Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie, mam bmw e36 z elektrycznymi szybami oraz centralnym zamkiem z pilota.

nadchodzi wiosna i jezdzi sie przy ootwartych szybach :)

Jak zamykam drzwi z kluczyka i przytrzymam przerkecony, to auto domyka szyby. Moja pytanie:

czy mozliwe jest domykanie szyb z pilota ?

cos przestawic w komputerze ze zamkniecie auta z pilota = domkniecie szyb ?

bardzo przydala by mi sie taka opcja bo dzisiaj przez nie uwage auto od 14 do 22 stalo z otwarta szyba od strony pasazera (moj pospiech.... )

Pozdrawiam i czekam na odp czy jest mozliwosc, jesli jest to bede szukal magika ktory to ustawi....

________

Przeczytaj >>> viewtopic.php?f=68&t=120678 i zmień tytuł!! /mattiss

Opublikowano

możliwość jest na 100% ponieważ robił to mój znajomy

niestety ja nie powiem Ci jak to zrobić bo nie jestem elektrykiem/elektronikiem aczkolwiek jest to spokojnie do zrobienia więc poszukaj tylko elektryka/elektronika dobrego

Opublikowano

panowie jest ten temat na necie tłuczony wiele razy na różnych autach

aczkolwiek zasada będzie bardzo podobna [ z tego co wiem główną rolę w tym procesie odgrywa moduł komfortu i on za to odpowiada w zależności od ustawień ] no ale niestety co jak podpiąć nie pomogę dokładnie

Opublikowano
Dolazam sie sam chcialbym miec domykanie szyb z kluczyka.Moze ktos cos wiecej wiena ten temat?

Do tego potrzebny jest moduł komfortu. Jeśli masz centralny zamek i elektryczne szyby to po zamknięciu auta przytrzymaj kluczyk w pozycji do zamykania i dowiesz się czy posiadasz tą opcję.

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano
Panowie. Ja w życiu nie zamykałem swojego auta poprzez przekręcanie kluczyka w zamku. Zawsze zamykam przyciskiem w kluczyku i mi chodziło o to, ze jak mam otwarta szybę w aucie i wyjdę z niego to chciałbym przyciskiem zamykania auta w kluczyku zamknąć tez niedomknięte szyby. Bo sprawdzałem jak przekręcę kluczyk w zamku i przytrzymam 2-3sek. a szyba będzie niedomknięta to mi zamyka szybę.Czy to się da w ogóle tak zrobić by z kluczyka zamykać?
Opublikowano
Panowie. Ja w życiu nie zamykałem swojego auta poprzez przekręcanie kluczyka w zamku. Zawsze zamykam przyciskiem w kluczyku i mi chodziło o to, ze jak mam otwarta szybę w aucie i wyjdę z niego to chciałbym przyciskiem zamykania auta w kluczyku zamknąć tez niedomknięte szyby.

A próbowałeś ptrzymać dłużej przycisk od zamykania?

Opublikowano

Bizon198000 a o czym mi piszemy ??? właśnie o tym o co Ci chodzi

:twisted:

Opublikowano
W moim e36 z centralnym zamykanym z kluczyka jest tak samo, jak zamykam z kluczyka szyby siędomykają. Aby domknąć szyby z pilota należy dłużej przytrzymać przycisk zamykania centralnego i po chwili szyby się podnoszą. Niestety przycisk zamykania centralnego trzeba trzymać do czasu domknięcia szyb.
Opublikowano
to co piszecie to jest rozwiazanie polowiczne... ja montowalem sam alarm wraz z cenralnym w kluczyku... moja centralka alarmowa ma wyprowadzony przewod, na ktorym przez 15 sekund pojawia sie napiecie do domykania szyb... w praktyce wyglada to tak z zanykasz drzwi z pilota a szyby same auomatycznie domkna sie: nie musisz nic dusic dlugo czy naciskac innego guzika... guzikiem zamykasz drzwi i automatycznie otwrate szyby domkna sie... jestem na etapie szukanie przewodu w samochodzie odpowiadajacego za domykanie szyb abym mogl spiac go z moja centraka...
Opublikowano
tenze przewod ow wspomniany trzeba podlaczyc pod ktorys z przewodow w przelacznikach szyb- chyba czarny... ale jutro spprawdze to i napisze na 100% pod ktore przewody trzeba sie wpiac...
Opublikowano
Kolego zrobienie domykania szyb z pilota to stosunkowo prosta sprawa. Jedyne co trzeba znaleźć to na który pin w centralce jest podawany impuls przy zamykaniu samochodu pilotem (tylko nie szukać i nie podpinać się pod te grube prądowe co podają już prąd na siłowniki!). Trwa on dajmy na to sekundę a trzeba go przedłużyć do kilkunastu (tyle żeby wszystkie szyby zdążyły się zamknąć). Musisz skombinować coś co przedłuży ten impuls, ja zrobiłem sobie sam coś takiego ale prościej kupić http://www.motoallegro.pl/item966900541_interfejs_do_domykania_szyb_z_modulem_komfort.html
Opublikowano
dzis chwile przy tym siedzialem i pisze co nastepuje... przedmowca jest chyba w bledzie... poniewaz po wyjeciu kluczyka z ze stacyjki odcinane jest napiecie na wszystkim: na radium na szybach, na zapalniczce etc... co za tymidzie nie ma napiecia na szybach... dlatego troche wiecej trzeba przy tym pogrzebac... to co pisalem ze mozna podac impuls na czarny przewod w przelacznikach: czarny cienki odpowiada za podnoszenie szyb, jest to przewod masowy... ale po wyjeciu kluczyka ze stacyjki odcinane jest napicie na wszystkim, a szybach takze... w zwiazku z powyzszym trzeba podac na stale napiecie na czerowny przewod z paskiem i wtedy moja wersja bedzie dzialac... w mojej centralce wyprowadzony jest przewod na domykanie szyb... pojawia sie na nim - (minus) przez 15 sekund co pozwoli na domkniecie szyb... przewod ten wpialem w czarny przy wlaczniku kierowcy, ale musze jeszcze doprowadzic prad na stale i to bedzie smigac wtedy...to co napisal rzedmowca wedlug mnie nie bedzie dzialac bo po wyjeciu kluczyka ze stacyjki prad znika na wszystkim, wiec na centralce sterujacej szybami tez go nie bedzie... jak sie myle poprawcie
Opublikowano

