Skocz do zawartości

318i [e36] sterowanie nawiewem a falowanie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś orientuje się jak odbywa się sterowanie nawiewem w e36 z dwudstrefową manualną klimą, tzn czy odbywa się to podciśnieniowo przez podciśnienie z kolektora dolotowego? Nie działa u mnie nawiew na nogi a w Auto Świecie czytałem ostatnio że może mieć to niekorzystny wpływ na pracę silnika przez nieszczelności wężyków prowadzących do siłowników sterujących klapami kierunku nawiewów. U mnie mam problemy z falującymi wolnymi obrotami chwilę po uruchomieniu silnika. Problemy nasilają się kiedy używam klimatyzacji. Może ktoś z Was kiedyś przerabiał ten temat i orientuje się gdzie szukać przyczyny? Czy do takich wężyków jest jakiś rozsądny dostęp? Gdzie ich szukać? :mad2:
Opublikowano

Sterowanie przepustnic nawiewów jest na lince (cięgło Bowdena, sprawdź na Realoem).

Przyczyn falowania jest całe mnóstwo, należałoby najpierw sprawdzić silniczek krokowy.

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

• 1 rok później...
Opublikowano
witam,mam problem podobny z tym ze nie mam klimy ,po wlaczeniu na 4bieg(bo 1,2,3-nie mam) , obroty wariują,czym to moze byc spowodowane? - ladowanie i akus dobry ,skoro ladowanie dobre to regulator napiecia moze byc wadliwy>?
Opublikowano
jestem ciekaw czy ustana falowac obroty po wymianie regulatora.. ale przeciez ladowanie jest.. :roll:
Opublikowano

mam pytanie , jakie powinny byc obroty, takie jak ze zdjecia 1 czy 2 ? . Dodam ze ze zdjecia 2 mam takie obroty po normalnej jezdzie a po chwili czyli ok 2-3sek spadaja obroty tak jak na zdjeciu nr 1 . z tym falowaniem to juz sam nie wiem, nie faluja po wlaczeniu nawiewu,widac lekko sie ugina wskazkowka ale nie faluje od 300-1000..

http://imageshack.us/g/543/dsc00005cs.jpg/

sprawdzilem czujnjik TPS

Otwarta przepustnica

Pin 1 i 3 5.5V

Pin 2 i 3 5.5V

Pin 1 i 2 2.2V

Zamknieta przepustnica

Pin 1 i 3 5.5V

Pin 2 i 3 1.5V

Pin 1 i 2 6V