Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

mam problem odnośnie odpowietrzenia sprzęgła. Podczas odpowietrzania cały czas leci płyn z powietrzem a pedał sprzęgła miękki jak ... i prawie że opadł całkowicie. Dopiero po zakręceniu odpowietrznika i podczas szybkiego pompowania pedałem sprzęgła zrobił się twardy.

czy to jest normalny objaw? Czy może wysprzęglik lub pompka w układzie sprzęgła ta pod pedałem jest uszkodzona?

TYTUŁ!!! Wpisałem tymczasowo 3xx, ale wpisz tam swój model. A w ogóle uzupełnij ten wpis w swoim profilu. mattiss

Edytowane przez matikolo
Opublikowano
Kolego ze sprzęgłem jak z hamulcami - Tak samo odpowietrzasz. Podpompuj podpompuj i odkręć ,zakręć na wciśniętym pedale i tak kilka razy. Zapamiętaj że jak puścisz na odkręconym zaworku to zassie z powrotem powietrze. Do tego zabiegu musi być dwóch :mrgreen:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Mialem u siebie cos takiego,że wogóle nie moglem odpowietrzyc :mad2: .Mój sposób polegal na tym,że po odkreceniu pokrywki zbiorniczka płunu hamulcowego (wysprzeglnik tez z niego bieze płyn) i wyjeciu czujnika poziomu ,wyciołem z dentki sznochodowej wentylice zwraz z gymą w ksztalcie kola o średnicy nakretki zbiorniczka od płynu.Potem zakreciłem nakretke wraz z gumą (szczelnie) i wtloczyłem pompką ok 1 bar powietrza.Odkrecilem zawór wysprzeglnika i bez problemu odpowietrzylem.Uwaga -plynu musi byc ponad max,bo inaczej wyleci wszystko i nie odpowietrzysz.Powodzenia
Opublikowano
Można tak albo pompką podciśnieniową ale po co kombinować? tak jak kolega wyżej opisal, kilka razy pompujesz, wciskasz, odkręcasz, zakręcasz, pompujesz i tak w kółko
Opublikowano
no niestety potrzeba ci pomocnej nogi :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Witam

mam problem odnośnie odpowietrzenia sprzęgła. Podczas odpowietrzania cały czas leci płyn z powietrzem a pedał sprzęgła miękki jak ... i prawie że opadł całkowicie. Dopiero po zakręceniu odpowietrznika i podczas szybkiego pompowania pedałem sprzęgła zrobił się twardy.

czy to jest normalny objaw? Czy może wysprzęglik lub pompka w układzie sprzęgła ta pod pedałem jest uszkodzona?

Do odpowietrzenia sprzęgła trzeba nalać dużo płynu do zbiorniczka bo wylot płynu do sprzęgła ze zbiorniczka jest wyżej.

Daj znać czy Ci się udało odpowietrzyć.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

Zakładasz wężyk jeden koniec na odpowietrznik ,drugi wkładasz do zbiorniczka ,który zalewasz na max płynem.

W ten sposób powietrze nie ma możliwości cofnięcia się.Luzujesz odpowietrznik i pompujesz przez minutę.

Ale pedał wciskaj powoli i wykorzystuj cały zasięg pedału.Następnie zakręcamy odpowietrznik i jeszcze kilka razy odpowietrzamy jak hamulce.