Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Widziałem kiedyś na forum, że ktoś dokupił sobie oryginalny drążek zmiany biegów, wykończony w aluminium ale krótszy niż ten seryjny (nie performance i nie ten ze znaczkiem m) - W katalogu akcesoriów 2009 na 5 stronie pozycja 3 od lewej w pierwszym rzędzie. Pytanie jest takie czy ten drążek ma tylko inne proporcje długości mieszka do wysokości gałki czy faktycznie jest cały krótszy (niższy) niż seryjny?. Z góry dzięki za odpowiedź. pozdrawiam

Opublikowano
Jest krótszy niż seryjny.
Dokładnie tak. Ponadto nie musisz kupować gałki z mieszkiem, wystarczy kupić samą krótszą gałkę.
Opublikowano
Jest krótszy niż seryjny.
Dokładnie tak. Ponadto nie musisz kupować gałki z mieszkiem, wystarczy kupić samą krótszą gałkę.

Tu nie jestem pewien, bo mieszek musi być też odpowiednio krótszy, żeby się ładnie ułożył a nie zaginał sto razy z racji tego, że gałka jest krótsza.

Opublikowano
przeraża mnie czasami niekompetencja pracowików aso. Zgodnie z informacjami z m-cars można kupić tylko w komplecie a w dodatku wtedy mieszek jest dłuższy bo łączna wysokość całego drążka w tej wersji jest identyczna jak w wersji seryjnej. Nie chciało mi się w to wierzyć dlatego zadałem pytanie na forum.
Opublikowano
przeraża mnie czasami niekompetencja pracowików aso. Zgodnie z informacjami z m-cars można kupić tylko w komplecie a w dodatku wtedy mieszek jest dłuższy bo łączna wysokość całego drążka w tej wersji jest identyczna jak w wersji seryjnej. Nie chciało mi się w to wierzyć dlatego zadałem pytanie na forum.

Heeeh a mi w BMW FUS powiedzieli, że owa gałka nie będzie pasowała do E87 przed liftem...

ale i tak ją kupiłem :):) - czekam na paczuche :mrgreen:

Opublikowano

To, że zestaw można tylko kupić (gałka+mieszek) to już producent tak przewidział. Widocznie tej gałki nie da się kupić bez mieszka, tak jak nie widziałem gałki M-Pakiet solo.

Opublikowano

Jestem ciekaw czy rzeczywiście ta gała jest krótsza niźli w serii, bo przyznam się, że trochę długo te biegi się zmienia. Jak będzie pasować to też zamawiam i czy rzeczywiście jest krótsza.

Swoją drogą jak chcecie mieć full wypas krótką gałę zmiany biegów to zainteresujcie się tematem BMW Short Shifter z BMW Performance :) Dużo osób to montuje u siebie na zachodzie i jestem ciekaw czy dużo zmienia się położenie gałki zmiany biegów względem serii, bo mam blokadę skrzyni biegów :)

Tutaj: http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=215826 zamieniali właśnie sportową gałę na BMW Performance i jakoś dało radę, więc pewnie zwykłą na sport też da.

Hipo ile płaciłeś za gałe?

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Heeeh a mi w BMW FUS powiedzieli, że owa gałka nie będzie pasowała do E87 przed liftem...

ale i tak ją kupiłem :):) - czekam na paczuche :mrgreen:

Byłbym wdzięczny gdybyś zrobił zdjęcia jak to wygląda w aucie. Chyba sporo osób jest zainteresowanych zakupem, w tym ja.

Opublikowano
dawaj Huberto pokazuj ,sam jestem ciekaw :wink:

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
mam już gałkę - jest o ok 2,5cm krótsza! i jest cały układ niższy o ok 2,5cm - rewelacja!

zrobie fotę, jak wrócę z pracy

Czyli co? Całość jest krótsza o 5 cm ?!?!?! :)

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

fajne :cool2:

jakie koszta ?

Tomek

Opublikowano
OK wygląda zaje..biśćie! Jak z użytkowaniem? Jest poprawa jeśli chodzi o skrócenie czasu machania gałą podczas zmiany biegu? Były jakieś trudności z montażem? Jakie koszta?

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano (edytowane)

- montaż banalnie prosty - ustawiamy 2 bieg i energicznym ruchem ciągniemy gałkę do góry

Może opiszę dokładniej bo widziałem pytania.

Gałki w BMW są na wcisk, nie ma żadnego gwintu albo kleju.

-Siadamy na fotelu kierowcy, wypinamy skórzany mieszek ruchem w stronę gałki na każdej z krawędzi, jak wyjdą zaczepy to czas na gałkę.

-Wrzucamy 2gi bieg, siedząc na fotelu obejmujemy mocno 2 rękami gałkę, ciągniemy dosyć mocno do siebie, ja raz szarpnąłem i poszło od razu.

Siedzenie na fotelu i ciągniecie do siebie, (coś jakby robić "sepuku") ma ta zaletę w stosunku do ciągnięcia do góry, że trudniej wybić sobie zęby ew. urwać lusterko:)

Zakładanie:

Identyczne tylko w druga stronę, najpierw gałka, mocno wcisnąć na pręt i na koniec sprzedać tzw. "młotka" zamkniętą pięścią w dół i będzie słychać kliknięcie zaczepu.

Założyć mieszek, zaczepy wchodzą na miejsce. Gałka z mieszkiem FL pasuje do VFL, ASO nie ma racji.

Co ciekawe jak wyciągnąłem starą gałkę z mieszkiem to jakby 2 części to były: osobno gałka i mieszek, nowy ten z chromowanym ringiem był jakby zintegrowany z gałką.

Edytowane przez matti
Opublikowano
- cena 181 PLN - aukcja allegro :) (gałka ze skórzanym mieszkiem)

- montaż banalnie prosty - ustawiamy 2 bieg i energicznym ruchem ciągniemy gałkę do góry

- zdecydowanie lepiej niż na dłuższej gałce - mniejszy skok!

Polecam wszystkim!

Gratuluję zakupu, to mnie przelicytowałeś :8)

Pozostaje mi szukać drugiej, szkoda że tak mało tego pojawia się na allegro :)

To Ty licytowałeś? heeee przepraszam, jak bym wiedział to nawet bymnie patrzył

Opublikowano

aaaaaaaaaaaaa hahahahaaa.

Powariowali hehe ,mój kolega kupił forda za 400 zł ...sorki ,ale musiałem

Tomek