu obroty biegu jałowego falowały i auto szarpało na 4 i 5 biegu .Była to wina nastawnika.

Prosiłbym jeszcze o wypowiedz dotyczącą dymu wydobywającego się po odkręceniu korka wlewu oleju i na temat czarnego dymu z wydechy czy to dobrze czy źle?

Edytowane przez dandi13
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Problemem okazał sie rozrusznik :)) Pompa i rozrząd w porządku. Wymiana wirnika i szczotek załatwiła problem.