Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem świeżo upieczoną posiadaczka wspanialego BMW 318i ale zauważylam maly mankament - otóz przy ruszaniu czasem blokuje się pedał gazu i nie mogę wcisnąć go przez chwilę a przy mocniejszym dociśnięciu nagle sie odblokowuje. Zastanawiam się czy to może być jakies poważniejsze uszkodzenie mechaniczne i to jest objaw czy np jest to kwestia przesmarowania czegos czy jakiejś małej korekty? Dzieki z góry za pomoc i prosze sie nie wysmiewac :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W twoim modelu jest jeszcze chyba linka gazu i prawdopodobnie to jej wina lub zabrudzonej przepustnicy.
Opublikowano
To chyba wada tych bmw z tymi silnikami 1,6 1,8 1,9 już kilkanaście razy spotkałem się z tą przypadłością w paru autach,,,może ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Opublikowano

Różnie z tym jest..., zacinanie pojawia się często po dłuższym nie używaniu auta. Jeżeli korzystamy z auta codziennie problem powinien zniknąć.

Z moich obserwacji wynika, że problem tkwi w lince gazu, która po prostu z biegiem czasu i kilometrów troszkę się zaciera w pancerzu. Rozwiązaniem jest jej wymiana.

Ja z dobrym skutkiem ratowałem się nasmarowaniem linki. Zdejmujemy plastikową osłonę przepustnicy, możemy zdjąć linkę z zaczepu, bierzemy strzykawkę z grubą igłą i wtłaczamy z 5-10 ml oleju w otwór pancerza linki. Wciskamy kilkakrotnie pedał gazu żeby rozprowadzić olej. Nie polecam WD-40 itp. ponieważ są za suche i nie zapewniają wystarczającego smarowania.

U mnie pomogło.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano

Nie, nie, nie. Smarowanie oczywiście nie zaszkodzi, ale to nie ono jest przyczyną Twoich problemów z pedałem gazu, koleżanko kwaterszczak. W przepustnicy jest ogranicznik mający na celu nadmierne jej "cofanie". Jedź do kumatego mechanika, nakreśl mu tą diagnozę i pozwól zadziałać. :) Efekt gwarantowany.

Pozdrawiam.

Opublikowano
dobrze mowisz o tym tam jest ogranicznik wystarczy delikatnie podkrecic srube delikatnie i bedzie spoko bynajmniej mi tak pomoglo... jezeli by ciezko chodzil pedal gazu wtedy mozemy mowic o lince ale nasmarowanie nie zaszkodzi..pozdrawiam
Opublikowano
Okazało się, że faktycznie coś zacina się w przepustnicy, w przyszłym tygodniu jadę, żeby wyczyścili tą przepustnice mam nadzieję, że to pomoże. Dzięki chłopacy! :8)
  • 11 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Mozna, kilka srubek i wyjmujesz przepustnice. ja czyscilem jakims szprajem do czyszczenia silnikow, nitro i na naprawde uporczywy brud bardzo drobnym papierem sciernym. po tej operacji gaz sie juz u mnie nie zacina a czyscilem z 3-4 miesiace temu.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Trzeba czyścić przepustnicę, nawet szmatką się da ładnie usunąć nagar. Ja tak zrobiłem i zacinanie się pedału zniknęło jak ręką odjął.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.