Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie jak sprawdzić czy czujnik abs jest dobry... byłem na komputerze i wykryto błąd ale gość nie dał mi 100% ze to czyjnik czy coś w pompie abs siadło...

oraz jaka jest cena czujnika Abs (lewy przód)

Opublikowano

hm

to co to za gosc ??

przeciez komp podaje nazwe usterki

i pisze czy to czujnik i w dodatku który czy pompa

czujnik ma miec około 1000 ohm

jak pokrecisz kołem to sie w nim indukuje prad zmienny

wszystko sprawdzisz zwykłym miernikiem

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie zdiagnozowali bez pudła usterke czujnika /prawy przód/ bo ciągle świeciła kontrolka od ABS. W serwisie jak pytałem to 360 zł, kupiłem używke za 150zł tylko jest jeden problem, strasznie ciężko znaleź było u mnie użwkę bo nikt się nie chciał bawić w wyciąganie. Bardzo ciężko to wychodzi i praktycznie demontując stary musiałem go kompletnie zniszczyć.
Opublikowano
Sprawdz jeszcze taka ewentualnosc, nie wiem jak dlugo masz to autko, ale moze poprzedniemu wlascicielowi cos sie dzialo z ABSem i zostalo to zrobione, ale nie wykasowano bledu, albo nic sie nie dzialo, tylko bylo cos z aku i spadek napiecia spowodowal blad. Sprawdz czy uklad dziala, najlepiej przy niewielkiej predkosci na szutrowej drodze rzuc kotwice i zobaczysz.
Opublikowano

Brutus nie nie działa.........

na komputerze powiedziano mi ze jest błąd na pompie i czujniku lewego przedniego koła ten z pompy wykasowano a na czujniku został wiec chyba to będzie czujnik... ale wrazie czego wolałbym sobie to zmierzyć bo cena nie jest niska tego czyjnika :idea:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja to zrobiłem tak, pojechałem na szrot, jak już znalazłem czujnik to wziąłem od gościa i podłączyłem do kostki w nadkolu dogadując się wcześniej że jak nie będzie działać /nie zgaśnie kontrolka/ to go będe mógł oddać. Podłączyłem kontrolka zgasła i teraz ABS działa. Sam czujnik nie musi być wsadzony w piaste żeby komputer stwierdził sprawność układu.
Opublikowano
a czy prawdą jest ze zeby zgasło swiatło abs'u trzeba sie pare km przejechać czy wystarczy tylko podłączyć nowy czujnik??? bo zrobiłbym tak jak kolega wyżej :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wystarczy podłączyć i przekręcić stacyjke, nawet nei trzeba zapalać silnika, gaśnie po paru sekundach.