"""dzis chwile przy tym siedzialem i pisze co nastepuje... przedmowca jest chyba w bledzie... poniewaz po wyjeciu kluczyka z ze stacyjki odcinane jest napiecie na wszystkim"""

Jest odcinane ale po uplywie pewnego czasu -- u mnie po 1 minucie od wyjecia kluczyka moge jeszcze bawic sie szybami ale gdy minie wiecej czasu wszystko zamiera.

Opublikowano
nie wiem jak to jest ale w moim e36 z 96r, mielem tylko elektrykę na przodzie ale domykanie szyb działało mi automatycznie, nie musiałem nic przytrzymywać. Nie znam się , może domykanie jest w opcji a może trzeba zaprogramować centralkę, powodzenia
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
po wyjeciu kluczyka ze stacyjki napiecie jest przez okolo 60 sekund ale jak otworzysz i zamkniesz drzwi napiecie odrazu zanika... i tu jest problem... bo jak ja podpialem domykanie pod cienki czarny to domykanie szyb dziala o ile nei wyjde z samochodu... jak otworze i zamkne drzwi napiecie znika i domykanie nie dziala... moze to jest porste podpiecie pod centralke pod jakis wolny pin? jak tak to podpowiedzcie
Opublikowano
Niewiem czy chodzi o oryginalny pilot czy dokładany, ale jesli w dokladanym pilocie mozna to w org tez. Wystarczy połączyc 2 kabelki w okolicach przedniego lewego głośnika. Czarno biały z biało czerwonym lub biało zielony z biało czerwonym jakas taka kombinacja, trzeba ściagnac boczek drzwi i zobaczyć jakie kabelki ida do zamka i je zmostkowac wtedy z momencie zamkniecia dajemy impuls do ryglowania i szybki leca do góry. Nie jestem pewien kombinacji ale uważajcie żeby sobie nie zaryglowac kluczyków w środku podczas prób :)
Opublikowano
Kolego będzie działać bo sam u siebie robiłem i działa, nie kombinuj z żadnym podawaniem napięcia przez cały czas. Też się nad tym głowiłem jak zrobić aby było napięcie po zamknięciu drzwi :D Ja nie miałem oryginalnie pilota i dokładałem cały moduł, i podpiąłem się do starego sterownika od centralnego pod dwa piny (jeden był zajęty, drugi wolny). Są dwa rodzaje sterownika od centralnego i nie wiem który masz. Podesłał bym Ci temat o podpinaniu się w oba sterowniki ale szukajka obecnie nie działa także może jutro.
Opublikowano
"""dzis chwile przy tym siedzialem i pisze co nastepuje... przedmowca jest chyba w bledzie... poniewaz po wyjeciu kluczyka z ze stacyjki odcinane jest napiecie na wszystkim"""

Jest odcinane ale po uplywie pewnego czasu -- u mnie po 1 minucie od wyjecia kluczyka moge jeszcze bawic sie szybami ale gdy minie wiecej czasu wszystko zamiera.

W takim razie u siebie mam chyba coś przerobione, ponieważ po wyjęciu kluczyka np. wyłącza się radio (nieoryginalne) ale można je włączyć z powrotem i gra. Poza tym mogę opuszczać szyby gdy wyjęty jest kluczyk ze stacyjki ale tylko gdy drzwi są otwarte.

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano
no to jestem ciekaw jak podlaczyc to domykanie szyb... nie mam modulu komfotu, posiadam centrake oryginslna z biala wtyzka i dokladany modul alam i centralny pilota... z tego modlu wychdzi mi jeden przewos, ktory podaje mase przez 15 sekund- jest to opcja domykania szyb... kwesti atylko aby odpowiednio podlaczyc ten przewod pod centralke aby mozna bylo domknac syzby po wyjeciu kluczyka i otarciu- zamknieciu szyb...
Opublikowano
Jeśli masz funkcje komfort i szyby w automacie to bez problemu mozna podłączyc jesli czegos z tego niemasz to zapomnij bez elektryka