Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam taki problemik.. niby nic złego.. a wqrwia ucho :P

otóż:

jak jade po jakiś wybojach.. czyt. polskich drogach :P

to słysze jakby w tyle samochodu jakies dziwne nie przyjemne trzaski, otarcia :? posadziłem pasażera z tyłu żeby sie wsłuchał i potwierdził ze dobiega to własnie z tylnej półki..za kanapą...pod szybą.

może ma to cos wspolnego z tym że nie mam dzielonej tylnej kanapy.. i gdzies na łączeniach coś może sie ocierać?

Miał ktoś podobne wkurzające objawy w swoim e60?

jak sobie z tym poradziliście?

Opublikowano
Tak, ja. Z tym, że u mnie jest dzielona kanapa. Pewnego razu w czasie gwałtownego hamowania ciężki bagaż w kufrze uderzył z impetem w siedzenia i aż mi wyciągnęło na 0,5cm te mocowania, które trzymają górne zamknięcia fotela. No i kanapa łapie wtedy luz na wybojach. Ale jak ktoś usiądzie z tyłu to jak ręką odjął.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
Tak, ja. Z tym, że u mnie jest dzielona kanapa. Pewnego razu w czasie gwałtownego hamowania ciężki bagaż w kufrze uderzył z impetem w siedzenia i aż mi wyciągnęło na 0,5cm te mocowania, które trzymają górne zamknięcia fotela. No i kanapa łapie wtedy luz na wybojach. Ale jak ktoś usiądzie z tyłu to jak ręką odjął.

no własnie u mnie jak ktos siedzi z tyłu to wcale ten dzwiek nie cichnie... kurde nawet nie wiem jak sie do tego zabrać... czy rozbierac kanape... tzn oparcie, polke.. i spowrotem wszystko poskladac... :mad2: :mad2:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
ja posiadam identyczny problem, takie skrzypienie, ocieranie, ale jak siada 3 osoby z tylu to jest ok, musze siasc z tylu i czekac az mnie ktos przewiezie
Opublikowano

Wiem że to nie będzie adekwatne porównanie ale w jednym z poprzednich samochodów dostawałem szewskiej pasji od dźwięków z tylnej części wozu - zwłaszcza jak kogoś wiozłem (sam jak jechałem skrzypiało ale nie zawsze i w dodatku cicho). Rozebrałem półkę - przepatrzyłem kanapę, wyregulowałem, śruby od mocowań dokręcałem, pasy i inne cuda i NIC. Poziom irytacji i frustracji był tak wielki że pojechałem z tym do mechanika ;) i okazało się że skrzypiał/trzeszczał boczek obicia/tapicerki słupka C na połączeniu z podsufitką i właśnie półką- został zdemontowany - podłożono troszkę pianki/gąbki i jak ręką odjął. Podczas przewożenia pasażerów powstawały naprężenia i to powodowało trzeszczenie. W naszych E60 jest taka jakby maskownica z poduszką więc to też trzeba wziąć pod uwagę - ot taka sugestia :)

Chociaż z tego co mi się wydaje (u mnie na nierównościach tylko w zimie) trzeszczy z kolei słupek A przy kierowcy - i dźwięk jest charakterystyczny dla ocierającego styropianu lub jakiejś pianki poliuretanowej :) więc istnieje opcja że z tyłu takie wygłuszenie tez jest i to powoduje trzeszczenie/ocieranie/skrzypienie.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Trzeszczenia to podobno czesto irytujacy problem w e60, byla nawet jakas akcja serwisowa dot. uszczelek wokol drzwi. U mnie rowniez trzeszczenia dochodzily z okolicy tylnej polki, choc na poczatku winilem rowniez uszczelki drzwi. Podczas jazdy po nierownosciach kiedy mocno pracowalo nadwozie dzwieki byly mocno irytujace. Winowajca okazala sie uszczelka/guma/wyciszenie za tylna kanapa -widoczne po jej zlozeniu. To pasek gumy na styku tylnej polki i zlozonej kanapy, ponizej uchwytow ryglujacych kanape. Wystarczylo nalozyc na nia silikon do uszczelek, i jak reka odjal. U mnie roznica byla naprawde spektakularna. Przed ta operacja czasem czulem sie jak na wozie drabniastym ;-) Polecam sprawdzenie tego miejsca i pozdrawiam!
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Te dźwięki są właśnie podobne do ocierającej się o coś gumy :?

Odnośnie wypowiedzi kolegi MAJEZIER - u mnie nie ma dzielonej kanapy ale ta uszczelka też się tam pewnie znajduje?

Opublikowano
U mnie też występowało trzeszczenie, coś jakby styropian z gumą się obcierały. Było tak tylko przy sporych morzach. Uszczelka pod tylną szybą okazała się sprawcą tego nieszczęścia. Smar do uszczelek załatwił sprawę
Opublikowano
U mnie tez to występowało.Nasmarowanie uszczelki pod tylnymi siedzeniami pomogło.Tylko ja mam dzielone kanapy... :cool2:
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Szukałem i znalazłem. Mam nadzieję, że ktoś przeczyta ten temat :)

E60 i trzaski styropianopodobne w tylnej kanapie po lewej stronie za kierowcą. Siedzenia mam nieskładane. Trzeszczy jak ... nikt po tej lewej stronie nie siedzi... jak wujek zasiadł po prawej stronie z tyłu to były trzaski, jak usiadł po lewej to jak ręką odjął. i teraz pytanie. WTF? Czy mogę jakoś rozebrać sobie oparcie tylnej kanapy wraz z siedziskiem? zauważyłem, że siedzisko mam tak jakby luźne, tzn ręką mogę podnieść na jakieś 1,5cm siedzisko ale w całości na całej długości. Czy ktoś rozbierał już siedzenia? Mam teraz urlop i chciałbym się pobawić aby uniknąć tego "zimnego potu" jak ktoś ze mną jedzie :) Pozdrawiam

http://images41.fotosik.pl/926/98ae1625f3bfad85med.jpg