Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 735
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A zmienne środowiskowe, ikona Mój komputer właściwości prawym przyciskiem myszy zamiast otwórz to właściwości , kliknij zaawansowane, na dole okienka zmienne środowiskowe , musisz wpisać wszystkie znaki poprawnie (;) ja się pomyliłem zrobiłem (:) a trzeba tak ;C:\Ediabas\bin , co Ci pokazuje po kliknięciu AdSsetup, czy pisze jakiś problem, jak nie to pewnie archiwum uszkodzone, ale jak kończy to powinno być ok, a spróbuj wejść przez C:\INPA\bin przez aplikacje INPA lub INPALOAD
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo, spróbuj Inpy nowszej 5.01 Ediabas 6.4.7 ona też pracuje z ADS tylko bez Update (aktualizacji) instalator 10.0.1 jak chcesz to Ci podeśle, ona trochę się łatwiej instaluje, ale ja tyle razy instalowałem i nie miałem problemów, nawet mam gdzieś to Ci mogę też wysłać, podaj adres mail :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego Kuboleoss, zrobiłem małą symulacje zainstalowałem na XP nową INPE z instalatora 9.0.7 w trybie ADS i muszę z przykrością stwierdzić że mi wyskoczył ten sam błąd co u Ciebie CreateFile_error , więc zainstalowałem INPE 5 z instalatora 10.0.2 też w trybie ADS i mam ten sam błąd, a zmieniłem w ediabas.txt na z ADS na

Interface= STD:OBD i wszystko jest OK INPA się uruchamia, i to jedna i druga, więc być może przyczyną jest że nie masz jeszcze fizycznie portu COM , zainstaluj i wgraj sterowniki to pewnie INPA ruszy, chyba że trzeba coś jeszcze zmienić, na pewno do disa, plik ediabas.txt w C:\Ediabas\Bin, musisz więcej poczytać, :D

Opublikowano

Ja zainstalowałem inpe 5 + spolszczenie i działa ok ,skasowałem błąd poduszki i check engine , ale teraz problem bo w zakładce engine nie ma mojego silnika czyli n47 i pytanie dlaczego ? za stara wersja ? czy trzeba zmieni z obd na Can ?

pozdr

DAniel

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

To sobie dopisz w C:\EC-APPS\CFGDAT plik E90.ENG pod engine tam gdzie są silniki:

ENTRY= DDE7N47,DDE 7.0 dla N47 ,

ENTRY= n47tuds,DDE 7.X dla N47TUDS 2009r,

ENTRY=,,

ENTRY= n47t,DDE 7.X dla N47T 2011r,

i zobacz czy w C:\EC-APPS\sgdat są pliki (jak ich nie ma to się nie połączy) DDE7N47.ipo n47t.ipo n47tuds.ipo i sprawdź z którym się połączy ale pewnie to będzie pierwszy czyli DDE7N47 jak nie ma to zainstaluj nowszą INPE dla nowszych to INPA FXX ale i tak będziesz musiał dopisać w E90.ENG, otwórz plik w notatniku (E90.ENG), (jak masz w języku angielskim, jak w niemieckim to plik E90.GER), możesz zapisać tylko pierwszy, jak się połączy to wystarczy, jak nie to drugi, jak nie ten to trzeci, ale zapisać możesz wszystkie i próbować, jak masz starszą inpe to masz tylko DDE7N47

Edytowane przez Din76
Opublikowano

u mnie w ogole w zmiennych nie ma zmiennej o nazwie PATH czyli trzeba ją dodac, tak ??

i jak próbuje włączyc inpe teraz to wyskakuje błąd nie mozna odnalezc API.DLL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego, tutaj masz filmy instalacji inpy i Disa na ADS wszystko, krok po, kroku zrobione przez moderatora http://chomikuj.pl/adam.ot/BMW/Dis_v44+instrukcja+instalacji+Filmy

Lub zainstaluj dodatek XP SP3 do Windowsa XP , jak nie masz, :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, to dziwne że nie masz, tak się zastanawiam czy patrzysz w odpowiednie okienko, to na górze zawiera zmienne środowiskowe użytkownika i tam często są tylko dwie zmienne, na dolnym są administratora, przewiń trochę niżej powinna się tam znajdować, klikasz na nią i wciskasz edytuj jedziesz kursorem do końca i wpisujesz.

