Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa problemy z elektryką w touringu (316i, 1991).

Pierwszy to niedziałający spryskiwacz szyby przedniej. Silniczek spryskiwacza jest sprawny, bezpieczniki OK, włącznik przy kierownicy też OK, a jednak nie daje się uruchomić spryskiwacza. Dodatni biegun silniczka jest cały czas podłączony tam gdzie trzeba (+12 V przez bezpiecznik). Uruchomienie spryskiwacza powinno polegać na zwarciu ujemnego bieguna do masy przez przełącznik przy kierownicy. Niestety, gdzieś po drodze między przełącznikiem a silnikiem połączenie się urywa. Przełącznik sprawdzałem i wszystko w nim jest OK, łącznie z podłączeniem masy. Pod kierownicą są jakieś kostki (złącza) - tam też wszystko wygląda tak, jak powinno. Którędy dalej idzie kabel do silniczka? Są tam jeszcze po drodze jakieś inne kostki? Dodam, że jeśli się zewrze minus silniczka z masą, to spryskiwacz się uruchamia, a wraz z nim wycieraczki - zatem ta część połączeń, która idzie od silniczka do sterownika wycieraczek nie ma przerwy.

Druga sprawa: klakson. Przełącznik przy kierownicy działa prawidłowo, bezpieczniki w porządku, ale dźwięku nie ma. Nie sprawdzałem samego klaksonu bo nawet nie wiem, gdzie jest. Gdyby działał, to bym go namierzył na dźwięk:-) Gdzie szukać, jak zdemontować?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Grzebiąc przy swoim autku widziałem tylko dwa miejsca w których wiązki kabli wchodzą do kabiny jedno pod skrzynką z bezpiecznikami, drugie po przeciwnej stronie też mniej więcej na tym samym poziomie. Kable w tym miejscu łączą się z komputerem ukrytym nad schowkiem więc to raczej cię nie będzie interesować w tym wypadku. Pozostaje przejrzeć odcinek przewodu od bezpiecznika do spryskiwacza. Ale najpierw na twoim miejscu i tak wymienił bym bezpiecznik na nowy i sprawdził czy na pewno styka oby dwa końce przewodu.

Gdzie jest klakson nie wiem (pewnie gdzieś przy zderzaku) ale dzisiaj sprawdzę to dam ci znać ;)

Opublikowano
kolego klakson masz zaraz za nerką musisz odkręcić kratki i tam jest klakson odkręć klakson i sprawdź na krótko tj. bezpośrednio pod akumulatorem. Spryskiwacz to najpierw sprawdź czy w skrzynce bezpieczników w miejscu bezpiecznika odpowiedzialnego za spryskiwacze bodajże nr 5 chyba 30A w momencie spryskiwania pojawia się prąd. jeżeli nie to przełącznik zespolony /połączenia kabli/kable a jeżeli jest to skończyła się pompka innej możliwości raczej nie ma :)
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

witam tez mam problem ze spryskiwaczem tylko jest on troszke dziwny

ponieważ

pompka działa , przełącznik też działa a co najciekawsze kiedy odłącze kabelki od pompki i włącze spryskiwacz to jest na nich napiecie i wtedy wycieraczki włączają sie automatycznie a po podłączeniu pompki juz nie

co to moze być czy moze to byc wina tego przekażnika ??

Opublikowano

Ja miałem identyczną sytuację. Nie działał klakson i spryskiwanie szyby.

Okazało się, ze złącze na kolumnie kierownicy po prostu się zasyfiło.

Kupiłem spray do czyszczenia styków elektrycznych.

Rozpiąłem kostki, napsikałem, wytarłem i poskładałem. Od tamtej pory (4 lata temu) jest ok.

Ściągasz osłonę pod kierownicą i widzisz kostki przymocowane na wsuwany zatrzask do kolumny kierownicy.

Można odkręcić jeszcze dół naby kierownicy ale do tego trzeba odkręcić kierownicę

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!