Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich niedawno kupiłem 330d w automacie na początku było wszystko ok. ale pojawił się mały problem:

Ruszając samochodem i wciskając gaz do końca auto zaczyna przyśpieszać do 4,2 tyś. obrotów i w tym momencie zamiast ciągnąc dalej i zmienić na drugi bieg obroty spadają na 1 tyś. (dosłownie na ułamek sekundy), po czym auto zaczyna jechać na wyższym biegu. Dzieje się tak na normalnym D jak i na tiptronic. Zastanawiam się czy jest to skrzynia czy może tylko jakiś błąd w kąpie, który tym steruje.

Co wy o tym myślicie?

Opublikowano
Proponuje auto podpiac pod kaputer. Ja sam mam automat tylko 320 d i zaden z twoich objawow u mnie nie wystepuje.
Opublikowano

Byłem dzisiaj na warsztacie specjalizującym sie w automatycznych skrzyniach, mechanik sprawdził na kapie co jest i przejechał się autem, po czym stwierdził ze wszystko jest ok.

Pytam się go to dlaczego odcina przy 4 tys( na jedynce) i nie idzie do czerwonego pola i zmienia na następny bieg tylko tnie obroty do 1 tys i wtedy przerzuca? On na to ze to jest jakiś ogranicznik obrotów, żeby nie przekręcić silnika.

Czy ktoś kto śmiga 330D w automacie ma podobnie?

Opublikowano
jestem posiadaczem 330d w automacie i auto ciśnie na każdym biegu do czerwonego pola bez spadania obrotów. Ehh ci mechanicy nasi :duh:
330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę
Opublikowano

kolego ja też jestem szczęśliwym posiadaczem e46 3.0D z automatyczna skrzynią i nie mam takich objawów . Autko ciśnie na każdym biegu nic nie odcina ...

Jedź do polecanego warsztatu a nie jeździsz po "kowalach" i usuń usterkę bo zaraz coś się rozleci

Opublikowano
mechanik mechanikowi nie równy pół roku temu miałem A8 no i padła skrzynia w najlepszym zakładzie co naprawiaja tylko automaty stwierdzili po 3 dniach przyczyne koszt naprawy 3700zł załamało mnie to auto stało miesiąc zepsute poznałem mechanika takiego grzebolka kazał przyprowadzić po 30min oddzwonił żebym przyjechał po auto przyjechałem a on mówi no wiesz jakieś 100zł musisz mi dać ósemka śmiga do dziś tacy są fachowcy u nas na swoim przykładzie ci podpowiem jedź do kilku magików
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

auto w serwisie BMW, ustalili ze jest to filtr w skrzyni i trzeba wgrać nowy program.

Chyba bedzie dzisiaj gotowe, zobaczymy czy to rozwiąże problem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kolego może dokończysz temat jak to tam wyszło? :D też jeżdże automatem i chce poprostu wiedzieć jakie koszta mogą mnie spotkac. Nie wydaje mi sie zeby po wymianie filtra trzeba bylo wgrac nowy program, chyba że chcą zarobić x2 i za wymiane filtra i za program, a może jedna z tych rzeczy problem poprostu załatwi?.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Mimo że założyciel tematu już nie chce odpisać, doadam, że jak widzicie w Maju pisałem że auto idzie do czerwonego pola.... skończyły sie dobre czasy i mam tak jak u kolegi najpierw odcinało mi zapłon własnie przy 4200 obr/min a teraz już 3800obr/min wszystko wskazuje na pompe paliwa :!: W tym tygodniu powinienem już wiedzieć na 100% bo będe ją wymieniać
Opublikowano
wrzuciłem auto na INPE i pokazuje mi błąd ciśnienia paliwa 1.15 Bara :duh: po weekendzie ma przyjsc pompa
Opublikowano
Marcin jak przyjdzie pompa daj znać mam nadzieje że to właśnie to

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
Marcin jak przyjdzie pompa daj znać mam nadzieje że to właśnie to

Wymieniłem pompe teraz silnik pracuje jak należy nic nie dławi i kręci do czerwonego. :mrgreen:

Opublikowano
problem rozwiązany życzę dalszej bezawaryjnej jazdy bmw kolejny zadowolony użytkownik 330d :cool2:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

jestem pierwszy raz na forum choć nie ukrywam ze czesto czytam.

mam takze problem ze skrzynią w 330xd 2000r.

objawy nastepujące:

auto kreci sie do 5-6k (czerwone pole) jednak zanim przerzuci na wyższy bieg mysli 2-3 sekundy lub schodzi z obrotów i star

sie redukowac (dotyczy zmiany z 2 na 3).

nie jest to płynna zmiana.

czy mimo tego ze wchodzi na obroty moze to byc zależne od pompy progowej?

prosze o opnie.

temat kontynuuje w nowym poscie...