Skocz do zawartości

[e39] Kolejny ale tym razem inny problem z pokrywą bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tematów z pokrywami bagażnika znalazłem już kilka, ale w żadnym nie było opisanego mojego problemu. Przynajmniej ja nie znalazłem czegoś takiego a trochę czasu poświeciłem.

Od dwóch dni nie otwiera mi się zamek w bagażniku (siłownik popuszcza klape ale zamek jej nie otwiera). Otwieranie nie działa zarówno z pilota jak i z przycisku w środku pojazdu. Dodatkowo w tym samym czasie zaczęła mi się dziac jeszcze jedna dziwna rzecz, otóż otwierając samochód centralnym zamkiem otwiera mi się szyba w tylnej klapie i co dziwne zamek od otwierania szyby cofa się dopiero po kilku sekundach.

Wszystko dla mnie wygląda tak jak by centralny zamek zamiast zamku w klapie bagażnika otwierał szybę.

Problem dosyć uciążliwy wiec proszę tęgie głowy tego forum o pomoc.

Aha i jeszcze jedno pytanie: Czy można to jakoś zdiagnozować np w INPIe?? Albo czy takie otwieranie jakoś się koduje w NCSie??

Jeżeli tak to proszę o podpowiedzi bo zarówno w INPIe jak i w NCSie stawiam dopiero pierwsze kroki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nowego nie napiszę, najpierw sprawdź stan kabli w łączeniu gumowym między klapą, a karoserią. Ukruszenie izolacji elektryki w tym miejscu to przyczyna 90% usterek. Nastepne 10% to usterka zamka klapy.
Opublikowano

No tak napewno zrobie, ale dopiero jutro rano. Tylko dziwne wydało mi się to, ze zaczęła otwierać się tylna szyba, ale faktycznie najpierw sprawdzę przewody a jak to nie pomoże to ..... to właściwie nie wiem :D będę się później martwił i dalej nękał forumowiczów.

Pozdrawiam i dziękuje za szybką odpowiedź

Opublikowano
Sprawdzenie tej instalacji w tylnej klapie turinga nie jest takie proste. Przewody są ukryte w zawiasie i trzeba go rozkręcić a i tak nie za wiele tam widać. Przecierająca się wiązka w tym miejscu to częsta usterka w Turingach E39.
Opublikowano

No faktycznie nie jest to proste :? właściwie to nie wiem jak się do tego zabrać bo klapa się nie otwiera tylko sama szyba. :mad2: Ale umówiłem się ze znajomym blacharzem który powiedział, że na pewno coś na ten problem poradzimy :) chłopaki u niego w warsztacie bebeszą kilka samochodów w tygodniu wiec myślę że sobie jakoś poradzą :D

Oczywiście jak będą jakieś efekty zdam relację

Opublikowano
Witam. Tak jak napisali inni koledzy, może to być wiązka przewodów w zawiasach. U mnie był podobny przypadek. Jak włączyłem wsteczny bieg otwierała się klapa a po kilku sekundach sama się zamykała. Problem-przetarte przewody. Jeśli nie możesz otworzyć klapy to połóż siedzenia. W schowku z kluczami (tym na klapie) jest cięgno awaryjnego otwierania. Sprawdzenie wiązek w zawiasach jest banalnie proste. Wystarczy otkręcić wkręty mocujące plastykowe osłony zawiasów i widać, co jest grane.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam problem z klapą usunięty. Tak jak wszyscy pisali przyczyna leżała w przetartej a raczej załamanej wiązce w zawiasie.

Jednak po usunięciu usterki podczas otwierania z kluczyka pokrywy bagażnika zamiast całej klapy otwiera mi się tylko szyba. Klapa oczywiście już się otwiera, ale tylko za pomocą przycisku a nie z pilota jak było wcześniej. Jakieś pomysły??