Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakis czas temu mechanik u ktorego zmienialem olej w silniku i ogladal moja bete od spodu, stweirdzil ze bede musial pomyslec o wymianie sprzegla elastycznego. Nie wiem jak on to stweirdzil i jak mozna to zrobic bo ja niby nic niezauwazylem podczas jazdy zeby cos bylo nie tak, no i mam pytania:

- na jakiej podstawie sprawdza sie ta czesc i jakie moga byc oznaki zużycia ?

- czy we wszystkich silnikach bylo takie samo sprzeglo ? czy dobiera sie do silnika ?

Chcial bym zeby ktos fachowo sie wypowiedzial bo wiem ze czesto mechanicy naciagaja ludzi, a ja raczej nie slyszalem zeby ktos wymienial to sprzeglo...

______

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się stosować do formatu tytułowania wątków obowiązującego w tym dziale. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Nie wiem czy myślisz o tym samym, ale mechanikowi chodziło pewnie o gumowy łacznik wału napędowego zwany też przegubem elastycznym wału.

Stan jego mozna ocenić na oko, dodatkowo mocne zużycie obajwia się stukami w okolicach środkowej części podłogi samochodu.

Zresztą jeżeli chce go wymienić to niech pokaże stare i wtedy sam ocenisz na ile jest on rzeczowy.

Opublikowano
aha, no wlasnie tak mowil i ze jest popekany na tyle zebym pomyslal w niedlugim czasie o wymianie. No nic w takim razie trzeba poszukac dobrej uzywki :) tylko pytanie czy we wszystkich silnikach byl taki sam ? bo z tego co ogladam to niby wygladaja tak samo roznych wersjach silnikowych, tyle ze moze roznia sie gruboscia...
Opublikowano
Daj spokój z używką. Wymieniać zużytą gumę na zużytą jest bez sensu...Tym bardziej, że nie są drogie. Z tego co pamiętam to powinno się poluzować śruby i zobaczyć jak to wygląda. Jak jest zwichrowane to wymieniamy. No i jak puka tak jak ktoś napisał wcześniej choć tak też się objawia kończąca się podpora wału.
Opublikowano
wlasnie, orientowalem sie w cenach i faktycznie nie ma co sie bawic w uzywki...a co do podpory to proponujecie tez ja wymienic ? bo cena tez nie duza a pewnie to juz tez moze byc zajechane, a skoro i tak trzeba wal razlaczac zeby wymienic lacznik to moze wartalo by i podpore.