Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po wymianie oleju i skasowaniu inspekcji przejechałem jakieś 500 km i zgasły mi już dwie diody. Raczej nie jest to normalma sytuacja. Jak ktoś wie co może być przyczyną to proszę o odpowiedz. Jak dokładnie działa ta inspekcja, czy jest jakiś zadany przebieg, czy chodzi o czystość oleju itp.

____

Proszę o poprawne tytułowanie tematów w przyszłości, albo będę zamykał. Proszę przeczytać format na górze działu. mattiss

Opublikowano
Nie powiem Ci napewno ale chodzi chyba o przebieg. Ja u siebie jeździłem długo z niewykasowanym oil service i ispection.Ostatnio wykasowałem zrobiłem pewnie z 500 km i dalej świeci wszystkie 5 mimo że olej jest już praktycznie do wymiany.
Opublikowano
Jagoda nie bardzo chcę Ci się szukać, tematów na forum o inspekcji/oil servis jest multum. Działa ona tak że cegiełki gasną zależnie od przebiegu i stylu jazdy (jazda na wyższych obrotach-gasną szybciej). Zapewne masz źle wykasowaną inspekcję, też raz mi się zdarzyło że tak szybko spadały. Jeśli kasujesz sam to po zapaleniu się wszystkich zielonych cegiełek zewrzyj styki jeszcze raz na kilkanaście sekund.
Opublikowano
Wraz z wymianą oleju i kasowaniem inspekcji dowiedziałem się, że każda "cegiełka" to 2000km- wymiana oleju co 10tysiecy. Nie ma znaczenia styl jazdy tylko bita ilosc kilometrow- przejechane 2000km i jedna z nich zgasnie...
Opublikowano
Wraz z wymianą oleju i kasowaniem inspekcji dowiedziałem się, że każda "cegiełka" to 2000km- wymiana oleju co 10tysiecy. Nie ma znaczenia styl jazdy tylko bita ilosc kilometrow- przejechane 2000km i jedna z nich zgasnie...

To Ci ktoś bajki naopowiadał. To jak to wytłumaczysz że mi wszystkie cegiełki poznikały po ok 22tyś? I pierwsza cegiełka trzyma się przeważnie najdłużej :P

Opublikowano
Mi zarówno w E30 jak i E36 znikały wszystkie po około 7tys km czasem pierwsze znikały szybciej czasem ostatnie zależy to głównie od warunków eksploatacji (obciążenia silnika).
BMW forever!!!
Opublikowano
To powiem Wam, że teraz się zdziwiłem. Moje pierwsze założenie mówiło mi, że to jest właśnie zależne od obciążeń silnika i konieczności wymian oleju. To mi bajke wcisnął gówniarz jeden... :| Dobrze, że mamy forum :]