Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak skręce koła, zgaszę silniki i poruszam kierownicą i mam bezwład 3-4 cm (lewo-prawo). Podczas ostatniej wizyty u mechanika dokręcił mi jakąś śrubę (chyba w przekładni) i trochę się poprawiło ale to nadal nie to. Strach jeździć szybciej bo nie 'czuję' auta - myszkuje po drodze :?

Jaki może być koszt usunięcia tych luzów w układzie kierowniczym?

...... V8 ...... :)
Opublikowano

jesli wymieniasz drązki lub końcówki to jest to cena części (od ciebie zalezy czy kupisz drozsze czy tansze) plus jakies 150-200 zł na wymianę i ustawienie zbieżności

jesli regenerujesz przekładnie to minimum 800-1000 zł

ale faktycznie poczytaj ten temat co kolega wyżej podał

Opublikowano

Ok - mam rozumieć że temat, mimo iż dotyczy E34, pasuje też do E39? Bo tą śrubę w samej przekładni miałem już dokręconą, więc spróbuję z tą większa na pedałami. Miło by było jakby pomogło bo auto od kupna ma przejechane 5tys km, drążki były wymienane, tuleje wachaczy też.... a jak były luzy tak są.

Sprawdzę co i jak i dam znać czy pomogło.

Opublikowano
Ok - mam rozumieć że temat, mimo iż dotyczy E34, pasuje też do E39? Bo tą śrubę w samej przekładni miałem już dokręconą, więc spróbuję z tą większa na pedałami. Miło by było jakby pomogło bo auto od kupna ma przejechane 5tys km, drążki były wymienane, tuleje wachaczy też.... a jak były luzy tak są.

Sprawdzę co i jak i dam znać czy pomogło.

Kupiłem klucz 32mm (40pln), odkręciłęm osłonę nad pedałami i ... śruby nie ma. W E39 ta śruba nie istnieje. Wydałem tylko bez sensu 40zł :mad2:

Opublikowano
Luzy układu kierowniczego sprawdza się tylko na kołach ustawionych prosto, nigdy na skręconych. Przy pełnym skręcie i wyłączonym silniku, zawsze będzie odczuwalny luz na przekładni.
Opublikowano

Kupiłem klucz 32mm (40pln), odkręciłęm osłonę nad pedałami i ... śruby nie ma. W E39 ta śruba nie istnieje. Wydałem tylko bez sensu 40zł :mad2:

Przyda się do odkręcania visco :D

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Wymien koncowki drazkow ukladu kierowniczego. Jesli auto plywa na drodze dobrze jest tez wymienic laczniki stabilizatora, gumy na stabilizatorze i gorne wahacze.

Jesli to nie pomoze to wtedy bierz sie za maglownice. A czy slychac pukanie podczas energicznego krecenia kiera w lewo i prawo na zmiane? Jesli tak to skad?