Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od niedawna jestem posiadaczem modelu 320d z 2003r. Jakies 2 miesiace jezdzilem na zimowych oponach i wszystko bylo super. W zeszlym tygodniu zalozylem letnie opony (goodyear 205, 16 cali) i zaczely sie problemy. Na rownej drodze (w Polsce oczywiscie rzadkosc) jedzie sie w porzadku, ale jak tylko zaczynaja sie koleiny, nierownosci itp. samochod sciaga w jedna badz druga strone i jazda staje sie dosyc meczaca. Kola byly wywazone 2 razy, zamienilem je z tylu na przod, cisnienie w porzadku, zbieznosc sprawdzona - w porzadku. Koles ktory sprawdzal mi zbieznosc stwierdzil ze po prostu mam szerokie opony i bede sie musial przyzwyczaic, ale ja bym wolal jednak nie miec zakwasow od trzymania kierownicy ;) macie jakies rady??
Opublikowano

u mnie w 320d 2004 touring jest podobnie, na 205/55 r16

zimowych nie próbowałem, ale na tych oponach chyba poprostu ciezko wyjechac z kolein bo na prostej drodze auto nie ściąga ani nic. Może auto łatwo się poddaje takim nierównością?

Opublikowano

U mnie jest identycznie

Zimówki 205/55/16 nie ma problemu na koleinach

Letnie 225/50/16 już walcze z koleinami, dopompowałem oponki do max obciążenia, lekka poprawa ale nie ma to jak na zimówkach

pozdrawiam

Opublikowano
urok niskiego profilu opon ja mam to samo 17/205/50 na zimowkach problem nie wystepuje urok opon i naszych drog :cool2:
Opublikowano (edytowane)

A może problem leży nie w oponach tylko w wahaczach lub tulejach , takie właśnie bywają objawy jak opisałeś :duh: ja mam 18' 225/40 i takich problemów nie mam nawet na koleinach :cool2:

wachacz :arrow: wahacz.

Edytowane przez bastars
Opublikowano
A może problem leży nie w oponach tylko w wachaczach lub tulejach , takie właśnie bywają objawy jak opisałeś :duh: ja mam 18' 225/40 i takich problemów nie mam nawet na koleinach :cool2:
tez mam 225/40 i 255/35 z tylu na 18" i nic nie ciąga w koleinach, z drugiej jednak strony znajomy ma takie same opony, ale felgi od e92, które mają mniejsze ET i u niego ciezko utrzymac kierownice na trasie wiec mysle ze wina moze nie lezy po stronie opon, a przyczyną jest rozstaw kół. Zawieszenie w obu autach mamy w dobrym stanie.
Opublikowano
zwróć uwagę na wahacze, a dokładniej na tuleje wahacza, czesto ta tuleja jest przyczyną takiego zachowania auta. Wystarczy że guma będzie już lekko zmiękczała i wahacz będzie bardziej podatny na wychylenia przy szerszych i twardszych oponach co za tym idzie gorzej będzie się prowadziło w koleinach.
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Pytanie z którego roku są te letnie opony ?

Generalnie powiem tak, jeśli masz stare to efekt będzie właśnie taki. Gdybyś założył identyczne nowe to na bank wszystko będzie ok.

Przerabiałem temat, też myślałem, że coś nie tak z zawiechą a problem leżał w starych oponach, mimo, że bieżnik 6 mm.

Opona zimowa jest bardziej miękka i lepiej radzi sobie z koleinami, ale na nowej będzie spoko, więc zmień je i sam zobaczysz.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Wahacze sprawdzone - jeden niedawno wymienialem. Opony z 2007 roku.

Załóż na próbę inne.

Opublikowano
Ale snujecie domysły. żadne elementy zawieszenia , żadne tuleje.poprostu taki profil i taka szerokość letniej opony i nawet małe koleiny i wozi. Normalne. U mnie też.
Opublikowano
Ale snujecie domysły. żadne elementy zawieszenia , żadne tuleje.poprostu taki profil i taka szerokość letniej opony i nawet małe koleiny i wozi. Normalne. U mnie też.

Masz rację, że trochę będzie nosić, ale bez przesady. Przechodziłem to, załóż nowe laczki i będzie ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz rację, że trochę będzie nosić, ale bez przesady. Przechodziłem to, załóż nowe laczki i będzie ok.

przeciez 2007 to są prawie nowe opony

Ja u siebie w e46 mam opony z 2003 roku i nawet na koleinach nie mam problemu. Tyle ze mam normalny profil, a nie niskoprofilowe opony.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

przeciez 2007 to są prawie nowe opony

Ja u siebie w e46 mam opony z 2003 roku i nawet na koleinach nie mam problemu. Tyle ze mam normalny profil, a nie niskoprofilowe opony.

Jeszcze wszystko zależy od marki i twardości i zużycia, to, że bieżnik jest ok nie znaczy, że opona jest ok, a 3 lata to już całkiem sporo więc zbyt nowe to one nie są.