Skocz do zawartości

525 TDS ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moja babką gdyż na zimno odpala idealnie(łapie odrazu) natomiast na rozgrzanym silniku silnik zaczyna pracę po kilku sekundach kręcenia rozrusznikiem. Problem pojawił się przy wyższych temperaturach powietrza(25 stopni). W zimę zarówno na ciepło jak i na zimno babka odpalała idealnie. Po przejechaniu 50km odkręciłem korek wlewu oleju i wydobywał sie z tamtąd(chyba jakiś dym,para nie wiem co to było). Silnik pracuje dobrze, przyspiesza, kręci się na obroty. Podczas przygazówki z wydechu wydobywa się czarny dym(to chyba dobrze). Jeszcze dodam że auto ma przebieg 210 tys.

Co może być przyczyną kiepskiego odpalania na ciepło?? Proszę o wasze wypowiedzi i ewentualne koszty napraw.

Jestem nowy na forum wiec proszę o wyrozumiałość

Opublikowano

Co do cen rozrządu z robocizną podałem całkowity koszt kompletu OE BMW ze wszystkimi uszczelkami, itp. Na allegro wątpię że taniej będzie(kwota robocizny, którą przyjąłem to 400zł) :mrgreen: Co do pompy podałem całkowitą regeneracje w Boschu wiec koszt możliwe że może być niższy na allegro bądź u innych firm zajmujących sie regeneracją. :shock:

pozdr

Opublikowano
  • Autor

A co dokładnie w pompie powoduje takie objawy jak wyżej wymieniłem??

Kolega w oplu też miał 2.5TDS i jak padła pompa to mu obroty biegu jałowego falowały i auto szarpało na 4 i 5 biegu .Była to wina nastawnika.

Prosiłbym jeszcze o wypowiedz dotyczącą dymu wydobywającego się po odkręceniu korka wlewu oleju i na temat czarnego dymu z wydechy czy to dobrze czy źle?

Edytowane przez dandi13

Opublikowano

Falowanie obrotów, szarpanie to nastawnik... Też może być przestawiona dawka paliwa i dwumas(szarpanie). W pompie z tego co wyczytałem to zużywa się tłokoroździelacz i jakaś głowiczka... W TDSe bardzo ważne jest kąt wtrysku a jak są powyciągane łańcuchy rozrządu to ciężko jest go ustawić.

pozdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Problemem okazał sie rozrusznik :)) Pompa i rozrząd w porządku. Wymiana wirnika i szczotek załatwiła problem.