Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam mały problem...po wymianie silnika gdy auto nagrzewa się to temperatury ok 90`stopni zapala się czerwona kontrolka ciśnienia oleju...wymieniłem czujnik w silniku i dalej gdy jest zimny nic się nie pali a kiedy wskazówka dojdzie do połowy od razu zapala się czerwona kontrolka ciśnienia oleju.jak ktoś wie co to może być to niech napiszę bardzo proszę!!
Opublikowano

tak mi się nasuneło że może ten silniczek już troszke nie trzyma cisnienia oleju i temu kontrolka się pali na czerwono. Nie dopisałeś jeszcze czy to odbywa się tylko na wolnych obrotach czy na wyższych też.

A związek z temp. wskazywał by że gdy silnik zimny to olej gęstszy jest i ciśnienie jest odpowiednie dla kontrolki a gdy się nagrzeje to olej staje się rzadszy i ciśnienie spada więc kontrolka się zapala.

Może też być jakiś problem z elektroniką ale proponuje zmierzyć ciśnienie oleju manometrem wkręcając go zamiast czujnika oleju i wtedy bedziesz wiedział dokładnie co ten Twój silnik tak naprawde jest wart.

Pozdrawiam

Opublikowano
Na obrotach nie skacze i chodzi normalnie spokojnie mogę go kręcić do momentu kiedy temperatura dojdzie do połowy i wtedy zapale się czerwona lampka ciśnienia oleju.Olej który wlałem to castrol 5w40
Opublikowano
a co do elektorniki to komputer nie pokazuje żadnych błędów czy czegoś niepokojącego jedynie na 3 cylindrze jest zanizona korekta jak jest zimny ale jak sie nagrzeje to jzu jest ok .manometrem bylo sprawdzane ciśnienie i wynosi około 0,2 atmosfery
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
a co do elektorniki to komputer nie pokazuje żadnych błędów czy czegoś niepokojącego jedynie na 3 cylindrze jest zanizona korekta jak jest zimny ale jak sie nagrzeje to jzu jest ok .manometrem bylo sprawdzane ciśnienie i wynosi około 0,2 atmosfery

to ciśnienia znaczy nie ma wcale

a jak jest na wysokich obrotach?

Opublikowano
może być pompa oleju mówią że bmw ma bardzo słabą pompe i potrafi się zepsuć ale nie przy przebiegu 130tys coś za mały ten przebieg ja mam 280tys i po zapaleniu świeci mi się około 3-4sek czerwona lampka ale w bmw powiedzieli że to nie problem ten typ tak ma mam się nie martwić :)