Skocz do zawartości

[e39]Regulacja świateł drogowych z xenonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem (a przynajmniej tak mi się wydaje) ze światłami drogowymi (długimi). Wydaje mi się że świecą trochę za wysoko i chciałbym je odrobinę obniżyć, tylko jak i gdzie to zrobić?

Światła mijania (xenony) świecą prawidłowo i z nimi nie mam żadnych problemów. Natomiast tak jak wspomniałem problem mam z długimi- które chciałbym trochę opuścić.

Gdzie są jakieś "regulatory" tych świateł- o ile w ogóle są?

Prosiłbym o jak najprostsze wytłumaczenie za co z góry dziękuję.

Pozdrawiam

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

widac ze wogule nieszukales regulacji.

jak bys sie choc troche wysilil tzn(otworzyl maske i popatrzyl na lampy to bys znalazl)

mysle ze ten opis zupelnie wystarczy

zycie zaczyna sie po 50i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeczytajcie dokładnie o co pytał autor tematu.

Chodzi mu o regulację świateł długich.

Takiej regulacji nie ma.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Regulację lamp ksenonowych robimy mechanicznie i komputerowo (tylko mijania). Mechanicznie regulowane są światła drogowe i mijania.
Opublikowano
Regulację lamp ksenonowych robimy mechanicznie i komputerowo (tylko mijania). Mechanicznie regulowane są światła drogowe i mijania.

moglbys wyjasnic ja komputerowo??

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
a przypadkiem nie jest tak że regulując światła mijania będę też regulował drogowe? - one nie są ze sobą połączone?

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

Są połączone, ale na kompie masz jakby "drugi stopień" regulacji.

Możesz np. ustawić lampę mechanicznie tak, żeby świeciła przed sam samochód, a na kompie wypoziomować na normalny zasięg, ale wtedy samopoziomowanie będzie miało ograniczony zakres działania.

Opublikowano
Kalibracja samo-poziomowania na DIS-ie.

naprowadz mnie gdzie to jest w disie bo juz przejrzalem 2 razy i nic takiego niema w disie

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
Nie wiem gdzie to jest, bo nie mam dis-a. Robili mi to w ASO po wymianie czujnika przy przednim wahaczu. Podejrzewam, że to może być w opcjach serwisowych modułu świateł. Dowiem się później i napiszę.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Tak żeby nie zakładać kolejnego tematu mam jeszcze jedno pytanie odnośnie świateł drogowych - jaka jest tam żarówka? H1,2,3,4,5,6 itp? Obecnie mam xenony(świecą na biało-podchodząc pod niebieski) a drogowe świecą żółtym światłem- chciałbym to zmienić wstawiając żarówki np Blue Vision czy coś w tym stylu.

Możecie polecić jakieś dobre żarówki aby barwa była zbliżona do palników Philipsa 4300K ?

PS: Regulację świateł mijania znalazłem- razem z nimi jakoś udało mi się podregulować drogowe i teraz jest ok.

Pozdrawiam

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
Ja też wrócę do tematu. W DIS-ie jest kalibracja samo-poziomowania, sprawdziłem. System dopasowuje poziom świateł do aktualnej wysokości auta. Należy to robić głównie po demontażu i ponownym montażu czujników poziomu, wahaczy, sprężyn zawieszenia itd.
Opublikowano

U mnie i drogowe i mijania są na żarówkach H7.

Pzdr.