Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W moim aucie jest navi prof. i mam w opcjach "Bluetooth", lecz mam też w podłokietniku tel. BMW (motorola) I tam mogę włożyć kartę SIM i to wszystko ładnie działa z kartą SIM, lecz jest to dla mnie problem ciągłe przekładanie karty z auta do kom. i odwrotnie. Czy na pewno nie da się połączyć kom. z samochodem tylko poprzez Bluetooth ? Bo jak wybiore w I-Drive: "bluetooth active" to w moim kom. nie znajduje żadnego urządzenia.

może ktoś wie o co chodzi i zdoła mi pomóc ?

pozdrawiam i z góry dzięki

Opublikowano
Mam tak samo i walczyłem z tym parę godzin - i nic!!!Telefon powinien Ci znaleźć samochód i się z nim połączyć (opcja Bluetooth >Urządzenia powiązane>Wyszukiwanie... {Nokia6500}) -"widzą się" i na tym się kończy.Może ktoś kiedyś ten problem rozwiąże ku naszej uciesze!. :D :D :D
Opublikowano
A może warto za parę złoty dokupić sobie drugą kartę SIM?:) U operatora powinna być możliwość określenia, że jeśli karta w samochodzie jest aktywna, to ma priorytet nad tą w telefonie.
Opublikowano
mozna kupic druga karte, przeskakuje sie po wklepaniu kodu na druga karte, problem jest tylko taki, ze trzeba o tym pamietac... drugie wyjscie z sytuacji to kupic sobie tel kompatybilny z BT, ktory jest w aucie i po problemie :wink:
Opublikowano
mozna kupic druga karte, przeskakuje sie po wklepaniu kodu na druga karte, problem jest tylko taki, ze trzeba o tym pamietac... drugie wyjscie z sytuacji to kupic sobie tel kompatybilny z BT, ktory jest w aucie i po problemie :wink:

Irko, problem polega na tym, że w tych instalacjach Prof (nie mylić z profesjonalną navi) nie działa to połączenie BT z żadnym telefonem. U mnie BT z Nokią N95 działa, ale ja nie mam profesjonalnego zestawu telefonicznego w aucie, tylko podobno zwykłe. Nie wiem, czym to się różni, bo też mam w podłoketniku stację bazową do telefonu, ale nie oryginalnego BMW, tylko Nokia 6310i.

Opublikowano

hmmmmm... z tego co piszesz wynikaloby, ze trzeba zmienic modul BT na taki co dziala z wiekszoscia tel (taki jak my posiadamy) bo ten co ja mam to jak dotad dzialal, ze wszystkimi odpalanymi tel a sprawdzalem nie przesadzajac w ilosci min 10 roznych modeli bo testowalem kiedys jakies swoje/rodziny/znajomych, jednak poprawnie czyli pelna obsluga z iDrive ksiazki tel itp najlepiej spisuje sie u mnie z iPhone-m i tu dziala wszystko jak nalezy, inne tel laczyly sie ale np nie sciagaly ksiazki, N95 tez mam i jest tak samo, czyli laczy sie, rozmawia sie przez zestaw ale nie sciaga ksiazki czyli zeby wybrac nr trzeba to zrobic za pomoca telefonu ale juz odebrac mozna przyciskiem z kierownicy... nie wiem czy to zagrywka bmw czy ocb ale nawet w folderach reklamowych E60, ktore ogladalem wszedzie lezal wlasnie iPhone, moze najbardziej go polubili, te "stacjonarne telefony" w podlokietnikach bo chyba mozemy je tak nazwac zawsze byly mega upierdliwe, niby dodatkowa opcja a to tylko dodatkowy problem

w podlokietniku mialem goly, przygotowany pod adapter zestaw, z tego co pamietam w aso mi powiedzieli, ze maja adaptery do 3 aparatow, akurat mam iphone to sie zalapalem i kupilem sobie ladowarke za prawie 4 stowki, z ktorej defakto w ogole nie korzystam a jak juz to potem szukam telefonu bo zostaje w podlokietniku :D zakupilem bo liczylem, ze moze jakims cudem pociagnie jeszcze funkcje ipoda z telefonu a w aso nikt nie potrafil odpowiedziec mi na to pytanie

Opublikowano
No to jedyne chyba rozwiązanie dla super opcji "Autotelefon Professional" jest takie: właśnie odbyłem dłuższa rozmowę z panem z Ery .Trzeba dokupić druga kartę sim do auta (73pln) na ten sam numer, lecz należy pamiętać o jednej rzeczy - odpalając auto musimy wykonać jakiekolwiek połączenie z tel. w aucie(choćby zadzwonić na 602900 do ery) wtedy ta karta będzie miała priorytet i tam będą przychodzić połączenia(jest możliwość choć tego nie wiedział do końca że uruchamiając samochód i tym samym tel.sama przejdzie na prioryted).Również trzeba pamiętać że wysiadając trzeba to samo (tel.gdziekolwiek) zrobić z "komórką".Pytanie do łączących się w pełni przez BT z autem: czy oprócz książki tel. w menu macie też:sms-y, ostatnio wybierane,przychodzące i nieodebrane?.
Opublikowano
Era G1 + mała navi - smsów nie ma bo nie ma chyba w ogóle tej funkcji w kompie samochodowym(moim), ostatnio wybierane/odebrane i top ileś tam są ale te wybierane przez przez bt a nie te z telefonu. Książka cała jest, nawet wyświetla numery z suffixem /H - home /M - mobile itp ale polskich znaków brak- prawdopodobnie przez kodowanie w G1 jest UTF a samochód korzysta chyba z jakiegoś ISO
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

TEN SAM PROBLEM

Byłem u magika od bmw i mi powiedział że ten bluetooth w aucie jest tylko do łączenia się z org. tel. prof. z auta i nic więcej żeby to działało prawidłowo to zmiana modułu bluetooth i programowanie aha i org. tel z auta nie bądzie działał

Opublikowano
Ciekawe jakie są koszty takiego modułu BT i czy "gra jest warta świeczki" - ktos to robil???- a tel. z auta to mogę dać i dzieciom do zabawy :D :D :D
Opublikowano

Tez mam podobny problem.W moim podłokietniku nie ma miejsca na telefon.

Próbowalem płaczyc dwie Nokie N95 i N73 i nic.

Mam pytanie co moge z tym zrobić?

Wymienic moduł,czy co?

Prosze o jakies konstruktywne podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie co może być kupiłem parę dni temu E39 poprzedni właściciel skomunikował mój telefon z autem (moduł blutut) i dziłało dopuki nie przyjechałem do domu i wyłączyłem auto na noc. Rano już nie łączy się i nie znajduje samochodu. Wchodzę w menu telefonu chcę wyszukać urządzeń nie widzi samochodu. Co może być powodem, że nie widzi sygnału z auta?