Lub jest inna możliwość aby dodać do zmiennych, zainstaluj Standard Tools (tylko ze starszej INPY nie 2.12 lub 2.11 te nie mają ADS) z nowszej INPY 5 zaznacz podczas instalacji tylko ediabas i inpa, ta aplikacja sama zapisuje w zmiennych środowiskowych i masz gotowe, zaznacz ADS, po instalacji wejdź w C:\Ediabas i C:\EC-APPS i usuń fizycznie oba pliki, w zmiennych pozostanie ci wpis (czyli cały Ediabas i EC-APPS\INPA) i zainstaluj Instalator (9.0.7), ale i tak nic się nie zmieni, trochę przeczytałem, jak nie masz portu Com RS232 to będzie pojawiać się taka informacja, przy próbie uruchomienia INPY w trybie ADS, pojawi się error.

Możesz dopisać zmienną, kliknij nowa i dopisz u mnie wygląda ona tak ( to kopia z mojej):

W nowej nazwa zapisz Path

wartość zmiennej zapisz %SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;C:\Ediabas\bin

Opublikowano

przeinstalowałem system (tamtej juz był wgrany przez kogos) i sie pojawiła zmienna path, bede probował, dam znac jak mi poszlo

Poki co jestem na etapie ustawiania "wykrywania głowicy" :) jakos idzie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, jak już wszystko ustawisz to zrób sobie kopie zapasową (spakuj Winrar lub innym) , z Disem są czasami problemy i trzeba od nowa ustawiać, ja usuwam i na to miejsce mam kopie, wszystko działa jak z oryginałem, powiem Ci że ja nie wyłączam, tylko zawieszam (wciskam pauzę II w Vmware), jak wyłączyłem to nie wykrywało mi głowicy. powodzenia :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, na win 7 64bit to najlepiej Standard Tool 2.12 i inpe 5.06

Na tym chomiku jest cały zestaw http://chomikuj.pl/adam.ot/BMW

INPA_EXX 5.06 NCS 4.0.1.rar to dla windowsa 7 64bit dla 32bit też, instrukcja w środku krok po kroku wszystko w jednym folderze.

Ściągnąłem i wyskakuje taki komunikat

http://www.wrzucajtu.pl/wrz/de28d5d4f4e43b71dc37ecf4b2083110108.162.210.2121.png

jak klikne ok to pojawia sie takie coś

http://www.wrzucajtu.pl/wrz/fd2d4f27b9d142c093d088061200d0d3108.162.210.2122.png

Pomoże ktoś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jasne że pomogę ten błąd to 18 = IFH - 0008 : Nieprawidłowe podłączenie interfejsu / IFH - 0018 : Inicjalizacja obsługi interfejsu czyli problem z interfejsem jak ja odłączę interfejs i uruchamiam INPE klikam na sterownik np. DDE7 to mam ten sam błąd, aby go uruchomić muszę być podłączony do samochodu z silnikiem DDE7,

a przede wszystkim musze podłączyć fejs pod USB

Uruchom OBDsetup i sprawdź wartości wszystkie powinny być OK, jak nie to trzeba zmienić!

tutaj wskazówki viewtopic.php?f=97&t=74640&start=2565

Podłącz interfejs do USB i sprawdź w menadżerze urządzeń czy jest wykrywany jako Porty (COM i LPT otwórz je i zobacz czy jest USB serial Serial Port (com1) jeśli go nie zobaczysz to znaczy że nie jest zainstalowany i trzeba go od nowa zainstalować jeśli port będzie inny niż COM1 to musisz zmienić .

Klikasz na ten port, prawy myszki klikasz właściwości

- w ogólnych będzie pisać czy urządzenie działa poprawnie

-wchodzisz w ustawienia poru , klikasz zaawansowane

-ustawiasz numer portu na COM1

-ustawiasz Odbioru-4096 bajty Transmisji 4096 bajty

-Czas opóźnienia na 1 (msek)

- klikasz OK OK

-Wchodzisz do C:\Ediabas \BIN plik ediabas otwierasz i sprawdź ustawienie czy jest takie Interface =STD:OBD jak nie to zmień na takie

