Skocz do zawartości

320d utrata mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem z moim skarbem a mianowicie ostatnio oddalem moja bemke do warsztatu gdzie mialem robione sprzeglo i tak zwany blokujacy sie drazek skrzyni biegow w pozycji piatego biegu, po czym wracajac do holandii przy predkosci okolo 190km/h moja bmka stracila moc do okolo 3 tysiecy na 5 biegu i predkosci 120km/h co dziwne jak sie nagle pojawil ten problem tak samo nagle znikal po 3-10 minutach za kazdym razem gdy sie tak dzialo autko wchodzilo na wyzej wymieniona predkosc przy wcisnietym pedale gazu do deski i spalanie ustawialo sie z 10l przy predkosci 180km/h do 7.5l i ani troszke wiecej nagle 2.5 litra i 60km/h mniej dzialo sie tak co okolo 50-100 km, jedynie ostatnie 300 km przejechalem bez zadnego zamulenia. Sam niewiem moze to paliwo ktore tankowalem na stacji BP (pierwszy raz zawsze tankowalem na shellu) i gdy dwa razy przy polowie baku na trasie dolewalem do pelna po 2 tankowaniu ten stan ustapil na wspomniane 300km. Drodzy forumowicze czy macie jakis pomysl co to moze byc ?? Czy przyczyna moze byc paliwo ?? a moze wtrysk ?? prosze o wszelkie pomysly badz rozwiazania tego problemu.

Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie miałem kiedys ten sam problem jadąc autostradą w niemczech, problemem okazał sie zacinajcy sie zawor sterujacy podcisnieniem turbosprezarki nr. 1 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2230&hg=11&fg=45

Na allegro mozna kupic firmy Pierburg http://www.allegro.pl/item927389149_zawor_czujnik_turbiny_egr_bmw_e46_e38_e39_diesel.html

Po wymianie tego zaworka problem znikł a autko lepiej zaczelo chodzic niz przed usterką.

Opublikowano
  • Autor
Czy jesli podlacze go na komputer to pokaze mi jakies bledy?? Czy jesli tak to prosze o doradzenie jaki modul diagnostyczny byscie polecili ?? dobrze by bylo bym mogl nim przy okazji aktywowac BC.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
DISEM mozesz przeprowadzic diagnostyke + kodowanie BC. viewtopic.php?f=97&t=113764&hilit=bc
Opublikowano
Mozesz kiedys wpasc w okolice Eindhoven to ci pomoge z instalacja.
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie miałem kiedys ten sam problem jadąc autostradą w niemczech, problemem okazał sie zacinajcy sie zawor sterujacy podcisnieniem turbosprezarki nr. 1 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2230&hg=11&fg=45

Na allegro mozna kupic firmy Pierburg http://www.allegro.pl/item927389149_zawor_czujnik_turbiny_egr_bmw_e46_e38_e39_diesel.html

Po wymianie tego zaworka problem znikł a autko lepiej zaczelo chodzic niz przed usterką.

Kolego guzior2 czy mozesz mi powiedziec co potrzeba odkrecic by dostac sie do tego zaworu , duzo potrzeba na to czasu??

Opublikowano

hej

w530d [w 320d bedzie podobnie] ściągasz rure od turbiny ktora jest na 2 opaskach i wtedy masz jako takie dojście do tego zaworku, jest on przykręcony na 2 x śrubie 10tce generalnie 30 min roboty może nawet szybciej

ważne jest tez to aby wężyki idące od tego zaworka do gruchy turbo i do podciśnienia były odpowiednio podłączone [jeśli słabo wyglądają to lepiej je tez wymień]

pozdro

Opublikowano
hej

w530d [w 320d bedzie podobnie] ściągasz rure od turbiny ktora jest na 2 opaskach i wtedy masz jako takie dojście do tego zaworku, jest on przykręcony na 2 x śrubie 10tce generalnie 30 min roboty może nawet szybciej

ważne jest tez to aby wężyki idące od tego zaworka do gruchy turbo i do podciśnienia były odpowiednio podłączone [jeśli słabo wyglądają to lepiej je tez wymień]

pozdro

nic nie musisz ściągać!!!! wystarczy trochę zdolności manualnych!!! no i ważne żeby silnik nie był zbyt gorący ......

aha na kompie nie zawsze pokazuje że zaworek jest uszkodzony , jeśli całkowicie , fizycznie jest uszkodzony to tak , ale tam jest filterek który się brudzi i zatyka , zaworek niby chodzi ale nie ma siły zaciągnąć sztangi od turbo i tyle....

nie pytaj się czy da się go wyczyścić , bo ja twierdzę że do końca nie .... niektórzy czyszczą ja polecam wymianę !!!

Aha normalna cena tego zaworka to ok. 100-120 zł Pierburg najlepiej szukaj od Opla 1.7 bo do BMW choć to to samo wołają 250 zł :wink:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
wielkie dzieki teraz tylko pozostaje mi czekac az zaworek zostanie do mnie dostarczony.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Z przykrością muszę powrócić do tematu :( dziś wracałem z polski i po raz kolejny stało się to samo co ostatnim razem czyli 5 bieg jazda i maks 140km/h

po 50 km ponownie moge gazowac na maksa do 200, po czym po 100 km znów 130 i tak do momentu zatankowania na shellu gdzie powtorzylo sie to jeszcze tylko 2 razy po tym tankowaniu na odcinku okolo 100km. Co o tym myslicie ?? czy to wina polskiego paliwa??