Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jaka powinna być grubość lakieru w bawarii E60 czy na każdym elemencie taka sama ewentualnie jakie są skoki w mm.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Średnio 100µm
Opublikowano
Niektóre elementy są aluminiowe, więc tam czujnik lakieru nic nie da. Na pewno na masce nie zdaje egzaminu.

mam czujnik do stali i do alu, działa bez problemu. Jedyny minus to to, ze takim czujnikiem nie sprawdzisz już plastikowych błotników np w Renówkach.

Co do grubości to myśle, ze powinno być nie mniej niz ok 100 mikronów a średnio 150. Oczywiscie na róznych elementach grubosci mogą sie różnic, ważne, żeby było symetrycznie np prawy przedni błotnik z lewym przednim błotnikiem itd. Malowany element to zazwyczaj 2x grubośc fabrycznego, czyli jeśli jedne drzwi np przednie lewe masz 150 mikronów a przednie prawe 300 to na pewno były malowane. Samo malowanie nie musi jeszcze o niczym złym świadczyć gorzej jeśli jest szpachla i jest jej dużo. Ale wtedy miernik pokazuje ok 500 mikronów aż ponad jego skale.

Pamiętaj jeszcze o jedenj rzeczy, ze auta kupowane w DE w ASO BMW dosć często mają malowane same maski. Kiedy badawłem swoje auto wyszło, ze grubość w każdym miejscu maski to ok 400 mikronów, zapytałem, o to sprzedawce. Odpowiedział, ze jeśli odkupują auto od klienta to przed ponowna sprzedażą auto jedzie do ich centrum gdzie naprawiają wgniotki i jeśli auto ma dużo odprysków od kamieni na masce to ją malują. Dokładnie to samo powiedział inny sprzedawca w oddalonym o 300 km ASO BMW. Potem przeszedłęm sie z miernikiem po placu z beemkami i co 4 auto miało malowaną maske.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co pamiętam jak sprawdzali na moim ostatniem 745i lakier, to wszedzie praktycznie było ok 140, natomiast na kilku elementach troche mniej (okolo 120), jak na słupkach bodajże / nad drzwiami.
  • 11 lat później...
Opublikowano
Ja to powiem tak grubość lakieru w BMW E60 2006r wynosi w przedziale od 140 do 170/180ųm i tu trzeba wziąść poprawkę na błąd pomiaru podane wartości podałem przy oryginalnej fabrycznie powłoce a jeśli ona u kogoś wynosi poniżej w/w wartości to oznacza że auto było polerowane i teraz czy tylko pastą czy też był lakier lekko równany papierem wodnym bo tak też się robi by zniwelować rysy ryski itd... Ogólnie wartości jak podałem są to i oznaczają wartość nominalną.