Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich od pewnego czasu mam pewien problem z Bunią. Mianowicie podczas jazdy do 75km/h wszystko jest oki a przy 80km/h pojawiają sie i drobne drgania i buczenie do 90km/h powyżej drgania ustają i buczenie, lecz znów zaczynają sie drgania i dziwne dzwięki przy 120km/h do 130km/h powyżej znów jest oki. Dana sytuacja dzieje sie tylko gdy samochodem przyspieszam lub jak zwalniam od 85km/h do 75km/h. Dodam ze opony są w oki bo dopiero co założyłem letnie i tak samo sie dzieje jak i na zimowych. Gdzie można szukać przyczyny co radzicie sprawdzić??
Opublikowano

Buczenie przy tych przedziałach prędkości to w bardzo wielu przypadkach łożysko któregoś z koła. Nic wielkiego. Trudno sie tylko wsłuchać czasem które to koło.

Ja byłem przekonany, że mi gdzieś z przodu buczy. Mechanicy się przejechali i powiedzieli lewy tył. Ja na to nie wierzę! ale byli przekonani, więc mówię: robimy.

No i mieli rację, - buczenie ustało po wymianie.

Jak Ci buczy, spróbj przy tej prędkości wyłączyć silnik i się wsłuchać. Dobrze by było gdybyś też pojechał łukiem w lewo i prawo i zanotował czy przestaje buczeć. jeżeli tak to raczej na 100% łożysko, ale nie powiem Ci jak "usłyszeć" które to koło.

Powodzenia

.v

.valdek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak Ci buczy, spróbj przy tej prędkości wyłączyć silnik i się wsłuchać.

No to chyba przebija wszystkie glupoty jakie na tym forum do tej pory przeczytałem. :duh: Jak mu się wydaje, że łożysko to wystarczy podnieść auto i kręcić kołem. Byle mechanik powinien dojść do tego które. A gaszenie silnika przy 80km/h. :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łożysko to rzeczywiście nie problem do wysłuchania. A z tym gaszeniem to chyba w ramach walki z przeludnieniem na forum, co by nas mniej było :D
Opublikowano

Hmmm, szczerze mówiąc sam tego nigdy nie robiłem, ale jak mi w Mag-Polu w piasecznie badali co i jak to mówili, że właśnie tak zrobili. Jechali, jeden mechanik się przesiadł na tył i się wsłuchiwali, gasili auto, i tak dalej. Jak wjechali spowrotem do warsztatu to sam widziałem, że jeden siedział na tylnym siedzeniu.

Jeżeli to jakaś niestandardowa procedura, to wybacz. Uznałem, że skoro tak robili mechanicy to tak trzeba.

To tylko dowodzi, że dobrze iż więcej do tego warsztatu nie jeżdżę!

I zwracam honor, bo faktycznie jak się nad tym chwilę zastanowiłem to gaszenie auta przy 80km/h, utrata wspomagania kierownicy i hamulców to... trochę głupie! :mad2: Tak to jest jak człowiek uznaje czasem, że mechanicy to specjaliści i później ich bezmyślnie cytuje i robi to co oni :mad2:

Sorka raz jeszcze!

A co do łożyska to sprawa chyba czasem nie jest taka prosta. Podnosiliśmy auto i kręciliśmy wszystkimi kołami wsłuchując się dokładnie. I nic.

Pozdro

.valdek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

wyłącz silnik przy 100km/h i skręcaj kierownicą żeby wykryć które koło hałasuje.. później już tylko czekaj na swoją minę po tym jak zblokuje się na skręcie kiera, wysiądzie wspomaganie hamowania i jebsss w drzewo :duh:

hehehe

Opublikowano
Coby, rozumiem, że dołączyłeś do forum, nie miałeś co powiedzieć, więc postanowiłeś poszydzić sobie. Żałosny wstęp!
.valdek
Opublikowano

Witam,

mam chyba podobny problem podczas przyspieszania w granicach 100km/h samochód wchodzi z tyłu w wibracje i buczy (tak jaby dyfer). Jaka może być przyczyna dodam tylko że posiadam E46 330d automat.?

Opublikowano
Tez mam podobnie okolice 100 i buczenie nie wiem czy łożysko czy dyfer ale z tego co kojarze to nie wiem czy jak auto jest bardziej dociążone nie słychach tego bardziej
Opublikowano
Witam w moim przypadku wszystko juz się wyjaśniło :lol: . Okazało się ze przyczyna drgań i tych odgłosów było obcięcie lub wykręcenie się jednej z śrub na sprzęgle gumowym tuż za skrzynią po założeniu nowej i dokręceniu reszty wszystko wróciło do normy.