Skocz do zawartości

316i Układ chłodzenia ... cały czas się gotuje...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam maluteńki problem ze swoim BMW ... :)

Otóż samochód gotuje się beż przerwy ... nie włącza się wentylatot, wiem ze działa(spr. na krótko) termostat włącza duży obieg. czujnik temp. na desce rozdzielczej pokazuje temperaturę ...

Czy jest tam jakiś czujnik temp. wlączający wentylator ? Czy posiada ktos schemat?

Proszę o pomoc.

Dzięki

Opublikowano
No ok. dlatego pytam o jakis schemat... bo trzymałęm wszystkie zesci w dłoni i nic takeigo nei widziałem
Opublikowano

Sprawdź poziom płynu. Nie przelewaj ponad poziom. Wiele kierowców zastawia wlot powietrza "dyktami". W zimę może to i jest dobre ale nie na temperatury powyżej 10 stopni. Sprawdź termostat.

Ps. niektórzy mówią że uszczelka pod głowica może mieć z tym coś wspólnego, lecz nie każdy musi w to wierzyć:)

Opublikowano
może być zapowietrzony układ albo czujnik temp. walnięty dalej idąc uszczelka pod głowicą bądź też walnięta pompa wody (oberwany wirnik). trzeba poszukać
Opublikowano

Dzięki za pomoc...

Szukałem niby wszystko ok. Termostat się otwiera, wiatrak działa... uszczelka pod głowicą wymieniana 3-4 miechy temu... Auto nie jest dużo jeżdżone 300-400 km miesięcznie... Oddałem dzisiaj do mechanika, bo sam nic niepokojącego nie znalazłem, a jednak wiatrak się nie włącza...