Skocz do zawartości

Regulacja zaworów silnika M20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, proszę o wskazanie fachowca w Poznaniu lub w pobliżu Poznania, który bez problemów i prawidłowo wyreguluje zawory w E34, z silnikiem 2.0 (M20) z 90roku.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

kolego jak masz mniej więcej pojecie to sam zrobisz, oto w której kolejności zrobić..

Zwracaj uwagę aby krzywki wałka rozrządu zaworów regulowanych były w dole:

gdy na 1 cylindrze krzywki są na dole, to na 6 cylindrze zawory sie mijają

gdy na 2 cylindrze krzywki są na dole, to na 5

gdy na 3 cylindrze krzywki są na dole, to na 4

gdy na 4 cylindrze krzywki są na dole, to na 3

gdy na 5 cylindrze krzywki są na dole, to na 2

gdy na 6 cylindrze krzywki są na dole, to na 1

Kolejność zapłonu jest 1-5-3-6-2-4 więc pchając auto na biegu będziesz wiedział na którym cylindrze w dalszej kolejności dokonywać regulacji

Aha i na zimnym silniku (najlepiej rano po nocnym staniu) luzy 0,25 na ssących i wydechach. Swobodne 0,25 - nie ciasno.

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

nie radze samemu tego robic jak ktos jest zielony, ja ostanio sprobowalem i jest tragicznie :(

wydaje mi sie, ze trzeba jednak kogos kto juz to robil kilka razy chociaz i zrobil to dobrze

pozdro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Adzio, to co się stało?
Opublikowano
znaczy nic mocno zlego, poprostu chodzi jak sieczkarnia, a wczesniej mialem cichutko, musze oddac do mechanika co mi zawsze reguluje i bedzie znow cisza
Opublikowano

moje m20b20 w e30stce na 0,25 chodziło strasznie koślawo, potem ustawiłem luźne 0,20 i było idealnie i tak zawsze ustawiałem, silniczek tylko cykał

uprzedzający pytania przez 50 000km nic złego się nie działo, żadnych powypalanych zaworów itp

Opublikowano
  • Autor
Dzięki bardzo kolego za podpowiedz ale nie zdecyduję się, żeby samemu się za to zabrać. Nigdy tego nie robiłem, poza przypadkiem regulacji zaworów jakieś 15 lat temu w kumpla maluchu, było ok ale e34 to nie maluch.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
moje m20b20 w e30stce na 0,25 chodziło strasznie koślawo, potem ustawiłem luźne 0,20 i było idealnie i tak zawsze ustawiałem, silniczek tylko cykał

uprzedzający pytania przez 50 000km nic złego się nie działo, żadnych powypalanych zaworów itp

Ja u siebie tak miałem ustawione na 0.20 to pojeździłem chwile i miałem kolizje, czyli tak silnikowi nie pasowało :D ale dałem na 0.25 i bylo ok do sprzedaży auta :mrgreen:

ale tak na poważnie to u mnie regulacja zaworów przeważnie nic nie dawała bo krzywki były wytarte