Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z was może mi powiedzieć jaki muszę zakupić olej do ASB i ile litrów. Jakoś nie mogę tego ogarnąć na REALOEM :oops: .(podobno drogi jest niczym stado wielbłądów :( )

Mój VIN BM86400

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

jak masz na skrzyni zieloną naklejkę to ESSO LT 71141 jeżeli masz taką skrzynię 5hp-18, Znajomy do swojej 535 wlewał taki olej.

występuje on w opakowaniach 20 L i 209 L w cenie 20-25 zł litr. do skrzyni wchodzi w zależności od sposobu wymiany 6 lub 9 litrów.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
Może ktoś mi powiedzieć jak się sprawdza olej w asb szukam szukam po forum i znaleźć nie mogę :(

Zasadniczo trzeba postepowac zgodnie z prodedura podana ponizej ( silnik pracuje, temp oleju 30-50 st C , itd) ale musisz w swojej skrzyni zlokalizowac korek otworu kontrolnego poziomu bedacy jednoczesnie punktem napelniania. Jego lokalizacja sie rozni w zaleznosci od skrzyni: normalnie jest gdzie z boku ale np w skrzyni mojoego wehikulu jest w misce olejowej na takim specjalnym kolnierzu wypuszczoym.

http://www.automatikoelwechselsystem.de/files/AutomatikgetriebeOelstandskontrolle.pdf