Lub C:\Ediabas\ Ediabas-Konfigurator i kliknij Ediabas-Konfigurator ustaw Pfad zur Konifgurationdatei na C:\EDIABAS\BIN\EDIABAS.INI

ustaw w Interface na Interface STD:OBD kliknij Anden później zakończ ENDE

wejdź w C:\Ediabas\ Bin kliknij na plik OBD i sprawdz ustawienia te powinny być takie

[OBD]

Port=Com1

Hardware=OBD

RETRY=ON

(jak chcesz inny numer portu COM to w tych miejscach zmieniasz na inny numer portu od 1 do 9)

jak nie pomoże to pisz możesz na PW

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam problem z uruchomieniem interfejsu ADS (RS232 COM) na wirtualnej maszynie. INPA i DIS zainstalowane na dwóch osobnych wirtualnych maszynach, DIS bez problemu przechodzi test API. Problem w tym, że INPA na wirtualnej maszynie tak jakby nie widziała portu COM mimo, że w ustawieniach wirtualnej maszyny INPA jest dodany bezpośredni dostęp do portu COM komputera (DELL D830 z fizycznym RS232). Czy ktoś już rozwiązał podobny problem???

Dzięki, pozdrawiam Vikingb.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podobno Inpa na ADS nie chodzi w wirtualnej maszynie musi być bezpośrednio na systemie na XP lub na innym

Zainstluj INPE 3 ediabas 6.4.3 lub INPE 5 Ediabas 6.4.7 (standard tools 2.3.0) bezpośrednio na systemie, głowice tez bezpośrednio i tak uruchom Dis

Opublikowano
Podobno Inpa na ADS nie chodzi w wirtualnej maszynie musi być bezpośrednio na systemie na XP lub na innym

Zainstluj INPE 3 ediabas 6.4.3 lub INPE 5 Ediabas 6.4.7 (standard tools 2.3.0) bezpośrednio na systemie, głowice tez bezpośrednio i tak uruchom Dis

1. Chodzi o konkretną odpowiedź a nie typu "Podobno....."

2. Na XP działa to wiem, mi chodzi o konfigurację gdzie system gospodarza jest Windows 8.1 x64 a INPA i DIS to dwie wirtualne maszyny (VMware v.10)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki masz dokładnie błąd przy dostępie do portu com?

Sprawdzałeś jakie zasoby przyznaje ci system gospodarz?

Opublikowano

Cześć nerwus :wink:

System gospodarza i gościa oraz INPA żadnego błędu nie zgłasza, zasoby systemu gospodarza i systemu gościa to 03F8-03FF (o ile o to Tobie chodzi).

Wydaje mi się, że problem leży w "przejściu" COM gospodarza <-> COM gościa.

Dzięki, pozdrawiam.

Opublikowano
Ads działa na vm ale w trybie obd

Zapodaj screena jak to u Cienie wygląda.

Jako ciekawostka mimo ustawienia com1 na vm lata na com2.

Mógłbyś to bardziej "łopatologicznie" wytłumaczyć jak to skonfigurować, będę bardzo wdzięczny :wink:

Opublikowano

Zakładam że w biosie ustawiony com na porcie 1 pracuje w zakresie 03F8-03FF

Zakładam że masz poprawnie zainstalowane wszystko na vm.

Dodajesz port com do vm, ustawiasz jako 1, zaznaczasz powera

W ediabas.ini ustawiasz std:obd, w obd.ini port com1 ot cała filozofia.

Jeśli w menedżerze masz dwa porty com możesz spróbować ustawić w obd.ini port com2 jeśli nie działa na 1.

Opublikowano
Zakładam że w biosie ustawiony com na porcie 1 pracuje w zakresie 03F8-03FF

Zakładam że masz poprawnie zainstalowane wszystko na vm.

Dodajesz port com do vm, ustawiasz jako 1, zaznaczasz powera

W ediabas.ini ustawiasz std:obd, w obd.ini port com1 ot cała filozofia.

Jeśli w menedżerze masz dwa porty com możesz spróbować ustawić w obd.ini port com2 jeśli nie działa na 1.

1) 03F8-03FF - zgadza się

2) instalacja INPA jako ADS czy OBD ??? (bo ja instalowałem jako ADS)

3) Connect at power on - zaznaczone

4) W ediabas.ini już zmieniłem wpis, jednak pliku obd.ini nie mam wcale ???