Skocz do zawartości

318ti Problem z tylnym zawieszeniem w compakcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z tylnym zawieszeniem w moim E36 compact. Samochód zakupiłem rok temu od pierwszego właściciela z przebiegiem 120 000 km, był do końca serwisowany w ASO (Sprawdziłem go również przy zakupie w ASO BMW Sikora (w Mikołowie).

Z problemem tylnego zawieszenia borykam się już jakiś czas. Samochód nie zachowuje się normalnie na w zakrętach (tak jakby miał tylną oś lekko skrętną) jak i na prostej nierównej drodze (tył na nierównościach tak jakby "utykał" na koło wybierające nierówność. Byłem na stacji diagnostycznej i nic nie wyszło.

Z racji że samochód który kupiłem był w oryginale (w dosłownym tego znaczeniu -wszysto oryginalne i nie wymieniane jesze było od nowości auta -od akumulatora po zawieszenie i układ wydechowy) po spodkaniu z naszymi drogami parę rzecy wyskoczyło i postanowiłem je wymienić nie bawiąc się, wymieniłem wszystko (wszyskie swożnie, tuleje met. gum. i łączniki oraz amortyzatory na przedniej, z tyłu wymieniłem tuleje belki tylnej (Lemforder) sprężyny (jedna była pęknięta) oraz łączniki. Po wymianie wszystkiego problem pozostał.

Jest jeszcze jedna tuleja met. -gumowa ona jest 3 podporą belki tylnej i jest przymocowana do dyfra, zauważyłem że guma na niej się lekko rozwulkanizowała, czy może to być przyczyną tego iż tył się tak źla prowadzi? Proszę o opinie

Opublikowano

Zbieżność ok, tylko w compakcie np. kątów nie ustawisz na tylnej osi.

Na ścieżce diagnostycznej nie wykazno problemów ze zbieżnością, a autko tak jak pisałem wcześniej na prostej równej drodze (takiej bez kolein) idzie prosto jak po sznurku. Ale podjade gdzieś gdzie ustawiają geometrię i sprawdzę.

Opublikowano

A jakiej szerokości masz opony, bo jeśli masz szersze opony niż 195 - 205 to auto będzie po nierównościach "myszkowało" - było to pisane już na tym forum.

Też miałem ten problem , zmieniłem opony z 215 na 185 i 195 i problem znikł / przy czym w moim przypadku geometrię tyłu mam złą, wahacz do wymiany - po zmianie opon na węższe auto idzie jak po sznurku/.

Opublikowano
Jeśli wymieniałeś tuleje na wahaczach z tyłu to jedź i ustaw geometrie kół. To że na ścieszce diagnostycznej nic nie pokazało nie znaczy że jest ok.
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Tulaje na wachaczach nie były wymieniane, są OK. A z tego co wiem to w mojej Bawarce nie ma regulacji kątów na tylnej osi tak jak sedanie, coupe, cabrio czy kombi. Compact ma belke taką jak w E30 i Z3.

Dziś musiałem ją trochę przegonić, zrobiłem 600 km (Katowice -Jelenia Góra i z powrotem) i zauwarzyłem iż mój problem pojawia się tylko przy małych prędkościach (tak do 50 km/h) na nierównościach. Przy szybszej jeździe zawias zaczyna się robić sztywny i jest wszystko OK.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ach te nasze stacje diagnostyczne.

Wymieniłem amortyzatory problem zanikł.

Temat zamknięty a autko idzie jak po sznurku, pewnie i bez nerwowych zachowań.

Opublikowano

Też mam problem z tylnym zawieszeniem w moim compact tds, ostatnio usłyszałem dzwonienie z tyłu przy lewym tylnym kole, rozebrałem wszystko i okazało się że nakrętka od amortyzatora sobie latała luzem w tym gumowym grzybku :roll: . Dokręciłem ale amortyzator wystawał z lewej strony bardziej to wziąłem się za wymianę poduszek (corteco), wpierw lewą stronę zrobiłem potem zabieram się za prawą i okazało się że jest jedna podkładka której nie miałem z lewej strony (między poduszką a osłoną amortyzatora) to żeby było równo i zanim nie kupię drugiej zamontowałem bez niej ale dalej z lewej strony więcej wystaje :/ Zdjęcia po wymianie poduszek i bez tej podkładki. Jest ona tam wymagana? Dodam że amortyzatory były wymieniane w listopadzie na bilsteiny

Lewy:

http://img204.imageshack.us/img204/5840/lewyz.jpg

Prawy:

http://img85.imageshack.us/img85/8629/prawyc.jpg