Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem mianowicie z abs opisze to dokładniej.

Jakiś czas temu zapaliły mi sie kontrolki na desce od asc i abs podpiołem pod kompa.

Komputer napisał uszkodzony czujnik abs prawy tył,wymieniłem czujnik skasowałem bład.

Myślałem ze już wszystko ok a tu nagle przy hamowaniu delikatnym ,tryka mi pedał hamulca tak jak by był za czuły abs.

Po przejechaniu zaledwie kilometra znow zaswieciły sie kontrolki abs i asc wiem ze jak sie pojawia te kontrolki to nic nie działa mam na mysli abs i asc pozcie co zrobic.teraz z rana wsiadam do auta wszystkie kontrolki elegandzko gasna ale pedał tryka przejade kawałek zapalaja sie spowrotem lampki i odcina sie cały system pomocy!!!

Opublikowano

Na jaki czujnik wymieniłeś? Jeśli jakiś najtańszy zamiennik to może właśnie ten fakt jest przyczyną usterki. Spróbuj jeszcze raz rozłączyć czujnik, przeczyść styki i podłącz na nowo -może się idealnie nie wpiął i to powoduje ciągłe problemy.

Pzdr.

Opublikowano
Przyznam sie ze to nie orginał kosztował 150zł sprobuje jeszcze zrobic tak jak mowisz jesli ktos ma jakies inne koncepcje to z gory dziekuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja osobiście tego nie przerabiałem u siebie ale na forum wielu już pisało , że czujnik TYLKO oryginał bo zamienniki tak właśnie działają < czyli nie działają >
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Miałem ten sam problem z tym samym czujnikiem pedał zachowuje sie u mnie tak samo tryka przy malej predkosci obrotowej koła po nacisnięciu hamulca jednak kontrolka sie nie zaświeca i wiem na 100% ze to wina czujnika podróbki pożyczyłem oryginalny czujnik i było OK .
Opublikowano
ja maialem tez problem z abs , i tak jak kolega pisal start wszystko ok przejechanie km i wszystko od nowa . jezdzilem jakis czas z tym ale w koncu podjechalem do kumpla na komputer i wykazalo prawy przedni sensor nie funkcjonuje . no nic pomyslalem poczytam na forum nie jestem sam co i jak gdzie . pierwszym krokiem jaki zrobilem bylo rozlaczenie i sprawdzenie przewodu czy nie jest gdzies przetarty i czy wogole jest tam prrad wszystko ok . oczyscilem zlacze choc wygladalo jak nowe . zlozylem mysle sprawdze i wiecie co dzialalo do itu uwaga pierwszej jazdy po deszczu znowu to samo . wszystkie czynnosci od nowa z tym ze zlacze zabezpieczylem juz pozadnie . jezdze juz 1,5 roku i funkcjonuje .nasza kochana elektronika(elektryka) :evil: dlatego radze czasami dobrze dla was i waszej kieszeni sprawdzic (w miare swoich umiejetnosci) samemu zanim odrazu pojedziecie do mechanika .

siemka dla fanow BMW

HIGHLANDER 12

Opublikowano
Koledzy ja też miałem ten problem co wszyscy i sporo o nim czytałem.Byłem na kompie i standardowo problemy z tylnim czujnikiem , sprawdziłem przewody poczyściłem styki a na końcu wzięło mnie na wymiane płynu hamulcowego i po pierwsze płynu hamulcowego było poniżej lini minimalnej w zbiorniczku a po drugie był koloru kawowego :duh: po wymianie odpowietrzeniu mój problem z kontrolkami i brakiem ABS/ASC się o dziwo skończył! Czy to była przyczyna to niewiem ważne że pomogło a na kompie też już nic nie pokazuje :cool2: więc następna rzecz do sprawdzenia przed wydanie kasy na czujnik.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja się podepnę pod temat. Jestem właśnie po wymianie czujnika absu (oryginalny ATE -niebieska końcówka - lewy tył) i przy okazji zmieniłem też tarcze i klocki z tyłu (tarcze to jakiś no-name, miałem to od roku w garażu więc pomyślałem że nie ma sensu żeby rdzewiały w pudełku i klocki ate) => efekt podobny jak u kolegi Ice-T co delikatnie nacisnę hamulec abs od razu się włącza. Jak nacisnę mocno wszystko działa pięknie - tyle że samochód staje dęba i nie mogę tak bez przerwy hamować bo się zrzygam. Jak widać problem ten występuje nie tylko z podróbkami. Muszę znowu bujnąć się na kompa i zobaczyć, bo do tej pory byłem pewien że to czujnik abs albo sławetny sterownik, ale wtedy świeciły sie kontrolki i nie działał abs, teraz po wymianie czujnika kontrolki zgasły, a abs działa aż "za dobrze".