Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem E39 530dA. Podczas jazdy z prędkością od ok. 20-80km/h, czuć oraz słychać jakby, któreś z kół przednich, miało lekkie bicie. Jakby opona była po ostrym przechamowaniu (obmacałem oponę - niewidać, nieczuć jakichś uszkodzeń opony). No chyba, że jest niewyważona, ale czy może powodować aż takie objawy? Tzn. takie jakby bicie? Czy może to coś poważniejszego?

Ma ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

a sprawdzałeś czy felga jest prosta?

Sprawdź jeszcze czy koło masz dokręcone. Kiedyś mój ojciec był u "gumiarzy" coś sprawdzić i oni nie dokręcili mu koła. Miał też takie dziwne bicie jakby opona była walnięta.

Opublikowano

sprawdzałeś czy felga jest prosta?

Sprawdź jeszcze czy koło masz dokręcone. Kiedyś mój ojciec był u "gumiarzy" coś sprawdzić i oni nie dokręcili mu koła. Miał też takie dziwne bicie jakby opona była walnięta.

Czy prosta to jeszcze nie sprawdzałem. W sumie ciekawy trop. Koła są dokręcone dobrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podjedź do zakładu który ma możliwość podnieść auto i rozkręcić podniesione koło na samochodzie.

jak widać , że ma bicie powyżej 1,5mm to nawet wyważanie nie pomoże.

Jeśli ma bicie to albo opona albo felga.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Albo sciagnij kolo z przodu i zaloz zapas. Przejedz sie i zobacz czy nadal masz to bicie czy ustapilo. Niby banalne ale skuteczne.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Albo sciagnij kolo z przodu i zaloz zapas. Przejedz sie i zobacz czy nadal masz to bicie czy ustapilo. Niby banalne ale skuteczne

Najoczywistrze rozwiązanie najpóźniej przychodzi do głowy;-) Jutro zabaczę.

Opublikowano

Wszystko jasne, no może szarawe. Winę ma koło (opona/felga), założyłem zapas = jak ręką odjął.

Muszę na wyważarkę podjechać.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
Wszystko jasne, no może szarawe. Winę ma koło (opona/felga), założyłem zapas = jak ręką odjął.

Muszę na wyważarkę podjechać.

Dzięki za pomoc.

Wystarczy, że odkleił/odpadł Ci jakiś ciężarek z felgi i będzie biło po łapach. Najlepiej po wyważeniu koła (wszystkich kół) podjedź sobie na tzw DOWAŻANIE kół na aucie. To jeszcze lepiej wyważa całe koło :cool2:

Pzdr.