Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przed chwilą skończyłem jazdę autem, po wyłączeniu silnika chciałem sprawdzić jak wygląda stan płynu chłodniczego i gdy odkręciłem korek, z wlewu zaczęła lecieć para oraz zaczął wydostawać się płyn chłodniczy zmieszany z olejem - co to oznacza? Jakie kroki powinienem podjąć?

Pozdrawiam, Marcin!

P.S jest to mój pierwszy post na Waszym forum, także proszę o wyrozumiałość.

________

Forum nie jest nasze tylko dla wszystkich użytkowników, także nie krępuj się ;) Na przyszłość pamiętaj tylko o schemacie tytułowania wątków, żeby wpisać model auta (316i) a nie serię, bo jesteś na forum serii E36 :) mattiss

Opublikowano

Przepraszam, że się nie przywitałem, ale strasznie się przejąłem tą awarią, ponieważ naczytałem się na innych forach, że czeka mnie wymiana silnika.

Jakiś czas temu zauważyłem białą maź pod korkiem wlewu płynu chłodniczego, teraz niestety przeistoczyło się to w olej. Dodam, że jeżdżę "nim" rano na kolejkę 1km i to wszystko. Zamierzałem w niedzielę wybrać się "nim" w trasę ok.300km w jedną stronę - myślicie, że to może pogorszyć stan mojego auta?

Opublikowano
Kolego autko do mechanika i cza robić uszczelkę pod głowicą :( Nie jeździj bo za chwile zatrzesz silnik i dopiero będziesz miał wydatki :(
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Jesteście w stanie mi powiedzieć co się złożyło na tą awarię..? Co robiłem nie tak? Wcześniej nic się w nim nie psuło, nic! No i oczywiście jakie koszta..?
Opublikowano
W takim razie ze ściąganiem głowicy tak się nie spiesz. Oleju lub płynu ubyło? Zapodaj fotke jak wygląda ten olej pod korkiem płynu chłodniczego
Opublikowano

No nie za ciekawie to wygląda. Ja bym nie ryzykował wyjazdu w dalszą trasę bo możesz nie dojechać - tym bardziej że płynu też Ci ubyło.

Stawiaj auto do mechanika - niech diagnozuje co się stało

Opublikowano

Nie chcę Cię straszyć jak inni że to uszczelka pod głowicą (choć bardzo prawdopodobne). Nie wiem jak jest rozwiązane odpowietrzenie skrzyni korbowej w silnikach 4-cylindrowych ale byc może w te duże mrozy odma Ci zamarzła i olej zamiast wystrzelić bagnetem czy poprzez uszczelkę pokrywy zaworów znalazł gdzieś słabsze miejsce (np uszczelka pod głowicą) i poszedł w kanał chłodzący. Natomiast jak odma się już rozmroziła i zaczęła normalnie funkcjonować wszystko mogło wrócić do normy. Za moją teorią przemawiał by fakt że jeżdzisz na krótkich odcinkach co sprzyja niedogrzanemu silnikowi i zamarzaniu odmy.

W Twojej sytuacji wolałbym zmienić płyn chłodniczy na nowy (skoro olej już zmieniłeś) - roboty nie wiele a koszta też znikome i zobaczyć co będzie się działo z nowym płynem. Przed zalaniem nowego tylko przepłucz układ żeby pozbyć się obecnego syfu

Opublikowano
Przed chwilą skontaktowałem się z kuzynem, który jest Inżynierem po Politechnice, w wolnych chwilach był mechanikiem na rajdach i powiedział, że na 99% jest to uszczelka pod głowicą. Zapytałem o koszta i powiedział, że łącznie z robocizną 600zł - cena jest przystępna?
Opublikowano

Kolego na 100% uszczelka klękła i olej dostaje się do układu chłodzenia :( Nie puchną ci czasem węże od chłodnicy??Szczególnie ten górny z prawej strony obok zbiorniczka?? Nie jeździj nim bo z kosztów jak podałeś"600zł" zrobią się koszty około 1500!!!

A koszt 600zł hmmm, ja za planowanie u siebie płaciłem 120zł z polerką zaworów i ogólnie robotą całej głowicy(wymiana do tego uszczelniaczy na zaworach gdzie uszczelniacze 20zł w sklepie), do tego uszczelka pod głowicę 50zł(ale to może się podnieść bo zależy jak ci dużo głowicy zetną i wtedy trzeba zamiast nominalnej uszczelki dać grubszą i to dojdzie jakieś5 lub 10zł), następnie uszczelki pod kolektor dolotowy około 20zł za komplet, nowy płyn chłodniczy i olej od razu(około 150 i filtr 25zł). Oczywiście robocizna mechaników około 100zł po znajomości :) W sumie mnie wyszło 500zl niecałe. Także co kraj to obyczaj, a zrobić i tak musisz :wink:

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Auto już stoi u mechaniora, na czwartek powinienem mieć gotowe:) Węże były ok. Jak będzie zrobione, dam Wam znać jak wyszło:) A teraz lecę, bo wyjeżdżam odpocząć(niestety PKS'em), 3majcie się:)